IJshotels: een unieke beleving

By Xavier Van Caneghem on 02/09/2014 in Europa, Ongewoon, Reizen
0
9

De “ijshotels” zijn ontstaan in de jaren ’90. Alles is er voorzien zoals in grote luxehotels, behalve dat ze enkel ‘s winters open zijn en dat ALLES er van ijs is! Een beetje uitleg…

Zoals in de sprookjes

Droomt u ervan om in een ijswoning te slapen zoals de Eskimo’s ?
In dit geval moet u zeker een ijshotel uitproberen. Het zijn geen simpele iglo’s maar echte hotels met een zeer indrukwekkende structuur. Sommige van die hotels hebben niet alleen slaapkamers, bars en salons, maar zijn ook voorzien van een kapel (voor de huwelijken) en huwelijkssuites !

Hierbij enkele voorbeelden om u een idee te geven: het ‘Icehotel‘ in Jukkasjärvi in Zweden, het hotel van het ijsdorp van Lainiotie in Finland, of het ‘Hôtel de Glace’ in de omgeving van Quebec City.
Het zijn niet alleen hotels, maar ook echte kunstwerken, culturele bouwwerken die op zeer artistieke wijze worden verlicht. IJsdesigners en beeldhouwers worden er elk jaar uitgenodigd om het hotel een nieuw uitzicht te geven en een nieuwe magische sfeer te scheppen.

Is het er niet te koud?

In deze winterhotels, die zich meestal in zeer koude streken bevinden, blijft de temperatuur constant tussen 0° en -5° Celsius… wat nog altijd heel comfortabel is wanneer men weet dat de buitentemperatuur soms tot -40°C kan dalen!

U zult er slapen op een “ijsbed“, maar tussen het ijs en uw lichaam ligt een dikke “dierenpels” en u slaapt in een donzige slaapzak met bijbehorende warme kledij.De badkamers zijn meestal iets warmer en veel hotels hebben een sauna waar men zich ‘s morgens kan opwarmen.

Waar vindt men ijshotels?

Ondanks de zeer specifieke klimatologische vereisten die nodig zijn om een ijshotel te bouwen, heeft dit concept zich geografisch sterk uitgebreid. IJshotels zijn ontstaan in Zweden, maar men vindt ze nu ook in sneeuwdorpen (ice village) die van december tot eind maart geopend zijn in Finland, Noorwegen (Lapland), Canada, en zelfs in Frankrijk, Andorra, Zwitserland, Duitsland en Roemenië. Zoekmodules op het internet zullen u zeker kunnen helpen om adressen te vinden. Boek wel voldoende op voorhand, want het aantal slaapkamers is beperkt!

Hoeveel kost het?

Sommige hotels bevinden zich in zeer afgelegen gebieden. De prijs die u moet betalen voor uw heen- en terugreis kan dus al vrij hoog zijn.
Voor de overnachtingen kan de prijs makkelijk schommelen tussen 300€ en 1.000€ per nacht voor twee personen. Gelukkig zijn de warme slaapzakken en de pelsen doorgaans reeds in de prijs inbegrepen!

Wat zou men niet doen om enkele onvergetelijke dagen (en nachten) door te brengen in een dergelijk uniek hotel ?

vakantie

Foto : Beata Aldridge / Shutterstock.com

Print Friendly, PDF & Email

About the Author

Xavier Van CaneghemView all posts by Xavier Van Caneghem

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

%d bloggers liken dit: