Zomer en warm weer zijn vaak synoniemen voor verfrissende zwempartijen. Maar wees voorzichtig, want net als bij mensen is zwemmen niet zonder risico voor (huis)dieren.
Houdt uw hond van zwemmen?
Of wilt u dolgraag met uw hond gaan zwemmen in de zee of in een meer?
Wat zijn de risico’s voor uw huisdier?
De “zwemmende” honden en de andere
Niet alle honden zijn even zwemlustig. Sommige hondenrassen (en temperamenten) houden meer van water dan andere. Daartoe behoren o.a. bepaalde jachthondenrassen die in het water springen om watervogels te vangen, en sommige reddingshonden.
Alvorens uw hond aan te moedigen om te zwemmen, kunt u er dus best zeker van zijn dat hij in staat is dit te doen en hem vooral niet dwingen.
In geval van twijfel kunt u beter een andere activiteit zoeken of uw hond helpen door een zwemvest aan te trekken dat voor dit doel is ontworpen.
De zwemplaatsen en hun gevaren
In de zee
Uw hond in zee laten zwemmen houdt bepaalde risico’s in, zoals
– zeewater slikken, waardoor de hond ziek kan worden (braken, diarree),
– uitputting van de hond als hij zich te ver van het strand waagt,
– stromingen die het dier meevoeren naar volle zee,
– het verlies van referentiepunten voor het dier, dat zijn meester niet meer zou zien en daardoor in paniek zou kunnen raken en
– de onmogelijkheid voor de baas om zijn hond te gaan redden in geval van problemen.
Het is dan ook niet ongebruikelijk dat zo’n avontuur slecht afloopt voor de hond (en de eigenaar).
Pas ook op voor kwallensteken als deze beesten de kustlijn teisteren.
Best is dus om voorzichtig te zijn en de hond alleen in het water te laten gaan in een zone dicht bij het strand, en altijd onder toezicht.
Pas ook op voor stranden waar honden niet zijn toegestaan. Lees hierover ons artikel “Met de hond naar het strand”.
In een meer, vijver, rivier, kanaal, …
Ook hier moet u voorzichtig zijn. Zorg ervoor dat het water proper is (vooral als het stilstaand water is), dat het dier niet uitgeput raakt en dat er plaatsen zijn waar het gemakkelijk weer op de oever kan klimmen.
Zorg er ook voor dat de hond geen gevaar vormt voor wilde dieren (eenden, watervogels).
Respecteer de plaatsen waar er zwemverbod geldt en vermijd zones met veel rivierverkeer ((roei)boten, kajaks, dammen, enz.), visgebieden (hengelaars) en stroomversnellingen.
Als het water bevroren is, bestaat het gevaar dat het ijs breekt. Een hond die in ijskoud water valt, kan snel onderkoeld raken en daardoor het risico lopen te verdrinken. Lees hieromtrent ons artikel “Op sneeuwvakantie met de hond”.
In een zwembad
Zwembaden zijn de plaats waar de meeste ongelukken gebeuren. De hond ziet zijn baasjes plezier maken in het water. Wat is er dan verleidelijker dan mee te spelen?
Ook hier bestaat een ernstig risico van uitputting voor het dier indien het gedwongen wordt in het water te blijven zonder eruit te kunnen komen. Het kan water blijven slikken en verdrinken.
Zorg er altijd voor dat er een plaats niet te ver weg is waar de hond uit het zwembad zelf kan klauteren en laat hem (net als kinderen) nooit zwemmen zonder toezicht van een volwassene.
Leer uw hond zelf uit het zwembad te komen, en doe hem zo nodig een zwemvest om.
Pas ook op voor bepaalde beschermingssystemen of overdekkingen van zwembaden (zoals afdekzeilen) die een vals gevoel van veiligheid geven en die kunnen inzakken zodra men erop loopt.
De belangrijkse risico’s van een zwembeurt voor een hond
Hydrocutie
Bij warm weer kan een hond, net als een mens, aan hydrocutie worden blootgesteld. Het is daarom beter de hond nat te maken voordat hij gaat zwemmen, zelfs als het temperatuurverschil niet erg groot is. Hou hem in het oog terwijl hij zwemt en nog een tijdje nadat hij uit het water komt.
Uitputting en verdrinking
Zoals hierboven vermeld, kennen honden hun grenzen niet. Als hij niet uit het water kan wanneer dit nodig is, zal hij snel uitgeput raken en panikeren. Net als bij elke andere zwemmer kan dit fataal zijn. Het basisadvies is dan ook de fysieke mogelijkheden van uw huisdier niet te overschatten.
Infecties
Besmetting door het inslikken van water, door het likken van de vacht of door huidinfectie (bvb. via een wonde) moet niet onderschat worden. Het water waarin de hond baadt is niet altijd even proper. Het kan ziektekiemen, bacteriën of verontreiniging met zich meedragen, wat kan leiden tot darmproblemen (diarree) of infecties. Het is daarom belangrijk te voorkomen dat uw hond dit soort water drinkt.
Vermijd ook dat de hond zich zou “drooglikken” na het bad, maar droog hem meteen af met een handdoek en was hem met proper water.
Een laatste tip voor het geval uw hond tijdens het zwemmen verdwaalt: zorg ervoor dat zijn honden-ID en microchip in orde zijn. Zo wordt u verwittigd wanneer hij teruggevonden wordt.