Een antivirus is een onmisbaar tool om uw computer te beschermen. Maar moet men eerder kiezen voor een betaald antivirus? Of is een gratis antivirus even goed?
Een antivirus is een tool die kwaadaardige software (malware) identificeert, neutraliseert en verwijdert van uw computer of van een ander verbonden toestel. Zo’n antivirus scant uw gegevens, bestanden en e-mailberichten maar controleert ook de harde schijf, het geheugen en de uitneembare tools (cd, usb, externe harde schijf,…).
De pluspunten van een gratis antivirus
Dezelfde bescherming als voor een betaald antivirus
Een gratis antivirus biedt evenveel bescherming als een betaald antivirus. Ieder antivirus heeft immers dezelfde basisrol, namelijk uw computer beschermen en uw digitale veiligheid waarborgen. Net zoals een betaald antivirus zal ook een gratis antivirus uw gegevens analyseren en u waarschuwen bij een cyberdreiging.
De kenmerken van elk gratis antivirus moet wel geval per geval worden bekeken. In dit onderzoek van Test Aankoop vindt u een overzicht van verschillende antivirusprogramma’s. De vergelijking onderzoekt enkele belangrijke elementen, zoals de anti-phishing, het ouderlijk toezicht en de eventuele eigen firewall.
Eenvoudig in gebruik en zonder verplichtingen
Eenvoudig is geen synoniem voor onbetrouwbaar! Een gratis antivirus streeft evenzeer naar een goede toegankelijkheid, gebruiksvriendelijkheid en conceptuele eenvoud. Bovendien neemt een gratis software vaak weinig plaats in op uw computer.
Nog een pluspunt van een gratis antivirus: u bent nergens aan gebonden. U kunt de software installeren, uitproberen en opnieuw verwijderen zo vaak als u maar wilt. Op die manier kunt u zelf in de praktijk ervaren welk antivirus het best bij u past.
Vul uw gratis antivirus aan
Met de bijstand Safe & Connected krijgt u toegang tot IT-bescherming. U beschikt dan onder meer een softwarepakket met verschillende componenten om virussen te bestrijden wanneer een klassiek antivirusprogramma ontoereikend blijkt:
- Een phishblock die de pogingen tot diefstal van persoonlijke gegevens tegengaat;
- Een anti-ransomware die het risico op digitale chantage vermindert;
- Een gegevenswisser en een ondersteuning om veilig te surfen.
De minpunten van een gratis antivirus
Een gratis antivirus (of een betaalde antivirus) werkt efficiënter wanneer het geüpdatet wordt. Zo’n update kan automatisch gebeuren of wanneer u het zelf activeert.
Een gratis antivirus heeft het vaak moeilijker om die regelmatige updates uit te voeren. Het komt dan ook voor dat het antivirus niet beschermt tegen de meest recente cyberdreiging.
Ter herinnering, een antivirus zal u nooit 100% kunnen beschermen tegen alle online bedreigingen.
Weinig tot geen ondersteuning
De begeleiding en de ondersteuning die geboden worden door een gratis antivirus zijn heel verschillend van de betaalde versie. Ook al blijven de basisfuncties heel nuttig, op een gegeven moment kunt u nood hebben aan ondersteuning, hulp of bijkomende tools om uw bescherming te optimaliseren.
Die opties zijn eerder zeldzaam bij een gratis antivirus. In veel gevallen gebruikt u aanvankelijk een demoversie en moet u overschakelen naar een betaald antivirus om verdere ondersteuning te krijgen.
Storende reclame
Een gratis antivirus kan een freemium software zijn: dat wil zeggen dat u toegang hebt tot basisfuncties maar dat u voortdurend voorstellen krijgt om te betalen voor extra tools.
Dit soort onophoudelijke reclame, onder de vorm van pop-ups (vensters die verschijnen) of advertentiemails, wordt al snel beschouwd als spam. Op die manier krijgt u een negatief beeld over de betrouwbaarheid van de software en zult u het gratis antivirus als minder gebruiksvriendelijk beschouwen.
Het gratis antivirus voor uw smartphone
Net zoals ieder toestel dat verbonden is via het internet kan ook uw smartphone gehackt worden. Het risico op hacking is misschien minder groot dan bij een computer, maar toch is het nuttig om een gratis antivirus te downloaden voor uw smartphone.
Tip: download uw antivirus via applicatieplatforms en niet via het internet. Dat soort platforms controleert en filtert immers de verschillende programma’s zodat u als gebruiker alleen de beste producten voorgesteld krijgt.
Het gratis antivirus voor de smartphone heeft dezelfde voordelen en dezelfde nadelen als zijn tegenhanger voor de computer. U vindt heel wat verschillende oplossingen waarvan sommige efficiënter zijn dan andere. Opgelet: sommige ontwikkelaars willen gewoon snel geld verdienen en bieden voor uw smartphone totaal nutteloze software aan..
Het loont zeker de moeite om u in dit onderwerp te verdiepen en de verschillende soorten gratis antivirussoftwares voor uw smartphone met elkaar te vergelijken.
En wat met een betaald antivirus?
De bovenstaande gebreken van een gratis antivirus komen normaal gezien niet voor bij een betaalde antivirus.
Uw gegevens worden beschermd maar bovendien kunt u een beroep doen op een reële en nuttige dienstverlening. Denk maar aan een wachtwoordmanager, ouderlijk toezicht of back-ups van uw computer in de Cloud. En omdat u betaalt, zal u geen last meer ondervinden van die vervelende reclame.
Aarzel niet om de functies en de prijzen van de verschillende antivirussoftwares met elkaar te vergelijken. De duurste antivirussoftware is niet noodzakelijk de beste oplossing voor uw situatie. Weet ook dat u bij de meeste antivirussoftware gebonden bent aan een jaarlijks abonnement.
Koopt u een computer aan? Vraag dan raad tijdens de aankoop. De verkoper zal u graag verder helpen om u het beste antivirus voor te stellen, misschien zelfs tegen een gereduceerd tarief.
Een gratis antivirus biedt dus dezelfde basisbescherming als een betaald antivirus maar is niet helemaal hetzelfde. Vergeet niet dat een antivirus één van de meest doeltreffende manieren is om cybercriminaliteit tegen te gaan.
Een andere vorm van bescherming? Een veilig wachtwoord!
Lees ook : De typische gebreken van een antivirus
Artikel geschreven in samenwerking met We are the Words.
Ontdek ook onze andere artikels over IT-bijstand door hier te klikken.