Op reis in Indonesië: praktische informatie

Op reis in Indonesië: praktische informatie

INDONESIË

Hoofdstad: Jakarta
Taal: Indonesisch
Munteenheid: Indonesische roepie. Wisselkoers: 1 IDR =  ±  0,00006 EUR
Toeristische dienst: indonesia.travel

Wist u dat? In Indonesië wordt de linkerhand als onrein beschouwd. Deze wordt namelijk door Indonesiërs gebruikt om zich te wassen. Eten, een hand geven of dingen aanraken gebeurt in Indonesië dus met de rechterhand.

Gaat u op reis naar Indonesië? Hier vindt u enkele nuttige tips:

Documenten en douane
Indien uw paspoort minstens 6 maanden geldig is en u reist naar Indonesië om toeristische redenen voor een periode van maximaal 30 dagen, hoeft u geen visum aan te vragen.

Vrijwel alle creditcards worden geaccepteerd in winkels. Het omwisselen van valuta’s is gemakkelijker met de Amerikaanse dollar dan met de euro, dit omdat de Europese munteenheid nog steeds weinig wijdverspreid is, zeker in de minder toeristische gebieden van het land.

Het gezondheidssysteem in Indonesië
In Indonesië zijn er veel minder gezondheidsvoorzieningen dan wat wij in Europa gewend zijn. De medische voorzieningen zijn vaak hoofdzakelijk te vinden in grootstedelijke gebieden en hebben een veel lagere standaard dan in het Westen. U vindt er wel goede privéklinieken, maar met zeer hoge kosten. Geneesmiddelen zijn ook erg duur, breng dus uw nodige reismedicatie mee.
Wij raden u aan om vóór het vertrek een goede reisverzekering te onderschrijven, zodat u met een gerust hart op reis kunt gaan.
Het vaccin tegen gele koorts is enkel verplicht voor burgers uit landen die het risico lopen de ziekte over te dragen.

De veiligheid in Indonesië
Indonesië kent regelmatig grote natuurrampen zoals aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.
Het is belangrijk om voor excursies af te gaan op zeer ervaren lokale gidsen. Indien u een riskante sport wilt beoefenen, kiest u best voor een goede begeleiding en het juiste materiaal zodat geïmproviseerde en gevaarlijke situaties voorkomen worden.

U wordt aangeraden om uw reis naar Indonesië te registreren op Travellers Online. Zo kan FOD Buitenlandse Zaken u contacteren indien er zich een noodsituatie voordoet.
Lees voor uw vertrek zeker nog eens het laatste reisadvies voor Indonesië op de website van Buitenlandse Zaken.

Wees alert wanneer u zich begeeft in openbare en populaire toeristische locaties. Diefstallen en kleine criminaliteit komen er frequent voor. Wees altijd hoffelijk en vermijd houdingen die in strijd zijn met de moraal en de religie. De meerderheid van de bevolking is moslim. 

Welke reisverzekering sluit u af voor een reis naar Indonesië?

Bij Europ Assistance kunt u zowel een tijdelijke als een jaarlijkse reisverzekering onderschrijven.

Alle reisverzekeringen hebben volgende voordelen:

  • Terugbetaling van de medische kosten
  • Organisatie en begeleiding van uw repatriëring en die van uw medereizigers indien nodig
  • Vervroegde terugkeer in geval van hospitalisatie of overlijden van een verwant in België       
  • Bijstand bij verlies van documenten

 

vakantie
 

Als u maar één keer per jaar naar het buitenland reist, kan een tijdelijke reisverzekering handig zijn. Indien u meerdere keren per jaar op reis en citytrip gaat, zal een jaarlijkse reisverzekering de meest voordelige optie zijn.

Klimaat en religie
De beste periode om naar Indonesië te gaan, is buiten het regenseizoen (van mei tot oktober). Tijdens de kerstvakantie is Indonesië een vakantiebestemming voor veel Australische toeristen, terwijl het land in de zomer veel Europese toeristen lokt. Vakanties van de locals zijn vaak gekoppeld aan het einde van de Ramadan.
De lokale bevolking is overwegend moslim, maar er zijn katholieke, hindoeïstische, boeddhistische, protestantse en confucianistische minderheden.

De Indonesische keuken 
De Indonesische keuken wordt gekenmerkt door het gebruik van eenvoudige ingrediënten zoals rijst, groenten, vlees en vis. Daarnaast worden er veel kruiden en specerijen gebruikt die de lokale gerechten intense en onmiskenbare smaken geven. Probeer het eten uit dat op straat verkocht wordt, vooral het fruit zoals kokosnoot. Ook noedels met groenten en vlees, loempia’s, broodjes met sojascheuten, groenten, eieren en kip zijn aanraders. Ook niet te missen is de nasi goreng: een gesauteerde rijstschotel met groenten, vlees of vis.

 

Laat een antwoord