Op ontdekking van de Kaapverdische eilanden

Op ontdekking van de Kaapverdische eilanden

Mindelo

Droomt u van weelderige eilanden vol charme?
Nicolas, medewerker van Europ Assistance heeft de kans gehad om de kaapverdische eilanden te bezoeken. Hij geeft ons zijn ervaringen en reistips.

” Kaapverdië (Cabo Verde) is een eilandstaat bestaande uit 10 vulkanische eilanden, gelegen ten westen van Senegal. Sommige eilanden zoals Boa Vista en Sal zijn toeristischer dan andere en tellen talloze luxehotels waar u probleemloos een “All inclusive”-verblijf kunt doorbrengen. De eilanden die minder toeristisch zijn, laten toe om de omgeving op een totaal andere manier te ontdekken.
Ik heb een drietal eilanden kunnen bezoeken:

  • Santiago : Het is het eiland waar Praia, de hoofdstad, zich bevindt. Het is het economische centrum van Kaapverdië, maar niet het meest opwindende eiland, ondanks enkele zeer mooie stranden in het noorden.
  • Santo Antão : Een bergachtig eiland dat bekend is voor de prachtige trektochten die men er kan maken. De natuur is er weelderig en de landschappen adembenemend. De Paulvallei was één van mijn favoriete plekken tijdens mijn verblijf. Men kan er ook rum proeven (“Grogue” genoemd) omdat het eiland tal van suikerrietplantages en kleine distilleerderijen rijk is.
  • Sao Vicente : Een zeer populair eilandje vanwege de culturele hoofdstad, Mindelo, die een feestelijk karakter heeft dat nergens anders in Kaapverdië te vinden is. De sfeer is er werkelijk uitzonderlijk. Het ritme van de Kaapverdische muziek begeleidt je er dag en nacht, in een bar, een restaurant of gewoon op straat.

Het nationale motto is “NO STRESS”. Mensen leven er ontspannen. Wees niet verbaasd als je lang moet wachten op je maaltijd in een restaurant. In Kaapverdië jagen de mensen zich niet op. Waarom zou men zich trouwens druk maken als men op vakantie is? De beste manier om zich aan te passen en een geweldige vakantie te beleven, is om hun levensstijl te kopiëren en “chill” te zijn. Wees ook niet bevreesd om de mensen met “Bom Día” te begroeten. De inwoners zijn zeer gastvrij en antwoorden over het algemeen zeer enthousiast op de begroetingen van de toeristen die voor hun huis passeren.

Paulvallei

Munteenheid

De lokale munteenheid is de Kaapverdische escudo (CVE).  1€ = +- 110 CVE.
Neem je voorzorgen: op sommige eilanden zijn er geen geldautomaten en zijn de opnemingslimieten vastgelegd op 20.000 CVE (+- 190 €). Je vindt gemakkelijk geldautomaten in luxehotels, in de havens of in het centrum van grote steden. Het is belangrijk om contant geld bij te hebben omdat veel restaurants, herbergen en winkels alleen betalingen in cash geld aanvaarden.

Taal

Kaapverdië is een voormalige Portugese kolonie. Het Portugees is dus de hoofdtaal. Je kunt ook locals tegenkomen die Frans spreken, omdat die taal in de scholen wordt onderwezen.  Als je geen Portugees spreekt, kan je proberen te communiceren in het Engels, het Frans of het Spaans, afhankelijk van de persoon die je aanspreekt. Op meer afgelegen plaatsen wordt er vaak enkel Creools gesproken, zodat je wat meer moeite zult hebben om je verstaanbaar te maken. Gebarentaal is dan een must! ?

Klimaat

Praia

Kaapverdië heeft een tropisch klimaat. De temperaturen zijn er dus vrij hoog: tussen de 20 en 30°C gedurende zowat het hele jaar. Ik ben er begin juli geweest, net voor het begin van het regenseizoen dat van augustus tot oktober loopt. De ideale periode om de eilanden te bezoeken loopt van mei tot juli. Een aantal inwoners zeiden me dat veel reizigers ook kiezen om er net na het regenseizoen, in november, naartoe te gaan. Op dat ogenblik is de natuur het groenst. Het is de periode waarop Kaapverdië het meest naar zijn naam verwijst.

Voeding

Vis is het hoofdbestanddeel van de Kaapverdische keuken: makreel, octopus, tandbaars, … keuze genoeg. Het nationale gerecht is de “cachupa”! Het is een soort stoofpot met maïs, (snij)bonen en uien. Cachupa kan op gevarieerde wijze worden bereid: met vis, chorizo of zelfs met beide. Let op  want het vult gemakkelijk. Ik at het tijdens de lunch en had geen honger meer tot de volgende dag!

Zoals hierboven is uitgelegd, wordt er op Kaapverdië veel rum geproduceerd dankzij de grote hoeveelheid suikerriet op het eiland. Voel je vrij om de lokale bevolking te vragen om de één of de andere distilleerderij te bezoeken. Zij zullen u met veel plezier laten kennismaken met het productieproces.

 

Rumdistilleerderij

Let op want, leidingwater/kraantjeswater is niet drinkbaar. Zorg ervoor om gebotteld water te drinken. De meest voorzichtige reizigers zullen zelfs hun tanden poetsen met gebotteld water.

Als je in een restaurant een fooi wilt achterlaten, zal dit zeker niet de wenkbrauwen doen fronsen, maar het is niet verplicht.

Vaccinaties

Er zijn geen specifieke vaccinaties nodig om naar Kaapverdië te reizen. Alleen mensen die via Dakar op doorreis zijn, moeten tegen gele koorts ingeënt zijn, omdat dit in Senegal verplicht is. Zorg er wel voor dat je in orde bent met je basisvaccinaties.

Als je van plan bent om met de veerboot te reizen, vergeet dan niet om een aantal medicijnen tegen zeeziekte te nemen. Zoals hierboven reeds aangegeven:  wees heel voorzichtig met het water. Leidingwater is op de eilanden niet drinkbaar en je riskeert zeker buikpijn (en wat meer!) als je niet de nodige voorzorgsmaatregelen neemt.

Passepoort en visum

Je moet over een paspoort beschikken dat minimum 6 maanden na de datum van terugkeer geldig moet zijn. Een visum is niet verplicht, maar je moet wel een belasting (die het visum vervangt) betalen wanneer je op de luchthaven aankomt. Deze belasting bedraagt +- 30 €.

Je kunt je ook op voorhand registreren via het internet en de betaling regelen van een luchthavenveiligheidstoeslag via http://www.ease.gov.cv/, voor een bezoek van minimum 30 dagen, en dit ten laatste 5 dagen voor het vertrek.
Meer info op  http://files.zetesft.com/images/desdobraveisEN.pdf,
http://www.consulatducapvert.com/formalites.html en
http://www.conscv.nl/pt/servicos-consulares/vistos-visa

Vergeet niet om je reis te registreren op de website Travellers Online.

Vervoer ter plaatse

Het vervoer tussen de verschillende eilanden gebeurt met het vliegtuig of per boot. Alles zal afhangen van de afstand die je moet afleggen. De boot is relatief goedkoop, een ticket kost 800 ECV voor een enkele reis.

Om je door de stad te verplaatsen, kan je kiezen tussen bussen of taxi’s. Taxi’s zijn niet erg duur. Reken voor een korte rit tussen 150 en 250 ECV. De prijs is afhankelijk van het tijdstip waarop je de taxi neemt. Wees niet verbaasd als de auto waar je in stapt geen meter heeft, het is heel gewoon. Om van of naar de luchthaven te gaan, kost het je 1.000 ECV’s per rit.

Op het eiland Santo Antão kan je de “collectivo” nemen, een openbare minibus die je voor een zeer redelijke prijs brengt waar je naartoe wilt.

 

“collectivo”

Levensduurte

Eenmaal ter plaatse aangekomen, zal je snel merken dat de prijzen vrij laag zijn. De kosten van het leven staan in verhouding met de lonen van de Kaapverdische werknemers. Het gemiddelde maandsalaris is 225 €, dus wees niet verbaasd als je na een volledige maaltijd een lokaal restaurant verlaat met een rekening van slechts 20 €. Het is duidelijk dat hoe “toeristischer” de plaats is, hoe hoger de rekening zal zijn.

Hetzelfde geldt voor het logement. Wat mij betreft, ik heb appartementen geboekt op een reserveringswebsite voor ongeveer 40 € per nacht voor 4 personen, een meer dan democratische prijs. Het is duidelijk dat als je op avontuur gaat in Kaapverdië (door zoveel mogelijk zelf te reserveren), de vlucht het grootste deel van je budget zal innemen. Ook de prijs van de vlucht Brussel-Praia (met Tap Air Portugal) varieert sterk, afhankelijk van wanneer je boekt. Wat mij betreft, betaalde ik 550 € toen ik iets meer dan 2 maanden op voorhand reserveerde.

Reken in elk geval voor een 14-daagse reis naar Kaapverdië op een budget van 1.500 € per persoon als je alles zelf reserveert. Dit budget zal uiteraard variëren afhankelijk van je uitstappen ter plaatse: vliegtuig/boot om van het ene eiland naar het andere te gaan, culinaire wensen, sportactiviteiten, …. Om je een idee te geven, met dit budget, heb ik een rondreis ter plaatse kunnen boeken om van het eiland Santiago naar het eiland Sao Vicente te gaan, evenals een retourveerboot tussen Sao Vicente en Santo Antão.

De ontdekking van een verschillende, wondere wereld

Zoals je wellicht begrepen hebt, is een reis naar Kaapverdië als volgende vakantiebestemming echt een aanrader. Je zult onder de indruk zijn van de levensstijl van de lokale bevolking en van de pracht van de landschappen. Er rondtrekken is echt geweldig, want de eilanden lijden nog niet onder het massatoerisme. Je zult versteld staan van de adembenemende landschappen en van de vriendelijkheid van de lokale bevolking.

Nicolas. »

Ponta do sol

Foto’s © Nicolas Lacroix. 

vakantie

Laat een antwoord