Tom de Dorlodot, aventurier en globetrotter, legt ons uit op welke manier men een echte passie kan erkennen en beleven. Hij vertelt ons ook zijn levenservaring op dat vlak.
Ik krijg vaak de vraag: “Tom, hoe kan je leven van je passie?“.
Eigenlijk zit het antwoord in de vraag: Het is de passie zelf die mij doet leven…
Steunend op mijn ervaring, wil ik je enkele tips geven. Ik heb ze samengevat in de vorm van 5 vragen en antwoorden.
Daarna zal ik je mijn verhaal vertellen. Het geeft mooi weer wat ik tot nu toe op mijn levensweg heb geleerd.
5 fundamentele vragen om jezelf te helpen ontdekken
en van je passie te leven
1. Wanneer moet ik de keuze maken om volledig te gaan voor mijn passie? Hoe kan ik dat moment herkennen?
- Je weet dat je een passie hebt vanaf het moment dat je aan niets anders denkt! Je voelt een tomeloze energie en motivatie telkens wanneer je jezelf spiegelt aan je passie. Ze maakt je blij en geeft je vreugde en levenskracht.
- Als jij je volledig aan je passie wilt wijden, moet je er een groot deel van je energie aan besteden.
- Maar probeer een gezond evenwicht te bewaren tussen je passie, je gezinsleven en je werk of je studie. Als je alles te snel loslaat, kan je er later misschien spijt van hebben.
2. Moet ik alles laten vallen of iets concreets achter de hand houden voor het geval ik mijn dromen niet kan waarmaken (bv. studies, activiteiten die mij een inkomen bezorgen, enz.)?
- Dit is heel persoonlijk en hangt helemaal van jezelf af. Ik raad je aan niet alles op te geven. Het is veiliger om je studies voort te zetten of om in het begin een beroepsactiviteit te behouden owaar je op kunt terugvallen en dit tot jij je klaar voelt om je voor 100% aan je passie te wijden. Studies/werk met een passie combineren is niet noodzakelijkerwijs onverenigbaar. Je moet gewoon goed georganiseerd zijn. Stel voor jezelf een realistisch budget vast dat je aan je passie kunt besteden en die je op middellange of lange termijn geen financiële schade zal berokkenen.
- Eén ding is zeker, het is nooit het “juiste moment” om alles op alles te zetten, je kunt altijd excuses vinden, maar op een dag zul je er toch aan moeten beginnen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het zoeken naar een baan in een vakgebied dat gelinkt is aan je passie.
3. Hoe overtuig je je omgeving (ouders, vrienden, opvoeders, sponsors, …)?
- Je bent zelf de beste ambassadeur van je project. Allereerst moet je geloven in je idee en er absoluut voor gaan. Dit is de enige manier om je entourage te overtuigen. Stel jezelf de juiste vragen.
- Praat erover met de mensen rondom jou en houd rekening met de verschillende meningen als die constructief zijn. Luister niet te veel naar mensen die te negatief zijn en die je zullen afremmen.
4. Hoe kan je jezelf omringen met de juiste mensen, de juiste raadgevers, en niet misbruikt worden?
- Wees niet bang om over je project en je idee te praten. Luister naar het advies van degenen die je inspireren en je optrekken. Vraag advies aan degenen die reeds een zelfde project en ervaring hebben meegemaakt. Vertrouw op je intuïtie en wees niet bang om vragen te stellen.
5. Moet jij een doel vooropstellen? Hoe weet je of het realistisch is?
- Begin met het stellen van kleine doelen die je, beetje bij beetje, naar je einddoel zullen leiden. Niets is onrealistisch als je de juiste aanpak hebt en je focus niet verliest.
De levenservaring van Tom de Dorlodot
De ontdekking van mijn passie
Ik was 14 jaar oud toen ik de paragliding ontdekte. Op een dag opende een vriend zijn zweefvliegtuig in een weiland naast de school. Ik was de vleugel aan het opblazen in de wind toen een iets sterkere windvlaag me van de grond rukte. Ik voelde die ongelooflijke sensatie van het opstijgen. Die dag besloot ik een groot deel van mijn energie te wijden aan mijn nieuwe passie. Het is soms moeilijk om een passie te vinden. Je moet nieuwsgierig zijn, je comfortzone durven verlaten en je laten leiden door je intuïtie. Als je het vindt weet je het, want vanaf dan is het moeilijk om aan iets anders te denken 😉
Een passie die je vleugels geeft
Ik vond een school en volgde een opleiding. Ik las alles wat ik kon vinden over aerologie, ik slikte alle beschikbare theorie. Ik behaalde snel verschillende certificaten en volgde talrijke opleidingen. Ik wijdde al mijn vrije tijd aan trainen, vliegen en het bekijken van paraglidingvideo’s. Ik had niet gedacht dat ik ooit van mijn passie zou kunnen leven. Ik denk dat dit geleidelijk is gegaan. Ik stelde mezelf kleine haalbare doelen die me dichter en dichter bij mijn droom brachten om een professionele piloot te worden. Als een doel onbereikbaar leek, corrigeerde ik de koers.
Je moet met beide benen op de grond blijven staan en beetje bij beetje evolueren. Je moet jezelf de middelen geven om te slagen. Ik geloof niet in talent, ik geloof in het werk. Als je een droom hebt, ga hem dan zoeken, want hij komt niet vanzelf naar je toe… Ze zeggen dat je 10.000 uur moet oefenen om in een vakgebied uit te blinken. Geduld en doorzettingsvermogen zijn dus de sleutelwoorden.
Mijn eerste ervaringen
Ik begon deel te nemen aan mijn eerste internationale wedstrijden toen ik 21 was. Ik studeerde communicatie in Brussel maar bracht al mijn vakanties en blokperiodes door met het reizen naar paraglidingplekken. Na mijn eindexamen op school ging ik naar Granada in Spanje om filmregie te studeren. Het was daar dat ik mijn mentor Ramon Morillas ontmoette. Deze uitstekende Spaanse piloot, drie keer wereldkampioen, nam me “onder zijn vleugel”. Ik bood aan hem te helpen met zijn projecten en hij nam me mee op enkele van zijn grootste expedities.
Toen ik 23 was, ging ik met hem mee om het wereldhoogterecord in Pakistan te breken. Tijdens dit avontuur vloog hij over de Masherbrum op meer dan 7800 meter en passeerde ik meermaals de 7000 meter.
Ik zeg vaak dat wij de som zijn van de mensen die ons omringen. Om je te ontwikkelen moet je jezelf omringen met de goede mensen. Ik werk veel op intuïtie. “Het eerste gevoel is vaak goed, vooral als het slecht is…” Vermijd dus negatieve mensen die te veel van je energie vergen. wend je tot hen die meer ervaring hebben dan jij. Wees nooit bang om advies te vragen en vragen te stellen. Wees niet verlegen. Wie niet waagt, niet wint. Als je rond je kijkt, is er altijd wel een vriend van een familievriend die iemand kent die…
Vandaag, met sociale netwerken, is het mogelijk om snel in contact te komen met onbekenden. Doe er je voordeel mee, in het ergste geval riskeer je geen antwoord te krijgen. Praat over je projecten en deel je passie met anderen. Het leven zal je toelachen en als bij toverslag zal het de juiste mensen op je pad brengen.
Een aaneenschakeling van passies
Ik heb veel gereisd en expedities ondernomen en langzaamaan heb ik van mijn passie mijn beroep gemaakt. In het begin vroeg mijn moeder me vaak: “Denk je echt dat je van die luchtactiviteiten kunt leven? ”
Ze had gelijk mij die vraag te stellen. Je moet beide voeten op de grond houden. Ik studeerde verder en deed klusjes om mezelf te onderhouden. Het idee is niet om alles op te geven, maar om dingen geleidelijk aan te bereiken. Beetje bij beetje zagen mijn ouders in dat mijn project de moeite waard was. Ik gaf mijn studies niet op en zorgde ervoor dat ik een plan B had voor het geval ik niet van mijn passie kon leven. Ze waren eerst sceptisch, maar moedigden me toen aan om mijn weg te volgen. Zet dus niet alles opzij en stort je niet halsoverkop op je passie. Evolueer in fasen en op een solide basis. Falen is een deel van het avontuur. Als je een fout maakt, laat je dan niet ontmoedigen en leer van je fouten.
Voor mij is dit pad een waar plezier. Ik heb alles kunnen combineren waar ik van hou: paragliding, reizen en videoproducties, en ik heb het SEARCH-team opgericht. Mijn idee is om de meest ongelooflijke plaatsen in de wereld te ontdekken om er met paragliders te vliegen en terug te komen met beelden om met zoveel mogelijk mensen te delen. De partners en sponsors hebben me de middelen gegeven om mijn dromen te verwezenlijken. Met SEARCH doorkruisten we Afrika van noord naar zuid en verkenden we tien landen, brachten we drie maanden door op een zeilboot in Polynesië, doorkruisten we Nieuw-Zeeland, de Karakoram, een deel van de Himalaya, de Andes, de Pyreneeën en de Alpen te voet en met paragliding. We vlogen over de piramides, de Victoria watervallen, de woestijn, de Machu Picchu, de atollen van Polynesië. Vandaag heb ik het geluk meer dan 64 landen in de vier hoeken van de wereld te hebben bezocht. En vooral heb ik het geluk dat ik dit kan delen met een geweldig team van fotografen en cameramannen.
Drie jaar geleden kochten we een achtergelaten zeilboot in de haven van Brussel. We restaureerden hem volledig en trokken als gezin de wereld rond op zoek naar vliegstekken. Jack, onze zoontje, stak de Atlantische Oceaan over voor zijn eerste verjaardag. Van al deze reizen hebben we een tv-programma gemaakt: Explore, dat momenteel voor het tweede jaar op rij wordt uitgezonden op RTL-TVi. De volgende stap is goed ingezet: ons idee is om onze intuïtie te volgen en het avontuur verder te zetten. Het is belangrijk onszelf regelmatig opnieuw uit te vinden, ons aan te passen aan verschillende situaties en nooit op te houden met dromen. Wat ons vandaag drijft, zijn de mensen die ons volgen. Sommige mensen nemen spontaan contact met ons op om ons te vertellen dat ook zij het avontuur aangaan. Dat is geweldig!
Wat ik graag met je wil delen…
Als je iets hebt waar je een passie voor voelt, doe het dan. Steek er energie, tijd en werk in. Wees gedisciplineerd, stel duidelijke doelen en beperk jezelf niet. Luister niet naar degenen die je vertellen dat het onmogelijk is, te moeilijk of onbereikbaar.
Het leven is mooi en de dingen komen vaak uit voor degenen die niet bang zijn om te dromen.
Ik wens je het allerbeste toe,
Tom de Dorlodot
Ontdek de avonturen en tips van Tom en Sofia in het dossier “Reizen en avontuur”
© Foto’s : Tom de Dorlodot et John Stapels