De Ebola-epidemie treft Goma
Begin juli 2019 werd in de media uitgebreid bericht over het eerste geval van Ebola in Goma, een grote stad met meer dan een miljoen inwoners in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC). Het is de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu, waar sinds het begin van de epidemie de meesten van de 1650 doden zijn gevallen. De stad ligt vlakbij de grenzen van Rwanda en Oeganda, waar een eerste geval is gemeld. Dit nieuws is nogal zorgwekkend aangezien de meeste plaatsen die tot dan toe door deze uitbraak getroffen waren, veel verder van de stad verwijderd waren.
Sommige factoren zijn geruststellend, zoals de nationale en internationale inspanningen op het vlak van gezondheid die al maanden aan de gang zijn, de medische infrastructuur en uitrusting en het speciaal opgeleide nationale en internationale personeel ter plaatse om de getroffen bevolking bij te staan. De bevolking is zich terdege bewust van de voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen, met name met betrekking tot het contact tussen mensen (en dieren), met inbegrip van mensen die zijn gestorven, die de ziekte hebben of hebben gehad, of de consumptie van bushmeat.
Er is ook een effectief vaccin en meer dan 3000 gezondheidswerkers (de meest getroffen risicogroep) zijn gevaccineerd in Goma.
Helaas zijn de wederkerende onlusten onder de burgerbevolking een groot probleem, met 198 aanvallen op gezondheidsvoorzieningen tussen januari en juli 2019, waarbij 7 mensen om het leven kwamen en 58 mensen gewond raakten, waaronder twee gemeenschapsleiders.
Vermijd het oosten van de DRC
De huidige aanbeveling van Europ Assistance aan de reizigers, is om reizen naar het oosten van de DRC te vermijden, tenzij zij rechtstreeks betrokken zijn bij de bestrijding van de epidemie. In het laatste geval moet de mogelijkheid van een systematische vaccinatie worden overwogen.
Op de publicatiedatum van dit bericht golden (nog) geen negatieve adviezen m.b.t. een reis naar de buurlanden.
Screenings van passagiers op alle binnenlandse en zakenvluchten (controle van de lichaamstemperatuur) wordt aanbevolen, zowel om de reizigers te beschermen als om de verspreiding van de ziekte te voorkomen.
De situatie verandert elke dag
Vermits de situatie elke dag verandert, is het aanbevolen om de laatste verslagen van de bevoegde instanties te raadplegen, waaronder de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen heeft een website waarop u meer informatie vindt. U vindt de website hier.
De overheden raden de reizigers ten zeerste af om in de getroffen gebieden te reizen!
De ziekte
- De naam ‘Ebola’ komt van een rivier in de Democratische Republiek Congo waar de ziekte in 1976 voor het eerst is opgedoken.
- Het gevaarlijke Ebolavirus veroorzaakt een infectie die uitmondt in hemorragische koorts : plotse hevige koortsaanvallen, spierpijn, hoofdpijn, gevolgd door braakneigingen, diarree, nierproblemen, hepatische aandoeningen, en soms interne of externe bloedingen.
- De incubatietijd, dwz de tijd tussen de besmetting door het virus en de eerste ziekteverschijnselen, schommelt tussen 2 en 21 dagen. Zolang ze geen ziekteverschijnselen vertonen, zijn individuen niet besmettelijk. De eerste symptomen zijn een grote vermoeidheid die gepaard gaat met een plotse, hevige koortsaanval, spierpijn, hoofdpijn en keelpijn.
- De overdracht van de ziekte gebeurt rechtstreeks door contact met besmettelijke personen (huid, bloed, speeksel, zweet, sperma, fecaliën, …) of onrechtstreeks (injectienaalden of besmet medisch materiaal).
- Gemiddeld sterft 80% van de slachtoffers aan de gevolgen van de ziekte. Besmette personen kunnen meer dan twee maanden besmettelijk blijven. De slachtoffers worden bijgevolg opgenomen in eenheden van intensieve zorgen die afgesloten zijn van de buitenwereld.
- Ook al bestaat er een doeltreffende vaccinatie tegen de ziekte, wordt deze (nog) niet systematisch toegediend aan de bevolking. Preventie blijft dus het meest efficiënte middel om de ziekte te voorkomen.
De preventie
-
De preventie gebeurt naar personen toe die naar of vanuit de getroffen gebieden reizen of er gewerkt hebben. Bij hun vertrek worden die personen onderworpen aan controles van de plaatselijke luchthavens of sanitaire overheden. Steeds meer westerse luchthavens houden eveneens een temperatuurmeting met thermische infrarood thermometers van reizigers die aankomen vanuit een risicoland.
- Zoals hierboven aangegeven: ook al zou een persoon drager zijn van het Ebolavirus, hij zou pas besmettelijk worden na de incubatietijd van de ziekte. De handen goed wassen met warm water en zeep of het gebruik van een ontsmettingsmiddel blijft op dit ogenblik (en op de vaccinatie na) dus de beste preventie na een contact met een persoon die drager zou kunnen zijn maar geen symptomen van de ziekte vertoont.
- Reizigers die terugkeren van risicolanden worden verzocht om zich zo snel mogelijk naar een ziekenhuis te begeven indien ze ziektebeelden zouden vertonen tot enkele weken na hun terugkeer.
- De reisbijstandsmaatschappijen raden reizen ten stelligste af naar gebieden die door het virus getroffen zijn, indien deze reizen niet absoluut noodzakelijk zijn. Ze volgen de evolutie van de ziekte op de voet evenals de bestaande middelen die een sanitaire evacuatie mogelijk maken, en dit in samenspraak met de sanitaire overheden in het buitenland en in België, en rekening houdend met de zeer strikte regels die van kracht zijn inzake medisch transport, zodat een eventuele medische repatriëring zou kunnen plaatsvinden.
- Neem contact op met het Tropisch Instituut in Antwerpen in verband met de vaccinatie indien uw reis naar de DRC absoluut noodzakelijk is.
Meer informatie :
- WHO
- Ebola Info (Tropisch Instituut)
- Kijk voor reisadvies per bestemming ook naar de website van de FOD Buitenlandse Zaken