Een avonturier moet waakzaam en voorzichtig zijn in tal van dingen, bijvoorbeeld met hetgeen hij eet en drinkt. Tom de Dorlodot geeft ons zijn beste tips in verband met voeding en legt ons uit hoe hij gezond en wel blijft wanneer hij een hele tijd alleen op een boot doorbrengt of in quarantaine is ver van de bewoonde gebieden.
Drinkbaar water
Ons streefdoel bij Search Projects is om zoveel mogelijk autonoom te zijn, zowel bij het solo varen – zoals bijvoorbeeld bij een Transatlantische oversteek – of wanneer men specialere momenten meemaakt, zoals een quarantaine. Daarom is de boot uitgerust met een watermaker zodat we te allen tijde drinkwater aan boord hebben.
Vers voedsel
Nog steeds om onze autonomie te vrijwaren, zorgen wij ervoor om grote voorraden in te slaan wanneer we ergens aanmeren of aan land moeten gaan. We geven dan voorkeur aan niet bederfelijke levensmiddelen die ons in staat stellen om het langere tijd vol te houden. Maar telkens wanneer we boodschappen doen, maken wij ook van de gelegenheid gebruik om verse groenten en fruit op te slaan. Op dit niveau volgen wij dezelfde aanpak en filosofie als bij het winkelen in België en kopen wij vooral lokale producten. Zo vermijden wij risico’s die te maken hebben met mogelijke chemische behandelingen van het voedsel, de risico’s van het meermaals invriezen, enz
Inspecteer groenten en fruit
Als we onze groenten en fruit kiezen, passen we altijd deze drievoudige test toe: raak het product aan (rekening houdend met de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen), controleer de geur en bekijk het zorgvuldig. Op die manier kan de aankoop wel wat langer duren, maar het is de conditio sine qua non om volledig tevreden te zijn met je boodschappen! Bij sommige vruchten, zoals bananen, kiezen we altijd voor de groenste omdat de boot een ideale plek is om ze te laten rijpen. Hetzelfde geldt voor avocado’s, citrusvruchten en ook bijvoorbeeld pompoenen, die een uitstekende houdbaarheid hebben. Als we terugkeren naar de boot, laten we wat fruit en groenten in een emmer zeewater weken, wat kan helpen om eventuele ziektekiemen te doden die zich op hun oppervlak bevinden.
Voor levensmiddelen zoals pasta, granen en andere moeten we altijd voorzichtig zijn, vooral wat de verpakking betreft, want er kunnen altijd wel kleine wormpjes aanwezig zijn die zich zeer snel kunnen voortplanten en onze reserves zouden kunnen binnendringen of besmetten!
Vis en vlees
De meeste van onze eiwitbronnen zitten onder de boot! Vissen is voor mij zowel een leuke hobby als een geweldige manier om elke dag verse voeding te hebben, ook als je lang aan boord moet blijven. Kreeft vang ik met een lasso. Het lijkt misschien verrassend en ongehoord, maar deze techniek voorkomt dat je iets doms doet. Op dit moment is het de voortplantingsperiode. Als ik een vrouwtje vang, is de kans groot dat ze vol met eitjes zit… dus laat ik haar vrij. Kreeften en krabben staan vaak op ons menu. Er zijn vele manieren om ze te koken: à la plancha, met knoflook en een beetje olijfolie, of in een saus voor de pasta…
Niet alle vis is eetbaar!
In sommige tropische wateren moet je heel voorzichtig zijn. Sommige vissen voeden zich met algen die op het koraal voorkomen. En deze koralen kunnen giftig zijn. Als een vis ze opeet, zal hij ook giftig zijn. De voedselvergiftiging die eraan gelinkt is, heet ciguatera. Dit gif is ook in grotere hoeveelheid aanwezig afhankelijk van de voedselketen: zo heeft een barracuda die gevangen is op een koraalrif een hoog risico op ciguatera! Dit kan echt zeer schadelijk zijn voor ons organisme.
Als we verder de zee opgaan, is het vrij gemakkelijk om andere vissoorten te vinden, zoals tonijn. Het is een vis die we erg lekker vinden omdat hij ook op vele manieren kan worden gekookt. Je kunt het zelfs rauw eten en sushi maken! Maar ook hier moeten bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen. Voordat we hem rauw eten, vriezen we de vis altijd 48 uur in om onaangename verrassingen te voorkomen. De vriezer aan boord is erg klein, maar het is zeer nuttig, zoals in dit geval …
Vraag om inlichtingen
In feite komt het beste advies, vooral als je in een omgeving bent die je niet 100% onder controle hebt, erop neer om vragen te stellen, om zich bij de locals in te lichten. Je moet nooit aarzelen om met de lokale bevolking in contact te treden, om hen om raad te vragen, om rekening te houden met hun meningen en aanbevelingen. Dit is wat ik ook doe sinds mijn eerste parapente-avonturen. Als je spontaan je weg kunt vragen of inlichtingen kunt inwinnen bij de plaatselijke bevolking, moet je hetzelfde doen als het om voedsel gaat. Aarzel niet om het twee keer te vragen, om eventueel uw informatie te controleren. Zo heb je nog meer kans dat je het bij het rechte eind hebt.
Neem je tijd om te ontdekken
Een ander super belangrijk aspect – en dat geldt ook weer aan de andere kant van de wereld, maar ook als je thuis bent – is om de tijd te hebben en tijd te nemen. Tijd om te ontdekken, tijd om te leren, tijd om na te denken. Tijd om te leren, om uit te testen en om te verbeteren. Dit is ook één van de dingen die ik heb kunnen leren in al mijn reizen. Natuurlijk geldt dit niet alleen voor het koken en het eten.
Om de boot weer vaarwaardig te krijgen en ervoor te zorgen dat we veilig aankomen waar we zijn, heb ik echt vaardigheden moeten ontwikkelen, zoals mechanica, die ik in het begin helemaal niet had. En opnieuw was luisteren en klaar zijn om te leren en toe te passen, de beste sleutel. Tips over plantrekkerij en doe-het-zelf geef ik zeker nog in een toekomstig artikel op deze Europ Assistance-blog. Aarzel niet om ons je vragen en opmerkingen te sturen, het is altijd een genoegen voor mij om ze te beantwoorden.
Mijn meest ongewone culinaire ervaring
Tijdens een expeditie in Pakistan werd ik uitgenodigd voor een maaltijd door enkele herders die de zomer in het hooggebergte doorbrachten met hun kudde. We hebben er verse schapenpens gegeten, want pas op: er mag geen sprake zijn van enige verspilling. Ik had zó’n honger na lange dagen in de bergen dat ik het eindelijk niet zo erg meer vond om zoiets te eten. Maar de smaak is echt héél sterk!
Twee recepten van Tom
Ceviche
Ten eerste, een rauw visrecept waar ik van hou: ceviche. Vroeger aten we dit bij de lokale bevolking in Polynesië. Daarvoor gebruik ik papegaaivis. Je kunt het in zeer grote aantallen vinden op de meeste riffen, het is gemakkelijk om te vissen of te vangen met een harpoen.
Eenmaal uit het water, maak ik het leeg. Ik snij de visfilets in kleine dobbelstenen en leg ze aan de kant. Ik knijp een half glas groen limoensap en een half glas geel citroensap. Ik snij een halve rode ui en een tomaat in kleine stukjes. Ik meng het allemaal door elkaar. De citroen zal de vis “koken”. Ik voeg de stukjes ui, zout, peterselie, een beetje tabasco en waarom niet wat avocado toe. Ik zet het 30 minuten in de koelkast en het is klaar… Een waar genot!
Gegrilde kreeft
Het is een uiterst eenvoudig en heerlijk recept! Eén kreeft is genoeg voor twee personen. Ik snijd hem in het midden in de lengte doormidden en maak hem schoon (je moet verwijderen wat niet wit/transparant is). Dan doe ik er gewoon een druppeltje olijfolie bij, kleine stukjes knoflook, zout en peper. Ik zet hem op de houtskoolgrill en draai hem regelmatig om. Om met de hand gegeten te worden en je vingers af te likken ! Vergeet de antennes niet. Ze bevatten heerlijk mals vlees.
Voor de groenten, hou ik van stoomkoken. Ik plaats gewoon een klein mandje over een pot met kokend water. Ik snij de groenten in stukken en kook ze 20 minuten. Het is altijd veiliger om gekookte groenten te eten.
Zorg goed voor jezelf, blijf nieuwsgierig en …tot ziens!
Tom
Foto’s: © Tom de Dorlodot
Volg de avonturen van Tom en Sofia en lees hun tips in ons dossier “Reizen en avontuur“