Barbecues zijn niet zonder risico’s. Hieronder geven wij u enkele tips om veilig te roosteren zonder u te verbranden.
Iedereen roept zichzelf wel eens graag uit als “Barbecue King” (of “Barbecue Queen”). Toch zijn barbecues niet zonder risico’s. Hieronder geven wij u enkele tips om veilig te roosteren zonder u te verbranden.
Een lekkere barbecue onder vrienden of familie: een typische zomerse activiteit om samen te genieten van de zonnige dagen of van de zachte avonden tot laat in de nacht.
Toch kan een kleine herinnering aan de veiligheidsvoorschriften nooit kwaad.
Wat zijn de risico’s van een barbecue?
Er moet met eventuele risico’s rekening worden gehouden zowel tijdens de voorbereiding als tijdens de barbecue zelf. Hieronder zetten wij ze op een rijtje.
Vóór de start
Risico’s verbonden aan het materiaal
U begint best met het controleren van uw materiaal, ongeacht of uw barbecue op gas of op houtskool werkt:
- Voor een barbecue op gas controleert u de brander, de aansluitingen (slangen om de 2 jaar vervangen), de gasfles, … Volg hierbij de tips op die meegegeven worden in de gebruiksaanwijzing van de gasflessen en van de barbecueset.
Gebruik het juiste type gas en laat de gasflessen niet in volle zon. Zet bij gebruik de glasflessen altijd rechtop. - Als uw barbecue op houtskool werkt, kiest u best voor gezuiverd houtskool. Zo vermijdt u dat schadelijke additieven bij de verbranding vrijkomen en het voedsel aantasten.
De brandrisico’s
- Voorzie een emmer water of een zak zand in de onmiddellijke nabijheid.
- Vermijd te barbecueën op hittedagen of wanneer er een stevige wind waait.
- Zorg ervoor dat uw BBQ-set stabiel is en geïnstalleerd is op een open plek. Er mag geen naaldboom of loofboom (of struik) en geen ontvlambaar materiaal op minder dan anderhalve meter rond het vuur aanwezig zijn. Plaats de BBQ niet in de buurt van een tent of van een luifel, noch onder een tuinpaviljoen of een tuintent.
- Jonge kinderen houdt u best op een veilige afstand. Ze mogen de barbecue slechts naderen onder toezicht van een volwassene.
Het komt meer dan eens voor dat Europ Assistance vanuit het buitenland wordt opgeroepen voor brandwonden!
CO-vergiftiging
Steek nooit een barbecue aan binnen een gebouw of op een slecht geventileerde plek. Door de verbranding komt er koolstofmonoxide vrij (CO). CO is een stille doder. Jaarlijks maakt dit gas talrijke slachtoffers wegens waterboilers die op slecht geventileerde plaatsen geïnstalleerd zijn.
De brandwonden van de barbecue bij het aansteken
Steek uw BBQ nooit aan met benzine, petroleum of (brand)spiritus. De vlammen die hiermee ontstaan, kunnen zeer gevaarlijk en oncontroleerbaar zijn. Vermijd ook het gebruik van chemische aanstekers, want ze zijn schadelijk voor de gezondheid.
Tijdens het grillen
Let op de brandwonden
- Gebruik keukengerief dat specifiek ontworpen is voor de barbecue. Het gebruik van een klassiek keukenbestek kan aanleiding geven tot brandwonden aan de handen. Anderzijds is loshangende kledij of gemakkelijk brandbare kledij uit den boze voor degene die vóór de grill staat.
- Om uw culinaire prestaties ten beste te geven, kiest u dus het liefst gereedschap dat overeenstemt met uw talent, nl keukengerief met een lange steel, aangepaste kledij en onontvlambare keukenhandschoenen.
Nog enkele tips
- Laat een barbecue nooit zonder toezicht zolang de assen niet gedoofd zijn.
- Smeer de grill in met olie om te vermijden dat het vlees aan de rooster blijft plakken. Eet verbrande delen niet op: ze zijn kankerverwekkend.
- Draai het vlees om door middel van een tang of een spatel zonder het door te prikken. Zo zal het vlees al zijn smaakstoffen bewaren.
Nuttige link : http://www.veiligbarbecuen.be/