Hoe geraak ik het best op mijn skioord? Zijn de pistes geschikt voor mijn niveau? Zijn er ook activiteiten buiten skiën of snowboarden? Hoeveel budget moet ik voorzien? …
Hieronder geeft onze blogger Sam van de website Checkoutsam meer uitleg bij deze en andere basisvragen die je jezelf moet stellen bij het kiezen van een wintersportgebied.
1. Met welk vervoermiddel ga ik naar het skioord?
We hebben geluk, want België ligt centraal in Europa waardoor het nooit veel moeite kost om naar een leuk wintersportgebied te reizen.
Met de auto
De meest populaire optie is om met de wagen te vertrekken. Dit is vooral handig als je op vakantie vertrekt met een grotere groep of met eigen wintersportmateriaal reist. Daarbij kan een dakkoffer trouwens ook handig zijn om skilatten te vervoeren.
Bovendien bereik je in zo’n vijf uur rijden al verschillende wintersportgebieden in Duitsland (Winterberg) of Frankrijk (Gérardmer en Le Lac Blanc) en als je het niet erg vindt om nog een paar uur langer te rijden, dan zijn de talrijke skigebieden van Frankrijk of Zwitserland ook een mogelijkheid. Voor Oostenrijk moet je zeker tien uur rekenen en voor Italië elf à twaalf.
Hou wel rekening met de drukke dagen op de weg en de weersomstandigheden, en voorzie het nodige materiaal (sneeuwkettingen, winterbanden, …)
Met de trein
Zelf verkies ik meestal het comfort van de trein, want ook dit is mogelijk! Vanuit Brussel-Zuid vertrekken dagelijks verschillende hogesnelheidstreinen naar Frankrijk. Deze optie is betaalbaar en voor bagage hoef je niet extra bij te betalen.
Afhankelijk van het wintersportgebied moet je één of twee keer overstappen vooraleer je netjes wordt afgezet bij een dorp of stad in de buurt van het skigebied.
Heel vaak worden ook shuttlebussen ingelegd om je vanaf het station naar het eigenlijke wintersportdomein te brengen. Als dit niet kan, dan zal je een taxi of ander vervoer moeten regelen.
Met het vliegtuig
Niet meteen de milieuvriendelijkste manier, maar wel de snelste: met het vliegtuig.
Vanuit Brussel-Zaventem zijn er dagelijks verschillende vluchten naar zowat alle skigebieden van Europa.
Zo is Genève de ideale landingsplaats om te wintersporten in de Franse of Zwitserse Alpen, terwijl Milaan of Venetië ideaal zijn om de latten aan te binden in zowel Italiaans als Oostenrijks Tirol.
Innsbruck ligt dan weer dicht bij de Oostenrijkse Alpen.
Vergeet wel niet dat het een dure grap kan worden als je ook je eigen wintersportspullen wilt meenemen!
2. Wat is mijn budget?
Skiën of snowboarden is geen goedkope bezigheid. Maar wintersporten op een budget is zeker ook mogelijk!
Naast de kost van het vervoer van en naar het wintersportgebied, moet je uiteraard ook je accommodatie regelen. Daarbij komen ook kosten zoals een skipas en eventueel skimateriaal. Een kleiner wintersportgebied zal minder geld vragen voor een skipas, maar daartegenover staat natuurlijk minder diversiteit in pistes. Voor beginnende skiërs is dit echter niet nodig.
Om de totaalprijs te drukken kun je ook een appartement zoeken waar je zelf kookt. In elk skidomein vind je supermarktjes met voldoende keuze om lekkere gerechten te bereiden.
Nog een manier om de prijs te drukken (en dan voornamelijk die van accommodaties en de skipas), is door buiten het hoogseizoen te komen. Daarover vertel ik verder meer.
Tip: Zoek dus zo veel mogelijk informatie over het skioord en de kosten van het logement en het gebruik van de infrastructuur via het internet of neem contact op met een reiskantoor dat hierin gespecialiseerd is.
3. Is het skioord niet te druk of te duur?
Op verschillende momenten is het extra druk in de wintersportgebieden. Dat veroorzaakt soms (enorme) prijsstijgingen. Daarnaast is het hier ook vaak over de koppen lopen en dat maakt het skiën of snowboarden al snel minder aangenaam. Als je de mogelijkheid hebt, is het dus echt een goed idee om in het laagseizoen te komen.
In principe zijn er verschillende ‘hoogseizoenen’ waarmee je rekening moet houden. Meestal lopen die samen met de schoolvakanties in België en in de buurlanden. Het hoogseizoen ligt dus rond de kerstvakantie (twee weken, van eind december tot begin januari), midden februari tot midden maart (voorjaarsvakanties in Nederland en krokusvakantie in België) en de paasvakantie in april.
De schoolvakanties in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Italië overlappen meestal ook met onze of Nederlandse periodes.
Aangezien hoger gelegen skigebieden (1800m+) sneeuwzekerheid bieden van eind november/begin december tot eind april/begin mei, kun je in deze periodes vaak koopjes doen en toch terechtkomen in een skiparadijs!
4. Hoe zijn de pistes op het skioord?
Ben je een beginnende sneeuwsporter of heb je al aardig wat uren op de teller staan? Als je goed kan skiën of snowboarden, wil je natuurlijk een uitdagend parcours… En liefst eentje met veel afwisseling. Ga dus op voorhand op zoek naar het totale aantal kilometers aan pistes die een wintersportgebied heeft.
Soms werken verschillende gebieden trouwens met elkaar samen om zo een gigantisch domein te vormen. Zo zijn Les Trois Vallées (vier verschillende skidorpen) de grootste met meer dan 600 kilometer aan pistes, gevolgd door het skigebied van Les Portes du Soleil (zes skidorpen, waarvan er eentje zelfs in Zwitserland ligt) met 580 kilometer.
Als beginnend skiër of snowboarder heb je dit uiteraard niet nodig en dat bespaart natuurlijk ook in kosten.
De moeilijkheidsgraad van een piste wordt weergegeven met kleuren. Afhankelijk van je niveau kies je dus best een ‘makkelijke’ of ‘moeilijke’ kleur.
- Geen kleur of wit zijn pistes voor absolute beginners. Ideaal als je nog nooit op de latten hebt gestaan.
- Groene pistes zijn heel makkelijk en plat. Ideaal om te leren slalommen.
- Blauwe pistes zijn voor iedereen die al wat kan skiën of snowboarden en hebben een gemiddelde moeilijkheidsgraag. Eigenlijk zijn ze perfect voor recreatieve sneeuwsporters.
- Ben je al wat beter op de latten? Ga dan naar de rode piste. De pistes zijn hier al wat steiler of ingewikkelder (met bijvoorbeeld veel bulten).
- Als je echt zeker bent van je kunstjes, dan moet je naar de zwarte piste. Deze zijn vaak erg steil en hebben redelijk wat techniek nodig.
Pin je echter niet altijd vast op deze kleuren. Ik heb al vaak gedacht dat een bepaalde kleur heel wat makkelijker of moeilijker was in vergelijking met diezelfde kleur elders. Het is dan ook maar een aanbeveling, maar wel eentje die meestal -min of meer- bij jouw skiniveau past.
Nog een tip: kijk na of de sneeuw ter plekke van goede kwaliteit is. Poedersneeuw is het leukst om door te slalommen, maar daarvoor heb je regelmatig verse sneeuwval nodig. Een hoger gebied is daarvoor ideaal.
Als het lang niet sneeuwt (of als te hoge temperaturen voor regenval zorgen), zorgt dat ervoor dat de sneeuwkwaliteit slecht wordt. Dat is niet ideaal voor beginnende sneeuwsporters, maar het is ook gewoon veel minder leuk voor reeds geoefende skiërs of snowboarders.
5. Hoe is de sneeuwzekerheid?
Het spreekt voor zich dat lager liggende skigebieden niet altijd even veel sneeuwzekerheid bieden. Zoek dit dus ook even op voorhand op. Je wilt natuurlijk niet op de latten staan wanneer er nauwelijks sneeuw ligt!
Hogere gebieden hebben veel langer sneeuwzekerheid. In dat geval kan het ook slim zijn om buiten het seizoen te boeken (tegen een lager tarief) en toch te genieten van die sneeuwzekerheid.
6. Zijn er andere activiteiten buiten skiën of snowboarden?
Vind je skiën of snowboarden wel leuk, maar zijn één of twee dagen op de skilatten voor jou voldoende? Dan is het geen slecht idee om te kijken of er ook andere activiteiten zijn.
Ook als je met kinderen of minder goede wintersporters reist, is dit een welkome afwisseling.
Veel skigebieden in Europa bieden talrijke activiteiten aan naast skiën of snowboarden. Ik denk dan meteen aan sledetochten met huskies of rendieren, gegidste sledetochten, sneeuwschoenwandelingen, langlaufen, ijsklimmen, biatlon, fatbiken, …
Neem in ieder geval ook aangepaste outfits mee. Goede wandelschoenen (water- en sneeuwdicht!) en ademende doch warme kledij zijn aangeraden.
De meeste domeinen bieden ook activiteiten aan die binnen plaatsvinden. Denk daarbij aan wellness, musea, bowling, bezoekjes aan kaasboerderijen of wijndomeinen, …
Meer informatie hierover vind je in dit artikel.
Als je echt specifiek op zoek bent naar speciale bezigheden, kan ik trouwens Savoie Mont Blanc (Frankrijk) aanbevelen. Daar ging ik zelf een week lang heen om wintersport ‘anders’ te beleven.
7. Hoe is het uitgaansleven op mijn skioord?
Ben je op zoek naar een winterportgebied met après-ski of wil je ’s avonds ook even de bloemetjes buiten zetten? Dan is een kleiner skidomein misschien minder interessant voor jou.
In de meeste gebieden zijn er altijd wel enkele bars of café’s, maar als je jezelf eerder omschrijft als een feestende wintersporter, raad ik aan om op reis te vertrekken naar Ischgl, Sölden en Obertauern (Oostenrijk), Kronplatz (Italië) of Val Thorens (Frankrijk).
Let wel op: goedkoop zijn deze gebieden niet en ook het uitgaansleven is duurder dan bij ons.
8. Zal ik (lekker) uit eten gaan of toch liever zelf koken?
Ook foodies kunnen met een gerust hart op skivakantie vertrekken. In zowat elk wintersportgebied vind je een brede waaier aan restaurants. Dat gaat dan van een snelle hap tot fine dining. De kostprijs is natuurlijk afhankelijk van waar jij voor opteert.
Grotere sneeuwsportdomeinen hebben natuurlijk meer keuze en mogelijkheden, terwijl kleinere gebieden meestal nogal traditionele gerechten serveren.
Als je niet te veel wilt uitgeven aan restaurants, is het een goed idee om zelf te koken. In elk dorpje vind je namelijk wel meerdere supermarkten. Dan moet je natuurlijk wel eerst een accommodatie uitzoeken met kooktoestellen.
Probeer in ieder geval enkele lokale specialiteiten uit. Zo zullen kaas- en wijnliefhebbers hun smaakpapillen zeker kunnen verwennen tijdens een skivakantie!
9. Wat met Covid en met de sanitaire regels?
Het coronavirus zorgde er initieel nog voor dat alle skipistes gesloten bleven, maar gelukkig blijkt dit in het skiseizoen 2021-2022, en hopelijk ook de volgende jaren (nog) niet het geval te zijn.
Maar aangezien de regels om de haverklap veranderen (dat is echt niet alleen het geval in België), is het moeilijk om een overzicht te geven. Kijk daarom altijd goed na wat de regels zijn in het land van bestemming en je regelmatig opnieuw te informeren. Dat kan door de websites van de officiële instanties, van de ambassades of van de skigebieden te raadplegen.
10. Ben ik voldoende verzekerd?
Op reis gaan vraagt niet enkel een goede voorbereiding. Het is ook belangrijk dat je goed verzekerd bent, want je weet maar nooit welke medische problemen ter plaatse kunt tegenkomen. Bij het skiën of snowboarden is een ongeluk snel gebeurd: een ongelukkige val, een botsing met een andere skiër, een verkeerde beweging met gescheurde ligamenten tot gevolg, …
Neem het zekere dus voor het onzekere en vertrek met een goede reisbijstandsverzekering.
Tot slot…
Hopelijk kun je door dit artikel een goed geïnformeerde keuze maken van je volgende wintersportgebied. Als je er nog niet helemaal aan uit bent, kun je ook eens kijken op mijn persoonlijke blog. Daar vind je namelijk uitgebreide reisgidsen over verschillende wintersportgebieden in Europa.
Nog veel meer inspiratie of info over zowat elk skigebied vind je op gespecialiseerde websites zoals Wintersport.be, Snowplaza.nl en Wintersportgids.be. Daar lees je ook beoordelingen over wintersportdomeinen en krijg je meer info over de sneeuwzekerheid ter plekke.
Veel ski- en/of snowboardplezier!
Over Check Out Sam
Sam is een wereldreiziger in hart en nieren. Al sinds zijn achttiende trekt hij door de verschillende continenten als een echte “digital nomad”. Héél soms blijft hij even hangen, maar te lang stilzitten kan hij nergens. Overal waar hij komt, vergaart hij informatie om dan in handige reisgidsen te bloggen zodat mensen van top tot teen hun reis zelf kunnen plannen. Bezienswaardigheden, tips, originele overnachtingen en natuurlijk prachtige reisverhalen voorzien van mooie foto’s. Voor reispinspiatie en info moet je maar naar één plek: Check Out Sam!
Lees ook onze andere artikels over de ski door hier te klikken.