Sneller, meer opslagruimte, betere grafische prestaties… wil u zelf uw pc samenstellen? Dit laat u toe het toestel te personaliseren. Maar is het wel in alle gevallen een goed idee om zelf uw pc ineen te steken?
De pandemie heeft ons leven grondig veranderd en heeft de digitale revolutie verder versneld. Denk maar aan het thuiswerk of aan de medische teleconsultaties. In een paar kliks haalt u de buitenwereld binnen in uw kantoor en in uw woonkamer.
Er zijn gebruikers die graag met een vaste computer werken, andere gebruikers zijn dan weer op zoek naar een pc die ze gemakkelijk kunnen aanpassen. Laptops bieden wel veel minder mogelijkheden om technisch geoptimaliseerd te worden. De lege doos rond een computerkast is daarentegen een geliefkoosd speelveld voor wie graag zelf sleutelt aan een pc.
Waarom zelf een pc samenstellen?
Wie zelf een pc samenstelt, behoudt de controle over alle onderdelen die in de pc zitten. In dat geval bouwt u aan een toestel dat aan alle technische vereisten van de gebruiker voldoet, in plaats van een vooraf ingesteld model te kopen. Denk maar aan:
- Meer opslagruimte
- Meer RAM-geheugen
- Betere grafische prestaties
Een pc ineensteken kan ook een hobby of een professionele activiteit zijn. In de gamingwereld is de opbouw van een eigen pc een soort van vuurdoop, een test om tot de gemeenschap te mogen toetreden: betere grafische prestaties, een betere FPS – Frame Per Second – een snellere pc, …
Wie zelf een pc ineensteekt, voldoet ook beter aan de vereisten van creatieve professionals: architecten, 3D-ontwerpers, special effects specialisten of grafisch ontwerpers… De programma’s die deze professionals gebruiken, nemen vaak veel plaats in op de computer en verbruiken veel energie. Hoe krachtiger een computer is, hoe sneller de prestaties zijn.
Tot slot zijn er mensen die een pc ineensteken als hobby, zonder technische vereisten of professionele drijfveer. Net als iemand die graag met LEGO speelt of een boomhut bouwt, steken ze graag de armen uit de mouwen en sleutelen ze aan een computer.
Een pc samenstellen, niet voor amateurs?
Nochtans is een pc ineensteken niet hetzelfde als de bouw van een LEGO-set of de bouw van een boomhut. Er bestaat niet echt een handleiding, u gaat immers een pc samenstellen die aan uw persoonlijke behoeftes voldoet…
Vooraleer u van start gaat, moet u uzelf dus enkele vragen stellen:
- Over welke kennis en ervaring beschikt u? Indien u van 0 start, dan onderzoekt u het best welke hulpbronnen u ter beschikking hebt. Volg gratis online lessen, particuliere opleidingen of workshops die georganiseerd worden door computerfabrikanten. Op die manier komt u ook te weten waar u het best de nodige onderdelen koopt, nieuw of tweedehands, in een fysieke winkel of op een betrouwbare webshop!
- Wie belt u bij problemen? Wanneer u een voet binnen in de community hebt, dan kunt u een adressenbestand opbouwen met contactpersonen die u kunt bellen bij problemen. De online informatie is vaak echter te theoretisch. Schakel dus eerder een hersteller in die zich tot bij u thuis kan verplaatsen.
- Welke noden hebt u? Uw noden bepalen de keuze van de aan te kopen onderdelen.
- Welke onderdelen gebruikt u het best? Welke grafische kaart, welk RAM-geheugen, welke processor… Om deze vragen te kunnen beantwoorden hebt u wel een bepaalde kennis nodig over de kenmerken van ieder onderdeel.
- Wat mag u zeker niet doen? Volg welgemeende tips en aanbevelingen zo goed mogelijk op, zo zult u de resultaten van urenlang werk niet teniet zien gaan.
Koop compatibele onderdelen
Vergeet niet dat sommige onderdelen niet compatibel zijn met elkaar. Dat geldt trouwens in het algemeen voor alle materialen en technische concepten. Win online informatie in over de compatibiliteit van bepaalde onderdelen.
Tot slot, op het vlak van tools. U hebt geen soldeerbout nodig of u hoeft niet systematisch te weten hoe bepaalde aansluitingen werken. Soms is een eenvoudige schroevendraaier voldoende. Neem de verschillende handleidingen en documentatie bij ieder onderdeel door, fysiek tijdens de aankoop of online op de website van de handelaar/producent. Op die manier ontdekt u of u speciale tools nodig hebt.
Roep hulp in om uw pc ineen te steken
Wanneer er geen handleiding beschikbaar is, dan kunt u online heel wat hulpbronnen terugvinden. Denk maar aan blogartikels, video’s, webinars, online cursussen… Voer ook eens de zoekterm “hoe pc samenstellen” in Google in en ga door de tips die in de zoekresultaten verschijnen.
Ook andere consumenten en knutselaars kunnen u mogelijks helpen. Ga eens door de commentaren onder blogartikels of op speciale fora. Geef een maximum aan details over wat u aan het bouwen bent en over de problemen waar u tegenaan loopt. Herinner de mensen eraan dat u een “beginner” bent en dat uw vragen misschien wat “simpel” overkomen. Word niet boos wanneer sommige antwoorden bot of onaangenaam zijn.
Vergeet zeker de fysieke winkels niet! Heel wat gepassioneerde professionals staan klaar om u te helpen tijdens het volledige aankoopproces.
Enkele nuttige bronnen voor wie zelf een pc samenstelt
- Een artikel over de samenstelling van een game-pc
- Advies voor het uitkiezen van onderdelen
- Het YouTube kanaal TechTime met tutorials over hardware en software
- Het YouTube kanaal GeekaWhat dat zich vooral richt naar gamers
U kunt een stap verdergaan en gespecialiseerde websites bezoeken om een pc samen te stellen, zoals LDLC of PCSpecialist. Er zijn ook andere online hulpbronnen aanwezig: op Wikibooks vindt u een zesdelige handleiding om zelf een pc samen te stellen. Op WikiHow vindt u richtlijnen om zelf een laptop te bouwen.
Samengevat
U heeft het begrepen: zelf een pc samenstellen is een avontuur. Het is niet voor iedereen weggelegd omdat u uw echte noden moet kennen en kennis moet hebben over de kenmerken van ieder computeronderdeel.
Wanneer u de aanbevelingen volgt en erin slaagt om zelf uw droomcomputer te bouwen, dan geeft dat bijzonder veel voldoening. Goed begonnen is half gewonnen: bereid alle aspecten grondig voor. Houd in het achterhoofd dat u niet alleen bent, online staan heel wat mensen klaar om u te helpen.
Gaat u zelf een pc samenstellen? Dan moet u rekening houden met heel wat punten. Eén van de belangrijke aspecten is de verluchting en de ventilatie om een oververhitte computer te vermijden. Aarzel ook niet om een beroep te doen op de bijstand Safe & Connected, een hulplijn bij dringende problemen met uw computer.
Artikel geschreven in samenwerking met We are the Words.
Ontdek ook onze andere artikels over IT-bijstand door hier te klikken.