Niets leukers dan met je hond een weekend te gaan wandelen in de Ardennen of je kat te kunnen meenemen naar het vakantiehuis waar je elke zomer naartoe gaat.
Maar autoritjes zijn voor sommige dieren extreem stressvolle situaties. Het is dan ook een kunst om je huisdier kalm te houden terwijl je het veilig en in overeenstemming met de wet vervoert.
Lisa, onze blogster, geeft ons nuttige tips.
Wat zegt het Verkeersreglement over het vervoer van huisdieren?
Vooreerst is het nuttig om te weten wat nu eigenlijk mag volgens de Belgische wet. Het Belgisch Verkeersreglement of de Wegcode vermeldt geen specifieke voorschriften over hoe je een hond of andere huisdieren moet vervoeren in de auto. Het enige wat Artikel 8.3 van de Wegcode bepaalt, is dat de bestuurder “voortdurend zijn voertuig of zijn dieren goed in de hand moet hebben”. De welke manier waarop die controle precies behouden wordt, is dus de verantwoordelijkheid van de bestuurder.
Je hond mag je dus niet hinderen tijdens het rijden en geen gevaar vormen voor jou en eventuele passagiers. Toch staat niet expliciet geschreven dat je hond vast moet zitten. Een boete voor een hond die los op de achterzetel zit, zal dus afhangen van hoe gevaarlijk de politieagent de situatie en de risico’s inschat. Maar opgelet, want de bestuurder zou aansprakelijk kunnen gesteld worden bij een ongeval dat door het dier werd veroorzaakt wanneer het zich vrij kon bewegen in het voertuig.
Hoe vervoer je je huisdier het best?
Hoewel het Verkeersreglement het dus niet specifiek vermeldt, is je hond op je schoot of los op de zetel vervoeren geen goed idee. Bij een botsing verandert het dier namelijk in een rondvliegend projectiel, wat niet enkel tot zijn dood kan leiden, maar ook een gevaar kan betekenen voor jou en je passagiers. Je hond met zijn hoofd door het raam laten kijken kan bij bruusk remmen leiden tot verstikking of zelfs onthoofding.
Gelukkig bestaan er allerlei middelen die je kunnen helpen bij het vervoeren van je hond, al zijn sommige beduidend beter dan andere wanneer het op veiligheid aankomt. Benches en boxen kunnen trouwens enorm verschillen van prijs, naargelang het merk, de kwaliteit en de grootte. Kleine installaties vind je al vanaf € 20, terwijl voor een groter model enkele honderden euro’s wordt gevraagd.
Als algemene regel geldt: hoe groter de hond, hoe gevaarlijker hij kan zijn als rondvliegend projectiel bij een botsing. Toch steek je ook best kleine honden in een veilig transportmiddel, net als katten en andere huisdieren en zorg je dat de kooi of de bench goed is vastgemaakt.
Hier zijn de meest gebruikte middelen om je viervoeter te vervoeren, gerangschikt van onveiligst naar veiligst. Europ Assistance raadt bij elk van de onderstaande hulpmiddelen aan om ze het liefst van al in de kofferbak te installeren, en niet op de zetels. De koffer, eventueel afgesloten met een scheiding, zorgt voor een extra beveiliging in geval van een ongeval omdat je hond dan niet naar voren vliegt.
- Harnassen waarmee je je hond in de koffer vastmaakt, zijn misschien veilig voor de inzittenden, maar bieden je hond zelf weinig steun bij bruuske remmanoeuvers.
- Kooien met dikke tralies bieden een goede luchtcirculatie en een open zicht, maar het risico dat de hond zich bij een aanrijding verwondt, is hoog. Zulke kooien horen dus eigenlijk niet in een auto, maar eerder thuis.
- Plastic boxen en zachte opvouwbare boxen zijn dan weer niet stevig genoeg om de impact van een hond tegen te houden bij een botsing.
- Benches of metalen kooien met fijne tralies bieden de beste bescherming voor je hond in de auto. Zo’n kooi bevestig je makkelijk in de koffer en vangt je hond op in geval van een ongeval. Zorg ervoor dat de kooi niet kan verschuiven.
Voor katten geldt trouwens hetzelfde vervoersadvies: zorg ervoor dat je kat in een vastgemaakte, goed gesloten reismand of -box in de kofferbak zit en niet vrij op de zetel kan. Hoe leuk het ook is om je huisdier los naast je te zien liggen, het kan hem zijn leven kosten bij een aanrijding. Ook de chauffeur kan afgeleid worden als de kat plots op zijn schoot of tussen zijn benen springt en de controle verliezen over het stuur.
Zo voorkom je een gestrest huisdier in de auto
Veel huisdieren houden enorm van uitstapjes met de auto. Maar een kooi kan echter angst opwekken. Als baasje merk je gelukkig snel wanneer je hond zich ongemakkelijk voelt. Uit allerlei signalen kan blijken dat je dier gestrest is:
- zich overmatig krabben
- overmatig gapen
- zich likken
- wegkijken en de rug draaien
- zwetende poten
- trillen
- grommen
- bijten
- vluchten
Het beste dat je dan kan doen, is je hond helpen ontspannen. Bij het toepassen van de volgende tips is het belangrijk dat je zelf rustig overkomt. Jaag je huisdier niet op. Panikeer dus niet wanneer je hond één van de bovenstaande stresssymptomen vertoont, maar laat hem zien dat er geen reden is tot angst.
Zorg er vóór je vertrek voor dat je hond de auto en bench goed kent. Laat hem op zijn gemak kennismaken met de binnenkant van de auto en enkele keren zelfstandig in en uit de wagen springen (als je hond daartoe in staat is). Begin ook met het oefenen van korte afstanden in plaats van onmiddellijk een lange roadtrip af te leggen.
Je hond voldoende laten snuffelen, kan het verschil maken. Wanneer hij dat doet maakt hij namelijk endorfine, dopamine en oxytocine aan. Endorfine is een stressverlagend hormoon terwijl dopamine en oxytocine een gevoel van geluk doen ontstaan. Het spuiten van een feromonenspray in je wagen kan een extra positief effect hebben omdat die geur geborgenheid en veiligheid communiceert.
Las voldoende pauzes in waarbij je een kwartiertje met je hond speelt, liefst elk (anderhalf) uur. Rondlopen, een bal gooien of stoeien, werkt stressverlagend. Ook een kauwspeeltje of gedroogde snack tijdens de rit kan een welkome afleiding bieden.
Je hond kalmerende middelen geven om een stressvolle autorit te doorstaan kan, zolang het product juist wordt toegepast. Sommige kalmeringsmiddeltjes worden voorgeschreven door gedragstherapeuten en dierenartsen, maar je vindt er ook online of in de dierenwinkels. De antistressmiddeltjes variëren van holistische capsules tot voedingssupplementen die ontspannend werken. Ook voor honden die wagenziek worden, kan de gepaste medicatie de rit aangenamer maken. Raadpleeg altijd een dierenarts als je medicatie wil toedienen.
Als laatste toevlucht kan je natuurlijk een hondencoach inschakelen die je dier aan een op maat gemaakte therapie of trainingssessie zal onderwerpen. Maar als je hond echt telkens opnieuw doodsangsten uitstaat in de auto, stel jezelf dan de vraag of je dier per se mee moet op uitstap of reis. Misschien is je hond meer op zijn gemak als hij een weekendje verblijft bij je ouders of kan je hem gerust een volledige dag alleen in de afgezette en bekende tuin laten.
Ook voor katten zijn er manieren om een autorit aangenamer te laten verlopen. Stel je kat gerust. Hou het radiovolume laag omdat je kat onrustig zou kunnen worden van het lawaai. Doe je autodeur steeds voorzichtig open en dicht en voorkom dat je je kat doet schrikken met bruuske bewegingen. Ook vermijd je best ‘s ochtends of ‘s avonds je kat te vervoeren. Tijdens de dag zijn deze van oorsprong nachtdieren namelijk rustiger.
Lijkt je kat toch te gestrest? Leg dan een doek of deken over haar mand of box zodat het donker haar kan kalmeren. Geef je kat water tijdens stoppauzes, maar vermijd het geven van eten zolang jullie onderweg zijn omdat je kat anders misselijk kan worden. En vergeet de kattenbak niet. Er zijn gelukkig reismodellen die je in de mand of box kan plaatsen.
Wil je meer tips over het op reis gaan met je viervoeter?
Neem dan een kijkje naar dit eerder verschenen artikel en ontdek ook hoe je aan een vliegreis met je hond begint.
Bij autoritten naar het buitenland dien je trouwens steeds rekening te houden met de sanitaire verplichtingen, zoals inentingen en quarantaine die worden opgelegd door het land waarin je reist of dat je doorkruist. Meer info vind je in dit artikel.
Over onze blogster Lisa :
Lisa is een freelance blogster die het afgelopen jaar op haar eentje Australië heeft verkend met haar Jeep. Wanneer ze niet aan het reizen is, kan je haar in de zetel vinden met haar konijn Nelson op schoot en een of andere taalcursus in de hand. Je kan haar persoonlijke blogs over Griekse mythologie en Bali vinden op haar website, lisasvividwriting.com.