De COVID-19-pandemie bemoeilijkt verre reizen, of maakt ze zelfs onmogelijk. Hierdoor lijkt de Middellandse Zee een aantrekkelijke bestemming te zijn voor heel wat Belgen, toch zo lang het reisadvies er positief is.
Ben je er nog nooit gaan snorkelen of duiken? Onze blogster Lisa geeft je graag wat tips om je onderwateractiviteiten zonder problemen te laten verlopen.
Is de Middellandse Zee veilig om te duiken en te snorkelen?
Activiteiten onder water brengen natuurlijk altijd risico’s met zich mee. Op sommige momenten is het vanzelfsprekend dat je best niet snorkelt of duikt, zoals tijdens een storm of bij metershoge golven. Sommige periodes zijn ook aangenamer dan andere om die activiteit te beoefenente. Over het algemeen zijn september en oktober de beste maanden om de mediterrane onderwaterwereld te verkennen. Dan is de zee gewoonlijk kalm en kan je meer zien onder water.
Het eerste dat je je nu misschien afvraagt is: moet ik uitkijken voor “zeemonsters”?
Als het op gevaarlijke zeedieren aankomt, is de Middellandse Zee vrij veilig. Toch zijn er enkele bewoners die je liever niet tegenkomt. Vooral van mei tot september kunnen bepaalde kwallen je lelijk steken en als je geen haaien wilt tegenkomen, vermijd je best om ’s nachts en bij zonsopgang en -ondergang te gaan duiken of snorkelen. De helft van de mediterrane haaiensoorten wordt echter bedreigd door onder meer overbevissing.
Assertieve kogelvissen, die genoeg gif bevatten om je dertig keer te doden, en zee-egels vind je doorheen het jaar rond koraal. Hoewel zee-egels en koraal je natuurlijk nooit actief zullen aanvallen, kan je je er wel aan bezeren. Kom tijdens het duiken en snorkelen dus niet te dicht bij de bodem en raak niets aan.
Dat je best niet te dicht bij koraal of andere levende organismen komt, is natuurlijk ook om de natuur te beschermen. Neem tijdens het duiken of snorkelen geen ‘souvenirs’ mee en vraag of je duikcentrum de mogelijkheid biedt om tijdens het duiken afval op te pikken. Via het internationale duikinitiatief Dive Against Debris kan je leren hoe je de zee opruimt tijdens het duiken en georganiseerde milieubewuste acties vinden.
De kans dat je een gevaarlijk zeewezen tegenkomt is dus gelukkig klein. Waar je meer op moet letten zijn muien of stromingen die je ver in zee kunnen trekken.
Muien zijn geulen tussen twee zandbanken die loodrecht op het strand staan, waardoor een sterke stroming ver in zee eindigt. Tegen de kracht van zo’n water zwemmen is vaak zo moeilijk dat je beter wacht tot je uit de stroming bent en schuin terug naar land kan zwemmen. Let vooral op in de buurt van laagliggend koraal, rotsformaties en steigers, daar zijn stromingen vaak het hardst.
Tot slot blijf je tijdens het duiken en snorkelen best weg van plekken waar gevist wordt. Vishaken in armen en voeten zijn een vaak voorkomend probleem bij onervaren duikers. Vermijd ook havens of andere plekken waar veel bootverkeer is. In het water ben je niet altijd zichtbaar voor (plezier)vaarders.
Hoe begin je aan begeleid snorkelen of een duikcursus?
Heb je nog geen duik- of snorkelervaring, maar sta je te popelen om de zee in te gaan?
Dan wil je waarschijnlijk wel weten wat de mooiste locaties zijn om het onderwaterleven te bewonderen! Je kan je laten inspireren door deze uitgebreide lijst van interessante duiklocaties van organisatie SSI. Sommige daarvan zijn ook snorkelend te verkennen.
Nadat je weet waar je heen wilt, kan je starten met overkoepelende organisaties te vergelijken. Waarschijnlijk heb je al gehoord van de internationale duikersorganisatie PADI, maar daarnaast zijn er andere internationaal erkende organisaties waarbij je duikcertificaten kan behalen. Een duidelijke vergelijking tussen de drie bekendste certificaatgevers vind je hier.
Via de volgende linken vind je een overzicht van lokale duikscholen waarmee de organisaties samenwerken:
De keuzecriteria die je voor een lokale shop, club of school kan laten meespelen zijn je budget en je duikervaring. De mogelijkheid om je spullen veilig op te bergen terwijl jij in het water zit, is ook belangrijk.
Vooraf kunnen checken of een shop of school annulaties aanvaardt, is even belangrijk. Krijg je je geld terug als je die dag ziek bent of kan je je activiteit uitstellen?
Hou bij je keuze voor een shop, club of school ook rekening met hoe vlot de communicatie verloopt. Kan er iemand je te woord staan in een taal die je begrijpt? Beantwoordt het team al je vragen? Om zelf bepaalde duiktermen in het Engels of Frans te leren, kan je een kijkje nemen in dit online duikerswoordenboek.
Tot slot pas je best op met het ondertekenen van documenten. Lees alles waar je je handtekening onder zet aandachtig, beantwoord medische vragen eerlijk en teken niets in een taal die je niet begrijpt.
Nadat je gekozen hebt voor een cursus of uitstap geldt het belangrijkste advies: luister naar je instructeur of begeleider. Zorg dat je vooraf begrijpt hoe je in het water om hulp vraagt en blijf steeds bij de groep. De duikersziekte kan ook zware problemen tot gevolg hebben. Na het duiken neem je best geen vluchten of ga je beter niet fitnessen. Al die activiteiten verhogen namelijk de kans op embolieën.
Mag je op eigen houtje snorkelen of duiken?
Zonder gespecialiseerd certificaat mag je wettelijk gezien op eigen houtje duiken, maar het wordt ten sterkste afgeraden. En ook al ben je in het bezit van scuba-materiaal, voor het boeken van bootvervoer of het laten vullen van zuurstoftanks vragen duikcentra normaal gezien om je duikdiploma te zien.
Snorkelen kan wel zonder certificaat. Toch is het niet aangeraden om dat volledig alleen te doen. Zorg ervoor dat je met een klein groepje snorkelt. Een gratis online cursus voor beginnende snorkelaars vind je hier.
Wat met Covid-19?
Check voor je vertrekt steeds de laatste updates van de FOD Buitenlandse Zaken en hou het reisadvies ook tijdens je reis in de gaten.
In de meeste landen lijken watersportscholen en verhuurzaken van materiaal hun gewoonlijke openingstijden te blijven hanteren. Volgens PADI is het in het grootste deel van het Middellandse Zeegebied momenteel mogelijk om te duiken.
Zorg zoals steeds voor een goede reisverzekering en geniet van je mediterrane vakantie!
Tot slot: Kies je liever voor een activiteit waarbij je het hoofd boven water kan houden? Dan zijn jetlev en flyboard misschien meer jouw ding…
Over onze blogger Lisa :
Lisa is een freelance blogger die het afgelopen jaar op haar eentje Australië heeft verkend met haar Jeep. Wanneer ze niet aan het reizen is, kan je haar in de zetel vinden met haar konijn Nelson op schoot en een of andere taalcursus in de hand. Je kan haar persoonlijke blogs over Griekse mythologie en Bali vinden op haar website, lisasvividwriting.com.