Doi Inthanon – Thailand
Na een bezoekje op de website somsookheimwee.be zal één ding je zeker bijblijven: de prachtige foto’s die bij elk artikel gepubliceerd worden. Yannick, die deze reisblog beheert, is al meer dan 5 jaar intensief bezig met fotografie.
In dit artikel deelt hij met plezier enkele tips om je reisfotografie naar een hoger niveau te tillen. Want als er één ding is waar hij niet blij van wordt, dan is het nogmaals een foto waarbij iemand de zon vasthoudt terwijl die in een wijde zee zakt, afgesneden voeten of foto’s waar de horizon scheef staat !
Wees origineel en creatief
We zullen beginnen met een cliché: de beste foto’s trek je met de camera die je op het moment zelf bij je hebt. Op dat ene moment, wanneer alles samenvalt op je foto. Of dat nu een smartphone, een dure spiegelreflex of een compactcamera is, maakt eigenlijk niet uit. Zoomen doe je niet met je vinger, maar met je voeten! Beweeg, durf een andere compositie opzoeken dan die ene foto die iedereen al getrokken heeft.
Met welke camera?
Moet ik een “professionele” camera meenemen, of heb ik genoeg aan mijn smartphone?
Nee, je hoeft geen duizenden euro’s uit te geven aan een dure camera om jezelf te overtuigen dat je mooie foto’s gaat trekken. Met je smartphone en enkele handige trucjes en apps kan je al snel straffe foto’s maken. Als je echter ook je foto’s in hoge resolutie en op grote formaten wil afdrukken om aan de muur te hangen, dan moet je wel overwegen om een duurdere camera te kopen. Uiteraard hebben professionele camera’s veel meer voordelen dan je smartphone zoals een betere zoom, manuele controles, meer informatie in je donkere en lichtere vlakken zodat je bij je nabewerking veel meer mogelijkheden hebt.
Waar moet ik op letten bij de aankoop van een fototoestel?
Dit is een moeilijke vraag om snel op te antwoorden. Er zijn veel factoren die bepalen welke camera voor jou het beste is: je budget, wat je wil fotograferen, of je vaak reist (en dus het aantal foto’s) en wat je bedoeling van je fotografie is.
Het budget is jammer genoeg een belangrijke factor. Fotografie is een dure hobby, en hoe meer je betaalt, hoe beter je camera moet zijn. Let er ook op, als je een dure “body” koopt, dat je dan ook nog aparte lenzen moet aanschaffen, als je bijvoorbeeld voor de full frame camera’s wil gaan.
Maar wat je wil fotograferen is minstens zo belangrijk: hou je van landschappen of eerder streetlife of portretten? Neem je de camera mee naar buiten en gaat hij het hard te verduren krijgen, wil je dat de camera vooral licht en compact is, moet hij vele foto’s per seconde kunnen trekken voor action shots of moet hij vooral goed om kunnen gaan in lage lichtomstandigheden?
Persoonlijke tip: Als je de stap wil zetten om te investeren in fotografie, raad ik graag aan om te beginnen met een Sony rx-100 iii. Dat is een kleine compact camera met een uitstekende zoom die ook in .raw kan trekken. Dit toestel kost je een paar honderd euro’s en zo kan je meteen zien of fotografie en het werk dat erbij komt kijken iets voor jou is. Met zijn f1.8 in de ingebouwde lens, krijg je dat fantastisch mooie bokeh effect (waarbij de achtergrond wazig is en waarop je focust scherp is). Dit is iets dat vele smartphones of goedkope camera’s niet aankunnen, en waarbij mensen al snel merken dat je foto’s erboven uitsteken. Zeker bij portretten.
Klik hier voor een artikel met meer tips over de aankoop van de perfecte reiscamera.
Met welke apps bewerk ik de foto’s?
Met Snapseed van Google kan je al heel snel leuke dingen bereiken. Probeer te experimenteren met je contrast door de curves aan te passen. Een s-curve zorgt ervoor dat je zwartste tinten iets meer vervaagd worden en grijzer worden. Dit geeft snel extra cachet aan je foto’s. Je kan ook je foto gemakkelijk scherper maken of met de structuur spelen. De highlights een beetje donkerder en de schaduwen wat lichter maken, zorgt er ook voor dat er meer detail en evenwicht in je foto’s komen, zeker bij degene die over- of onderbelicht waren.
.jpg, .raw, .dng of .arw?
Als je een duurdere camera hebt, kan je wellicht ook je foto’s in .raw of .dng of .arw trekken. Dit wil wel zeggen dat je bestand veel groter wordt per foto dan wat je in .jpg zou trekken. Een ander nadeel is dat je elke foto na het trekken nog even moet bewerken en exporteren naar een beeldformaat zoals .png of .jpg. Maar door te trekken in digitale negatieven, heb je veel meer informatie in je beeld en kan je nog meer met je foto’s doen in de nabewerking.
Hiervoor is Lightroom veruit de beste applicatie om je foto’s te sorteren, bewerken en exporteren. Er zijn heel erg veel goede tutorials om met Lightroom aan de slag te gaan.
Adobe Lightroom bestaat ook als smartphone app en is een simpelere versie dan de desktop app.
Enkele speciale tips
De beste plek en het beste moment
Hoe kan je mooie foto’s wil maken zoals in “Soms ook heimwee”? Moet je plekken op voorhand bezoeken om te weten wanneer de beste lichtinval is of het minste volk?
De gouden regel bij fotografie is om foto’s te trekken bij het zachtere licht. Dat wil zeggen, net voordat of net nadat de zon opkomt of ondergaat. Wat ik dus altijd opzoek als ik op locatie ben, zijn de uren van de zonsopgang en zonsondergang. Zorg ervoor dat je op dat moment op de plaats staat die je wil fotograferen, zeker voor landschappen en bij toeristische attracties. Wat je dan nog even moet opzoeken is of je dan al binnen kan of mag. Plan je week in functie hiervan in. Wat je overdag of ‘s nachts doet, maakt iets minder uit, maar bij de momenten met ideaal licht, ben ik liever op missie naar de perfecte foto.
Je vermijdt automatisch drukte als je – in de zomer – om 5 uur ‘s ochtends ergens bent. Je offert dan wel een deel van je slaap op, maar niemand had gezegd dat foto’s trekken ontspannend was, toch? En niets is heerlijker dan een frisse wandeling bij zonsopgang.
Een trucje? Als je op een populair strand naar de zonsondergang kijkt, gaan de meeste mensen naar de bar of restaurant net nadat de zon verdwenen is achter de horizon en niet meer zichtbaar is. Het is net vanaf dan dat de lucht paars en oranje gaat kleuren, dat je nog snel een paar unieke portretten kan nemen in een goudgekleurde hemel.
Mijn vreemdste locatie
De vreemdste locatie waar ik foto’s gemaakt heb, moet de tempel Doi Inthanon in Thailand zijn. Deze stupa’s (tempels) liggen op de hoogste berg van Thailand en zijn een super toeristisch trekpleister. Voor de foto die ik in gedachten had, een soort tuin van Eden met twee majestueuze tempels voor een decor gevuld met weelderige valleien, moest ik echter super vroeg vertrekken. Bij zonsopgang is het zicht het mooist, maar het park opent pas tegen 9 u, hetzij 2 uur na het magische moment. Midden in de nacht sprong ik op mijn brommertje voor een rit van een kleine 100 km verderop en begon ik aan de duistere slingertocht richting tempel. Drie uur rijden en bijna niemand gezien, uniek in Thailand! Ik moest via een voor de toeristen onbekend zijpoortje het tempelcomplex binnenwandelen en daarna in een dichtbegroeid bosje naar boven klauteren voor de juiste hoek. Dan begint de waiting game en hoop je dat er geen grijze wolken roet in het eten gooien. Het werd een hele klus, maar de foto was gelukt!
Dierenfotografie
Op mijn foto’s heb je soms de indruk “dat ik er vlak naast sta”…
Tijdens mijn safari’s in Zuid-Afrika had ik een serieuze zoomlens mee. Als het voor eenmalig gebruik is, kan je overwegen deze lenzen te huren, want die kosten toch al gauw enkele duizenden euro’s. Ik had een 100-400mm f2.8 (echt een heerlijke lens) waarmee je dus enorm dicht kan zoemen. Deze lens in combinatie met een 1.4x extender, die je nog eens dichter bij je onderwerp brengt (wel ten koste van een beetje kwaliteit), zorgen voor enkele van deze mooie close-ups. Al vergt het wel wat oefening, de minste beweging en je bent je onderwerp kwijt, en die dieren staan niet bepaald stil. Fotografie in het Krugerpark was een uitdaging! 🙂
Enkele voorbeelden van mijn foto’s
Meer mooie foto’s en interessante artikels vind je op mijn website www.somsookheimwee.be.
“Soms ook heimwee” is een visuele reisblog die “bange hartjes” dankzij inspirerende reisverhalen over de streep wil trekken om er ook op uit te trekken.
Laatste tip: Oefen eerst in eigen land of in een vertrouwde omgeving. Het is immers overal mogelijk om mooie en originele foto’s te maken!
Lees ook: Op ontdekking van Isle of Skye
Foto’s © Yannick De Pauw, “Soms ook heimwee”