Wist u dat het internet uit 3 lagen bestaat?
Het “surface web”, het “deep web” en het “dark web”.
Iedere laag heeft zijn eigen kenmerken en gebruik.
Het web is veel meer dan alleen maar pagina’s met inhoud, e-mailverkeer, sociale netwerksites en interessante blogs. We gebruiken graag een bekende metafoor om dat te illustreren: het web ziet er eigenlijk uit als een ijsberg. Het surface web is het deel boven de waterlijn, alles wat met het blote oog zichtbaar is. Het deep web en het dark web zijn de grotere verborgen delen.
Surfen op het « surface web »
De definitie van het surface web
Het surface web bestaat uit alle websites die opgenomen zijn in de zoekmachines en die u eenvoudig kunt vinden met behulp van sleutelwoorden. Het gaat bijvoorbeeld om de pagina die u op dit moment aan het lezen bent en om de blog die u regelmatig bezoekt. Het gaat om Facebook, Wikipedia, de website van de NMBS of Libelle Lekker om maar enkele namen te noemen. Er ontstaan dagelijks ruim 800.000 websites op het web.
Wie surft op het surface web?
In principe zijn dat alle internetgebruikers. Volgens een onderzoek van We Are Social en Hootsuite zullen er in 2021 wereldwijd 4,66 miljard internetgebruikers zijn! De meeste surfers zouden bijna 7 uur per dag met het internet verbonden zijn.
Hoe krijgt men toegang tot het surface web?
Om te surfen op het surface web opent u een browser (Edge, Chrome, Safari of een andere browser) en vult u een zoekwoord in de zoekmachine in. Waarschijnlijk is dat reeds dagelijkse kost voor u.
Een duik in het « deep web »
De definitie van het deep web
In tegenstelling tot het surface web bestaat het deep web uit alle pagina’s en websites die niet opgenomen zijn in de zoekmachines. Het gaat dan bijvoorbeeld om de administratieve pagina’s op een website, de interface voor uw banktransacties of Youtube video’s die u alleen privé hebt gedeeld.
Wie surft op het deep web?
De beschikbare statistieken zijn erg vaag maar naar schatting zou het deep web tussen 70% en 95% van alle online inhoud voorstellen. We maken dus met z’n allen minstens éénmaal per dag gebruik van het deep web. U maakt verbinding met uw online bankapplicatie, met een beveiligde telewerkruimte, met de klantenzone op de website van Europ Assistance 😊, met de Cloud om gegevens op te slaan, …
Hoe krijgt men toegang tot het deep web?
Het deep web is een afgeschermde ruimte die niet zomaar toegankelijk is voor de eerste de beste bezoeker. U hebt speciale inlogcodes of links nodig om toegang te krijgen tot het deep web. Hier is geen sprake van illegale handelingen.
Er zijn verschillende manieren om toegang te krijgen tot het deep web. Enkele voorbeelden:
- Een hyperlink die u hebt ontvangen om bijvoorbeeld een video of een PDF-document te kunnen openen
- Specifieke en persoonlijke inloggegevens, bijvoorbeeld om toegang te krijgen tot uw online bankapplicatie en om uw bankrekeningen te kunnen raadplegen.
Hoe zit het met uw gegevens op het surface web en het deep web?
De gegevens die op het web staan opgeslagen, op het surface web of op het deep web, hebben op papier een onbeperkte levensduur. De werkelijkheid is echter ingewikkelder: de gegevens zijn afhankelijk van de opslagruimte waarin ze zich bevinden en van de mate waarin die gegevens gedeeld kunnen worden.
Gegevens kunnen verloren gaan of beschadigd geraken (tijdens een incident zoals een brand) of van de ene naar de andere server overgedragen worden.
De onderwereld van het dark web
De definitie van het dark web
Het dark web bestaat uit een kluwen van websites die onvindbaar zijn voor browsers en voor de traditionele zoekmachines. Het dark web ontsnapt aan alle controle en alle vormen van censuur en gebruikers van het dark web kunnen anoniem blijven. Gegevens worden nog veel meer dan op andere lagen van het web geëncrypteerd.
Wie surft op het dark web?
Mensen die het dark web gebruiken willen anoniem blijven.
Het dark web heeft geen goed imago en bevat heel wat berispelijke websites en informatie van de onderwereld. Denk maar aan de verkoop van drugs, illegale pornografie, extremistische websites met gewelddadige boodschappen en lijsten met huurmoordenaars.
Toch kan het dark web ook voor waardige doeleinden dienen. Zo kunnen activisten, politieke tegenstanders of klokkenluiders die aan banden zijn gelegd het dark web gebruiken om bijvoorbeeld een geblokkeerd deel van het surface web te omzeilen.
Hoe krijgt men toegang tot het dark web?
Om toegang te krijgen tot het dark web zijn er specifieke links en handelingen nodig. Eén feit is zeker: u komt niet per toeval op het dark web terecht. Het meest gebruikte tool om het dark web te betreden is het systeem TOR – The Onion Router.
Samengevat:
de verschillen tussen het deep web en het dark web
Het deep web is het grootste deel van het web: u krijgt toegang tot het deep web via hyperlinks of met behulp van persoonlijke inloggegevens. Het dark web is een verborgen netwerk waar gebruikers anoniem kunnen blijven. Het dark web kan niet gevonden worden door zoekmachines noch door de traditionele browsers.
U weet nu dat we allemaal dagelijks het surface en het deep web gebruiken. We bekijken video’s, we posten persoonlijke informatie, … Weet u trouwens wat u moet doen bij een diefstal van persoonlijke gegevens?
Artikel geschreven in samenwerking met We are the Words.
Ontdek ook onze andere artikels over IT-bijstand door hier te klikken.