Elk jaar vertrekken honderden Belgische studenten naar het buitenland in het kader van een Erasmusprogramma. Voor hen is dit een groot avontuur. Een studente geeft ons haar beste tips.
Korte presentatie van onze studente
Hélène (23 jaar) studeert Internationale Communicatie aan de UCL. Ze heeft de kans gehad om een viertal maanden naar Baltimore (USA) te gaan voor haar bachelor. Binnenkort vertrekt ze weer een viertal maanden naar Bologna (Italië) in het kader van haar Masterstudies.
We hebben haar enkele vragen gesteld:
Hoe heb je informatie gevonden over de bestemming, de plaatselijke activiteiten, enz.?
Voor bijna alle Erasmusbestemmingen zijn er op het internet fora of Facebook-pagina’s. Ik ben dus een kijkje gaan nemen. Men kan er alle vragen stellen die men wilt en krijgt gewoonlijk snel een antwoord. Dit laat toe om reeds contacten te hebben met sommige mensen ter plaatse en informatie uit te wisselen. En het stelt ook in een zekere mate gerust.
Ik heb ook gesurft op de website van mijn universiteit ter plaatse en van de stad. Ik ben ook gaan kijken op Tripadvisor waar ik commentaar van toeristen heb gevonden, samen met wat er ter plaatse allemaal te doen is. Zo krijg je een overzicht van wat er in de stad allemaal te beleven valt.
Mijn universiteit heeft een departement dat zich bezighoudt met de internationale uitwisselingen. Ik heb hen de verslagen gevraagd van de studenten die de vorige jaren naar dezelfde bestemmingen zijn geweest als waar ik naartoe zou gaan. Die verslagen geven heel wat tips en beschrijven wat je er allemaal kunt doen, … en niet kunt doen…
Hoe ben je tewerk gegaan om een logement te vinden?
In de USA zat ik op een campus. Dus alles was er geregeld door de administratie van de school.
Voor andere bestemmingen zijn er soms meer mogelijkheden, zoals een (privé)appartement of een kamer huren, in een studentengemeenschap logeren, enz.
Om de beste tips te vinden, moet je gaan neuzen op de sociale websites. Maar de gastuniversiteit biedt meestal ook veel hulp: gewoonlijk is er een departement dat zich bezighoudt met de logementen en studentenkoten (al dan niet van de universiteit zelf) of verwijzen zij naar immobiliënkantoren.
Voor Italië heeft de universiteit ter plaatse mij de gegevens verstrekt van een studentenvereniging die de Erasmusstudenten helpt om een logement te vinden. Ik heb met hen contact opgenomen maar terzelfdertijd ook zelf wat gezocht. Je weet maar nooit. Ik zou graag een logement vinden vooraleer ik vertrek. Dat maakt het gemakkelijker. Zo kom je ginder aan en kan je meteen in je logement intrekken… en dat is een hele geruststelling. Indien ik niets vind, zal ik enkele dagen vroeger vertrekken en zal ik overnachten in een hotel of in een jeugdherberg, de tijd nodig om enkele appartementen te bezoeken. Veel studenten doen het op die manier, want zo kunnen ze hun buurt uitkiezen, zien of hun “kot” niet te ver verwijderd is van de faculteit en kennis maken met de andere huurders…
Hoe heb jij je transportmiddel gekozen?
Voor de Verenigde Staten had ik niet veel keuze: het vliegtuig was de enige oplossing. Voor andere bestemmingen kiezen studenten voor de trein of begeleiden hun ouders hen met de wagen tot hun bestemming.
Voor Italië twijfel ik nog tussen de low cost-maatschappijen of een trip met de trein.
Hoe heb jij je budget bepaald?
Voor de Verenigde Staten heb ik verslagen gevraagd van studenten die er de voorbije jaren waren geweest. Je vindt er een idee van het nodige budget en ik had ook een budget afgesproken met mijn ouders. Maar niet alle gezinnen doen het op dezelfde manier. Als je ter plaatse wat wilt genieten, kan je best meer voorzien dan wat je nodig hebt voor je logement en je voeding, want het uitgangsleven en de korte trips zijn zeer aantrekkelijk in een land dat je niet kent!
Voor Italië is het heel anders want ik krijg een Erasmusbeurs. Dit helpt natuurlijk, maar het dekt niet alle kosten. Ik heb dus vooraf een studentenjob gezocht om het financieel wat beter te hebben en mij op mijn gemak te voelen wanneer ik ter plaatse ben.
Heb je ter plaatse een rekening geopend?
Aangezien ik maar voor 6 maanden weg was, heb ik in het land zelf geen rekening geopend, want de openings- en de afsluitingskosten van een rekening kunnen hoger zijn dan de commissiekosten. Voor de USA heb ik dus een kredietkaart gebruikt om in de winkels te betalen. Om er geld af te halen, heb ik aan mijn bank gevraagd om mijn Maestrokaart te activeren voor de USA.
Voor Italië zal de Maestrokaart in principe volstaan, maar ik neem toch een kredietkaart mee, in geval van nood…
Heb je een verzekering afgesloten vóór je vertrek?
Ja! Dit is zeker aan te bevelen.
Ik ben geabonneerd bij Europ Assistance via het contract Tempo Long Trip. Dit contract geldt voor een lange reisduur en dekt veel waarborgen die specifiek zijn voor een dergelijk verblijf, zoals de terugbetaling van de medische kosten en de repatriëring in geval van medische problemen (van een naaste familielid in België) met nadien een terugkeer naar de oorspronkelijke verblijfplaats.
Wil je in het buitenland studeren in het kader van een uitwisselingsproject of via Erasmus? Onderstaande websites zullen je verderhelpen:
– JINT
– Kamiel (paperassengids voor al je buitenlandplannen)
Lees ook het artikel:
– “De “probleempjes” van de Erasmus-studenten” en
– “Een stage vinden in Latijns-Amerika”
– Studentenverzekering: hoe bereid je jouw Erasmus voor?