Een schattenjacht heeft altijd al tot de verbeelding gesproken. Is het daarom dat geocaching een wereldwijd succes geworden is en aan zowel kinderen als volwassenen al meer dan twintig jaar zoveel plezier bezorgt?
Maar wat is geocaching eigenlijk? Onze blogger Alain Dierckx legt het ons uit in deze blog.
Wat is geocaching?
Heel simpel uitgelegd komt het hier op neer: overal ter wereld zijn bepaalde voorwerpen verstopt die je moet trachten te vinden met behulp van GPS-technologie.
Hoe is geocaching ontstaan?
Geocaching is ontstaan in het jaar 2000 toen de accuraatheid van de GPS-technologie plots vertienvoudigde.
De Amerikaanse computer consultant Dave Ulmer wilde die accuraatheid van die systemen eens testen. Hij verstopte een zwarte container in een bos, stak er een logboek in en gaf via internet de coördinaten door aan een kleine groep GPS-gebruikers. Dit werd al snel een groot succes en leidde ertoe dat anderen eveneens begonnen voorwerpen te verstoppen.
In hetzelfde jaar werd de website www.geocaching.com opgericht die alle bestaande ‘caches’ (75) op dat moment groepeerde. De website werd snel opgepikt door de media en er ontstond een “Geocaching community” die alsmaar groter werd.
Vandaag zijn er al miljoenen ‘caches’ verstopt over de hele wereld: in parken, steden, woestijnen, onder water, enzovoort en werken zo’n 400 vrijwilligers aan de ondersteuning van het concept. In België kan je intussen naar meer dan 31.000 caches op zoek gaan!
Hoe gaat geocaching in zijn werk?
Je kan een cache zoeken via een (gratis) app op je smartphone of met een GPS-toestel. In je app selecteer je de gewenste cache en ga je op stap. Met een GPS-toestel dien je de coördinaten te downloaden van www.geocaching.com.
Eens je de cache hebt gevonden, teken je het logboek en plaats je de cache en het logboek netjes terug. Daarna kan je je vondst en je belevenissen online delen.
Sommige caches bevatten voorwerpen die je eruit mag halen en vervangen door iets anders en in andere caches tref je dan weer ‘trackables’ aan die de eigenaar erin gestopt heeft. Dit zijn objecten (bijvoorbeeld valse muntstukken) die via verscheidene websites kunnen aangekocht worden en waarvan het de bedoeling is om die door de vinders te laten reizen van cache naar cache.
Hoe ziet een cache eruit?
De vorm en grootte van wat je zoekt hangt af van het type cache:
- Micro : bijvoorbeeld een (antiek) filmroldoosje
- Klein : plastieken potje niet dat niet meer dan 1 liter kan bevatten
- Normaal : de grootte van een schoendoos
- Groot : de maat van een emmer
Wat als ik de cache niet vind?
Als je voor eerste keer op stap gaat, wordt er aangeraden om naar een ‘cache voor beginners’ te zoeken. De afmetingen daarvan zijn groter dan gemiddeld en ze zijn enkel verstopt op een terrein met lage moeilijkheidsgraad.
Als je de cache niet vindt, zijn er verschillende hulpmiddelen. Elke cache heeft namelijk zijn eigen webpagina op de website www.geocaching.com. Naast interessante informatie over de locatie vind u soms ook een hint die u kunt decoderen aan de hand van een decodeersleutel. Bovendien staan er foto’s die genomen zijn door geocachers die u een idee geven van de vindplaats. Tenslotte kunt u er ook de feedback lezen die de vorige vinders online gedeeld hebben nadat ze de cache hebben ontdekt.
Wilt u zelf een geocache verstoppen?
Dat kan! Er zijn vanzelfsprekend wel voorwaarden aan verbonden. De eigenaar van de locatie moet akkoord gaan, uw cache moet ver genoeg van andere caches liggen, enzovoort. U leest er alles over op www.geocachen.be.
10 tips in verband met geocaching
- Vergeet uw pen niet of iets om te schrijven (u gaat immers het logbook moeten tekenen)!
- Denk als een detective om mogelijke schuilplaatsen te ontdekken
- Kijken is niet altijd voldoende, gebruik uw handen indien nodig
- Geocaches zijn nooit begraven maar liggen ook niet altijd op de grond
- Leg de cache terug op de exacte plaats waar u hem hebt gevonden
- Als de coördinaten niet helemaal kloppen, meld dit dan via de website geocaching.com
- Wilt u meer zoekmogelijkheden? Ga dan voor de Premium account (29.99€ per jaar)
- Respecteer altijd de omgeving en de natuur tijdens uw zoektocht
- Als u iets deponeert in de cache, vermijd dan voedsel of iets met een geur omdat dit dieren aantrekt
- Bedank de cache-eigenaar via het logboek