“Toeristen gebeten door apen in Thailand”,
“Zwemmer aangevallen door een krokodil in een meer in Rwanda”,
“Trekkers achtervolgd door een stier in een wei in de Oostenrijkse Alpen”,
“Wandelaar in de enkel gebeten door een agressieve hond op Guadeloupe”,
“Kampeerders aangevallen door een grizzlybeer in een Amerikaans park”,
…
Deze gevallen zijn niet ontsproten aan onze fantasie, maar komen uit medische dossiers die door Europ Assistance zijn geopend!
Tijdens een verblijf in het buitenland staan veel vakantiegangers in direct contact met gedomesticeerde (dus tamme) en/of wilde dieren. Vaak weten ze niet goed hoe ze zich moeten gedragen. Sommige mensen zien deze dieren aan als “huisdieren” (d.w.z. onschadelijk en volgzaam zoals hun eigen hond of kat en met een hoog knuffelgehalte), anderen hebben er schrik van en willen vluchten.
Sommige dieren gedragen zich vrij agressief of zijn zeer opdringerig ten opzichte van toeristen. Denk aan de apen die vrij rondlopen in de stad of nabij de tempels in sommige Aziatische landen en die bedelen voor voedsel of stelen uit de zakken van de toeristen.
Daarom is het nuttig om te weten hoe we ons moeten gedragen en hoe we moeten reageren op dergelijke situaties.
Enkele basisregels
Daag het dier niet uit
- Benader een dier niet op opdringerige of agressieve wijze. Maak geen grote gebaren, schreeuw niet, stoor hem niet. Blijf kalm als het dier u benadert of bedreigt en trek u rustig terug.
- Wees vooral voorzichtig met groepen dieren met jongen of welpjes. Vrouwtjes (of dominante mannetjes) zullen er alles aan doen om hun nakomelingen te beschermen.
- Als u met kinderen reist, moet u hen goed in de gaten houden. Veel kinderen zijn niet in staat om op het risico te anticiperen of zullen proberen het dier uit te dagen of te “plagen”. Deze kunnen zich dan bedreigd voelen en agressief reageren.
- Als u met uw hond reist, zorg er dan voor dat hij zich niet agressief of dominant gedraagt ten opzichte van andere dieren. Houd hem aan de lijn en gebruik desnoods een muilband.
- Daag het dier ook niet onrechtstreeks uit, bijvoorbeeld met sommige dieren (apen, beren, sommige vogels, …) door hen eten aan te bieden of door gewoon in hun aanwezigheid te eten.
Voeder (wilde) dieren niet
… tenzij de personen belast met hun verzorging of bescherming u daartoe de toestemming geven. Geef hen in dat geval enkel voedsel dat voor hen geschikt is.
Benader in het wild levende dieren niet of raak ze niet aan
Een dier kan zich bedreigd voelen als het door één of meerdere mensen wordt benaderd. Hij zal dus in dat geval een agressieve houding aannemen.
Het is beter om (de “zoom” van) je camera te gebruiken om ze van dichtbij te bekijken in plaats van ze fysiek te benaderen.
Kies voor veilige plekken
Wandel niet op plaatsen waar u mogelijk gevaarlijke of giftige dieren tegenkomt. Zwem niet in rivieren of meren waar uw veiligheid niet is gegarandeerd. Draag beschermende kleding.
Ook in de bergweiden!
Naar aanleiding van steeds terugkerende problemen heeft Oostenrijk een brochure gepubliceerd waarin wordt uitgelegd hoe trekkers zich moeten gedragen wanneer zij door een bergweide wandelen waar koeien (met of zonder stieren) grazen.
De brochure legt uit wat men al dan niet moet doen om problemen te voorkomen.
Lees de aanbevelingen door hier te klikken.
Bent u gekwetst nadat een dier u heeft aangevallen?
Kwetsuren die berokkend zijn nadat u gebeten of gekrapt bent geweest, kunnen besmet zijn en diepe sporen nalaten. Laat u zo snel mogelijk verzorgen (geneesheer, hospitaal) Verwittig uw reisverzekeraar indien uw gezondheidstoestand een ziekenhuisopname vereist.
Vergeet ook niet u preventief te laten inenten tegen tetanus (rappel om de 10 jaar!).
Diervriendelijke vakanties
Volgende aandachtspunten zullen u helpen om een vakantie door te brengen met respect voor de lokale fauna:
- Kies voor dierenparken die de natuurlijke biotoop van hun bewoners respecteren en niet voor dierenparken die u uitnodigen om u tussen de wilde dieren te fotograferen. Vaak zijn dieren in deze parken hardhandig “afgericht” of “gedwongen” om de permanente aanwezigheid van toeristen te aanvaarden. Parken waar u dieren vanop een afstand kunt observeren, zijn veel respectvoller.
- Kies safari’s volgens dezelfde principes, d.w.z. safari’s die zowel uw veiligheid als die van de dieren respecteren.
- Als een ritje op een ezel of een kameel (gedomesticeerde dieren) natuurlijk geen probleem is (tenminste zolang deze dieren goed worden behandeld), zijn gelijkaardige ritjes op de rug van wilde dieren (zoals olifanten) niet aan te bevelen.Hetzelfde geldt voor het bezoek van bepaalde toeristische shows met (half) wilde dieren.
- Het spreekt voor zich dat u geen souvenirs of voorwerpen mag uitvoeren die gemaakt zijn met dierenhuiden of beenderen van beschermde diersoorten, zoals ivoren sieraden, tassen in krokodillenhuid of kettingen van koraal. De uitvoer dergelijke producten is zeer gereglementeerd of verboden en zou u een fikse boete aan de douane kunnen opleveren.
Lees ook het artikel: Zich beschermen tegen een agressieve hond