Met de fiets reizen biedt ongelooflijk veel vrijheid, maar een goede voorbereiding is belangrijk om onaangename verrassingen te vermijden. Lees onze concrete tips om te anticiperen op de meest voorkomende tegenvallers en ermee om te gaan.
1. De juiste fiets kiezen:
Een belangrijke eerste stap is het juiste type fiets kiezen. Uw tweewieler moet immers geschikt zijn voor de routes die u tijdens uw vakantie wilt afleggen:
● Racefiets: deze lichte en bijzonder snelle fiets is ideaal voor lange afstanden op mooi geasfalteerde wegen.
● Mountainbike: deze fiets is speciaal ontwikkeld voor oneffen terrein, zoals bos- en bergpaadjes. Hij heeft een vering en stevige profielbanden die veel grip bieden.
● Toer- of trekkingfiets: toerfietsen beschikken over beugels om spullen te kunnen vervoeren en zijn comfortabel op zowel geasfalteerde als niet-geasfalteerde wegen.
● Elektrische fiets: voor wie graag snel langere afstanden aflegt zonder al te grote inspanningen, biedt een elektrische fiets de ideale oplossing.
Goed om te weten: test de fiets zeker voordat u vertrekt, zodat u de specifieke eigenschappen ervan goed leert kennen en de nodige aanpassingen kunt doen, zoals het zadel en het stuur correct afstellen.
2. Een leuke fietsroute kiezen:
De selectie van uw route hangt in de praktijk af van drie factoren: uw persoonlijke voorkeur, uw conditie en de verwachte weersomstandigheden. Om u te helpen bij het maken van uw keuze, bestaan er gespecialiseerde apps en kaarten voor fietstoeristen, met routes die zijn ingedeeld volgens moeilijkheidsgraad en type landschap (bergen, bossen, kustwegen enz.).
Tip: Bekijk zeker ook de weersverwachtingen, om trajecten met mogelijk slecht weer zo veel mogelijk te vermijden.
3. De juiste uitrusting kiezen:
Een goede uitrusting is een must om tijdens een fietsvakantie uw veiligheid en comfort te garanderen. We geven u graag een lijst van spullen die niet mogen ontbreken:
● Fietsgereedschap: een reparatiekit is cruciaal. Die moet minstens bandenpleisters, een fietspomp, bandenlichters en een multitool met inbussleutels bevatten. Neem zeker ook een reservebinnenband en een flesje kettingolie mee. Weet u niet hoe u een fiets moet herstellen? Geen nood: er bestaan allerlei praktische video’s om te leren wat u moet doen als er zich problemen voordoen.
● Een eerstehulpkit: stel een EHBO-set samen met verband, ontsmettingsmiddel, pleisters en basisgeneesmiddelen zoals pijnstillers en ontstekingsremmers. Vergeet ook de medicatie niet waarvoor u een voorschrift hebt, zoals geneesmiddelen tegen allergieën.
● Een fietshelm: een fietshelm dragen is absoluut noodzakelijk om uw hoofd te beschermen bij een val. Kies voor een comfortabel model met CE-markering dat goed zit. Lees in dit verband het artikel “Een goede fietshelm kiezen”.
● Aangepaste kleding: voorzie op basis van het klimaat op uw bestemming in ademende buitensportkleding die uw lichaamstemperatuur regelt en waarmee u droog blijft. Wordt het koud? Kleed u dan in laagjes en neem een waterdichte jas en handschoenen mee. Op zonnige bestemmingen zijn lange mouwen en een hoofddeksel dan weer aan te raden.
Overweeg daarnaast een zonnebril om uw ogen te beschermen, en extra verlichting als u van plan bent om ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat te fietsen.
4. Bagage en vervoer:
Voor een fietsvakantie is het essentieel om het gewicht van uw bagage te beperken en slim te verdelen, om vlotter te kunnen rijden en minder snel vermoeid te raken. Ga als volgt te werk:
● Gebruik fietstassen die u bevestigt aan de beugels vooraan en achteraan. Verdeel het gewicht gelijkmatig over beide kanten om een goede stabiliteit te garanderen.
● Plaats zware voorwerpen onderaan, om het zwaartepunt zo laag mogelijk te houden.
● Stop essentiële spullen, zoals gereedschap, uw EHBO-set en regenkledij, op een vlot bereikbare plek.
Om het startpunt van uw fietsvakantie te bereiken, hebt u afhankelijk van uw bestemming verschillende mogelijkheden:
● De trein: op heel wat treinen hebt u de mogelijkheid om uw fiets mee te nemen. Reserveer vooraf, zodat u zeker bent van een plekje voor uw fiets. Win ook inlichtingen in bij de spoorwegmaatschappij over hun fietsbeleid. Lees in dit verband het artikel “Reizen met de fiets op de trein”.
● Het vliegtuig: voor lange afstanden of internationale reizen is het vliegtuig soms de enige keuze. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen moeten fietsen verpakt worden in een speciale koffer of tas. Verwijder hiertoe de pedalen, draai het stuur los, plaats het parallel met het kader en verlaag de bandenspanning wat.
● De wagen: om uw startpunt te bereiken met de auto, kunt u een fietsendrager gebruiken die u bevestigt op het dak of de achterkant van de wagen. Zorg ervoor dat de drager goed vastzit en dat uw fiets tijdens het rijden niet kan loskomen.
Goed om te weten: als u uw fiets moet inpakken, is het een goed idee om schokdempende materialen te gebruiken zoals noppenplastic of een beschermhoes voor het kader en de gevoelige onderdelen. Focus daarbij op onderdelen die beschermd moeten worden tegen schokken, zoals de versnellingen en de wielen. Maak alles goed vast met sterke kleefband, zodat het materiaal onderweg niet verschuift.
5. Lichamelijke ongemakken tijdens een fietsvakantie:
Fietsen kan gepaard gaan met pijntjes en ongevallen. Vaak voorkomende problemen zijn lendepijn, peesontstekingen aan de knie en huidirritaties. Een valpartij kan leiden tot schaafwonden en kneuzingen. Om dergelijke problemen te vermijden, is het belangrijk dat uw fiets goed afgestemd is op uw lengte. Bovendien kan een goede rijhouding het risico op rug- en kniepijn beperken.
Draag gepaste fietskleding en gebruik een comfortabel zadel om irritaties te voorkomen. Goed opwarmen en voldoende drinken is net zo belangrijk, om krampen en spierblessures tegen te gaan.
Hebt u toch pijn? Pas dan uw tempo aan en neem regelmatig een pauze. Gebruik koude kompressen op ontstoken zones om de ontsteking en de pijn te verminderen. Maak bij een val eventuele verwondingen zorgvuldig schoon met ontsmettingsmiddel en breng een verband of pleister aan. Als de pijn aanhoudt of erger wordt, is het belangrijk om bij uw terugkeer (of onderweg als dat nodig is) doktersadvies in te winnen.
Goed om te weten: wilt u echt lange afstanden afleggen? Volg dan een trainingsprogramma en rijd in verschillende weersomstandigheden om uw lichaam daaraan te laten wennen. Op die manier brengt u de uitdaging in alle veiligheid tot een goed einde.
6. Mechanische problemen onderweg oplossen:
Als fietser kunt u onderweg met allerlei mechanische problemen te maken krijgen. Een lekke band, een gebroken ketting en rem- en versnellingsproblemen komen het vaakst voor. Voorbereid zijn en weten wat u dan moet doen, kan het verschil maken tussen een korte onderbreking en een echte tegenvaller.
● Lekke band: zorg dat u altijd een reparatieset bijhebt met bandenpleisters, lijm en een pomp. Het is ook essentieel dat u weet hoe u een binnenband moet vervangen.
● Kettingbreuk: voor het monteren en demonteren van uw ketting en tandwielen hebt u speciaal gereedschap nodig: een kettingtang, een kettingpons en een kettingschakelverwijderaar. Als u zelf weet hoe u een schakel of ketting moet vervangen, kunt u uw weg voortzetten zonder te wachten op hulp van buitenaf.
● Remmen en versnellingsapparaat: controleer regelmatig of uw remmen en uw derailleur in goede staat en correct afgeregeld zijn. Basisvaardigheden in het regelen van de remmen en de versnellingen kunnen u uit de nood helpen in moeilijke situaties.
Bij een elektrische fiets vormt het opladen van de batterij een extra uitdaging. Zorg dat uw batterij voor vertrek volledig opgeladen is en plan uw etappes op basis van de beschikbare laadpunten. Houd er ook rekening mee dat kou en heuvelachtige wegen het rijbereik van de batterij kunnen verlagen.
7. Veilig en goed verzekerd onderweg met de fiets:
Tijdens een fietsvakantie is uw veiligheid een absolute prioriteit. We geven dan ook graag enkele belangrijke tips om goed verzekerd en veilig te reizen:
Een reisverzekering afsluiten
Het is belangrijk om voor uw vertrek een reisverzekering af te sluiten die specifiek gericht is op fietsvakanties. Een dergelijke verzekering dekt niet alleen ongevallen, maar ook gezondheidsproblemen, beschadiging en diefstal van de fiets en eventuele repatriëringskosten. Zorg ervoor dat uw polis specifiek bedoeld is voor fietsactiviteiten en lees zeker de informatie over eventuele uitsluitingen en limieten.
Europ Assistance dekt de fietspannes in verschillende bijstandsformules zoals Bike, Drive, Motorbike en de jaarlijkse bijstandsformules. Deze bijstandsformules bieden een fietsbijstand ofwel enkel in België ofwel in België en in het buitenland.
Onze veiligheidstips voor onderweg
● Een helm dragen: een fietshelm is essentieel om uw hoofd te beschermen bij een val. Zorg dat de helm goed zit en voldoet aan de geldende veiligheidsnormen.
● Het verkeersreglement naleven: houd net zoals andere weggebruikers rekening met wegmarkeringen, verkeersborden en de specifieke regels van het land of de streek waar u fietst. Schenk daarbij bijzondere aandacht aan kruispunten, veranderingen van rijstrook en dode hoeken van andere voertuigen, zoals vrachtwagens en auto’s met caravan.
● Zichtbaarheid: draag fluorescerende kleding en gebruik uw fietsverlichting, zeker als u ’s ochtends vroeg, ’s avonds laat of bij slecht weer onderweg bent.
Als uw fiets gestolen wordt
● Geef de diefstal meteen aan bij de politie, zodat u over de nodige papieren beschikt voor de verzekering.
● Breng uw verzekeringsmaatschappij zo snel mogelijk op de hoogte om de vergoedingsprocedure op te starten.
● Gebruik hoogwaardige diefstalbeveiliging om uw fiets te beveiligen wanneer u hem onbewaakt achterlaat, en parkeer alleen op veilige locaties.
Met deze voorzorgsmaatregelen beperkt u de risico’s, zodat u volop van uw fietsavontuur kunt genieten.
Lees ook onze andere artikels over de fiets door hier te klikken.