De meeste mensen hebben warme bestemmingen op hun verlanglijstje staan, maar een reis naar het hoge Noorden moet je zeker ook eens gedaan hebben. Vooral wie op zoek is naar (ruige) natuur, tradities, cultuur en lekker eten is een reisje naar Lapland iets om op de bucket list te zetten.
Het is dan ook één van de favoriete Europese regio’s van blogger Check Out Sam! In onderstaand artikel verklapt hij je hoe je zelf naar Tromsø in het hoge noorden van Noorwegen reist en wat je daar zeker niet mag missen.
Tromsø, de arctische hoofdstad
Tromsø wordt soms ook wel eens de arctische hoofdstad genoemd. Het is nochtans niet de eerste, maar de tweede grootste stad ten noorden van de noordpoolcirkel.
De naam ontstond waarschijnlijk vanuit een eerder toeristisch oogpunt.Zo hoef ik je dan ook niet meer duidelijk te maken dat er hier voor bezoekers heel veel te doen is!
Vooraleer je naar Lapland trekt, is het ook goed om te weten dat dit geen goedkope bestemming is. De vluchten naar dit natuurlijk paradijsje vallen meestal nog wel mee, maar hotels, restaurants, excursies en andere kosten zullen hoog oplopen. Reken zeker op het dubbele van wat je in België betaalt.
Waar ligt Tromsø?
Tromsø ligt in Lapland, ver in het noorden van Noorwegen. Doordat dit een echte stad is die zo noordelijk ligt (bijna 70.000 inwoners) kreeg het al snel de naam ‘Arctische hoofdstad’. Het ligt namelijk op 70 graden noorderbreedte, wat wilt zeggen dat je je ongeveer 350 kilometer boven de poolcirkel bevindt.
Daardoor vind je hier 7,5 maanden per jaar sneeuw en zijn de dagen ’s zomers erg lang en tijdens de koude winters dan weer erg kort.
Van regen zal je hier (gelukkig) niet veel last hebben, maar sneeuwval komt wel heel geregeld voor. Gelukkig zijn er ook heel wat zonnige dagen waarbij de blauwe hemel in prachtig contrast staat met het ondergesneeuwde landschap.
Hoe geraak je in Tromsø?
Met de wagen ben je minstens 35 uur kwijt. Vanuit België moet je eerst naar Duitsland richting Denemarken. Van daar is het nog een dikke 25 uur rijden vooraleer je Tromsø bereikt.
Er is geen treinstation in Tromsø, dus met het openbaar vervoer alleen geraak je hier helaas niet.
Voor een korte vakantie is een auto zeker niet nodig in deze stad. Alles is eenvoudig te voet te bereiken en voor de meeste excursies of uitstapjes moet je sowieso een beroep doen op een organisatie.
Precies daarom raad ik aan om met het vliegtuig naar hier te reizen. Zo heb je bovendien ook nog eens de kans om het noorderlicht te aanschouwen terwijl je door de lucht zoeft. Al moet je daar wel (heel) veel geluk voor hebben…
Vanuit België zijn er geen rechtstreekse vluchten naar Tromsø. Je zult meestal moeten overstappen in Oslo. Als je een heuse rondreis door Noorwegen plant, dan zijn er ook mogelijkheden vanuit andere steden zoals Bergen, Stavanger en Trondheim. Luchtvaartmaatschappijen die deze verbindingen aanbieden vanuit Brussel zijn SAS, Norwegian Airlines en Wideroe.
Lees zeker ook mijn tips om goedkope vluchten te zoeken. Noorwegen is al duur genoeg!
Wat moet je zeker doen in Tromsø?
Er is echt héél veel te doen en te beleven in Tromsø. Je kunt er dan ook gerust een weekje vertoeven zonder je ook maar één dag te vervelen. Hieronder som ik alvast mijn favoriete activiteiten op.
Als je nog meer tips wilt, raad ik aan om ook mijn blog met andere bezienswaardigheden in Tromsø te lezen.
-
Laat je verwonderen door de aurora borealis of het noorderlicht
De meeste mensen die naar het Hoge Noorden afzakken, willen graag het noorderlicht, de aurora borealis of het poollicht zien. Dit fenomenaal natuurspektakel is die moeite dan ook echt dubbel en dik waard.
Groene lichtgordijnen (en met een beetje geluk ook andere kleuren) palmen geluidloos de hemel in en voeren daar een fenomenale lichtshow op. Je voelt de kracht van dit pulserende mirakel pas echt als je er met je eigen ogen naar kijkt.
De aurora borealis wordt door sommige locals gekscherend de ‘moeilijke dame’ genoemd. Zo gracieus als ze is, is ze ook heel wispelturig. Om dit dansende licht te aanschouwen, moet het weer namelijk zo helder mogelijk zijn. Wolken gooien snel roet in het eten en bovendien moet je ook op de juiste plek zijn om op dat moment het poollicht te zien.
Ik zou dan ook aanraden om een zogeheten ‘noorderlicht safari’ te boeken. Deze tours staan in contact met lokale weermannen en -vrouwen en weten daardoor vaak precies waar ze moeten zijn. Zeker als je maar even in Tromsø bent, kan dit een teleurstelling voorkomen. Bovendien tonen zij ook hoe je foto’s kunt maken van dit dansende licht, want dat is nog zo eenvoudig niet…
-
Sledetocht met je eigen roedel husky’s
Door dikke pakken sneeuw sleeën terwijl een dozijn keffende husky’s je verder trekken is een heel bijzondere ervaring! Eentje die niet op je bucket-list mag ontbreken, als je het mij vraagt.
Vanuit Tromsø word je naar een husky farm gebracht waar je meteen kennis maakt met vijftig tot wel honderd opgewekte honden. Deze dieren hebben extreem veel beweging nodig en deze activiteit is dan ook de ideale manier om hen van al die overtollige energie af te helpen.
Nadat de veiligheidsvoorschriften zijn uitgelegd, mag je plaatsnemen achter de husky’s (als bestuurder) of in de slede (gewoon genieten).
Ik raad aan om beide eens uit te proberen. Je zult versteld staan hoe zwaar het kan zijn om deze honden in toom te houden.
Dit is geen goedkope excursie. Reken (per persoon!) op net geen tweehonderd euro.
Daarvoor zit je een uurtje op de slee, krijg je een warme lunch met koffie of thee en voor die prijs krijg je ook extra warme kledij en waterdicht schoeisel uitgeleend. Vervoer van en naar Tromsø is ook inbegrepen.
Als er veel deelnemers zijn, worden die onderverdeeld in kleinere groepjes van twee personen (soms ook één persoon).
Het gebeurt weleens dat deze excursie uitverkocht is in het hoogseizoen, dus raad ik wel aan om dit op voorhand uit te zoeken.
Reis je met kleine kinderen of wil je liever wat minder snel rond worden gehost? Dan zijn er ook mogelijkheden om met rendieren rond te sleeën. Wie weet kom je de kerstman onderweg wel tegen!
Net zoals bij de husky sledetochten, zijn ook hier verschillende mogelijkheden. Reken in ieder geval op €150 per persoon voor een ritje van een uur. De rest van de avond of voormiddag wordt gevuld met het voederen van de rendieren, samen lunchen of dineren en eventueel ook andere activiteiten.
Er zijn vrij veel verschillende operators in Tromsø voor al deze activiteiten, dus ik raad aan om even te Googelen en te zien welke het beste bij jou past.
Een andere optie die ik kan aanbevelen, is GetYourGuide. Deze verzamelplaats van tours, tickets en excursies heeft een breed aanbod, er zijn meestal veel reviews en je kunt altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Bij een husky of rendier sledetocht is dat vooral handig als het weer niet meezit.
-
Ontdek de walvissen en orka’s rond Tromsø
Tromsø ligt aan voedselrijke wateren en dat trekt niet alleen vissersbootjes aan, maar ook grote groepen bultrugwalvissen en orka’s.
Je kunt kiezen om met kleine RIB-bootjes het ruime sop op te gaan, of in iets comfortabelere en grotere boten.
Het voordeel van zo’n RIB-boot is dan wel weer dat je veel dichter bij de walvissen kunt komen.
Waar je ook voor kiest, dit avontuur op het donkere water rond Tromsø vergeet je nooit! Binnen de kortste keren word je omringd door plonzende staarten, hongerige bekken en luidruchtige spuitgaten.
Terwijl de walvissen aan het eten zijn, komen ook zeevogels meesmullen van dit festijn. Je ziet dus veel meer dan alleen de reuzen van de zee.
Ook het zwart-witte landschap op het water is fenomenaal mooi. Alsof alle kleur hier plots is verdwenen!
Tijdens een excursie ben je één à twee uur op het water. Reken opnieuw op een kostenplaatje van €150 per persoon. Koffie, thee en koekjes, warme kledij en vervoer van en naar Tromsø zijn ook inbegrepen.
Veel opties voor walvis safari’s vind je op Viator. Let wel op dat je hier niet altijd kunt annuleren.
-
Bezoek het Tromsø Polar Museum
Het Tromsø Polar Museum vertelt de geschiedenis van deze winterse stad. Nog maar enkele eeuwen geleden stond het namelijk vooral bekend als de toegangspoort tot de Noordpool, maar ook als hoofdstad van de zeehondenjacht.
Je ontdekt in deze exposities hoe hard het was om in deze gebieden (en ook Svalbard, een eiland zo’n 1000 kilometer noordelijker) te leven en vooral om te overleven. Aan de hand van foto’s, voorwerpen en allerhande nagebootste kamers wordt het perfect mogelijk om je dit oude leven voor te stellen.
Daarnaast toont een groot deel van de tentoonstelling ook hoe gruwelijk de zeehondenjacht was. Gelukkig maar dat dit tegenwoordig niet meer wordt getolereerd.
-
Wandel naar de arctische kerk
Eén van de meest opvallende gebouwen in Tromsø is ongetwijfeld de Arctische kerk. De kerk is heel modern en past perfect in het sneeuwwitte landschap. De gekleurde ramen bootsen dan weer de aurora borealis na.
Dit moderne bouwwerk staat aan de andere kant van de (gigantische) brug, waardoor het ook nog eens een gezellige wandeling is om er naartoe te wandelen. Vanop de Tromsoebrua krijg je fenomenale uitzichten over de stad en met een beetje geluk danst het échte noorderlicht zelfs boven Tromsø!
6. Langlaufen of skiën
In een regio waar zó veel sneeuw ligt, spreekt het natuurlijk voor zich dat je ook enkele sneeuwsporten kunt beoefenen.
Skiën: Spijtig genoeg zijn de skipistes niet erg uitgebreid. In de buurt van Tromsø liggen er namelijk maar vier kilometer aan pistes met een maximale hoogte van 430 meter.
In de buurt zijn er nog wel enkele andere skipistes, maar de totale afstand van de pistes is nooit veel langer dan 10 kilometer. Ik zou dan ook aanraden om andere winterporten te beoefenen.
Langlaufen: Dit kun je gelukkig wel vrijwel overal (er zijn zelfs speciale routes voor aangelegd), maar nog leuker is eigenlijk crosscountry skiën.
Onder begeleiding van een gids ontdek je de mooiste landschappen rond Tromsø en leer je op vlakke stukken skiën. Natuurlijk zijn er ook enkele (kleine) afdalingen die je onderweg mag doen.
Als je een langere ervaring wilt, zijn er ook meerdaagse excursies waarbij je ook effectief de grens oversteekt naar Zweeds Lapland.
De traditionele keuken
Als je in Tromsø bent, moet je zeker ook enkele Lapse keukenspecialiteiten uitproberen. Restaurants zijn hier allesbehalve goedkoop, maar daardoor is de kwaliteit altijd wel heel hoog. Reken zeker op €25 à €35 voor één enkel hoofdgerecht. Alcohol is ook erg duur, want voor een biertje betaal je minstens €7 en voor een wijntje eerder €10.
Noorse zalm is natuurlijk het paradepaardje van dit land, maar ook andere vis wordt hier heerlijk klaargemaakt. Specialiteiten zijn tørrfisk (gedroogde kabeljauw), koningskrab of gerechten met kreeft.
Zelf vond ik de rendiergerechten het allerlekkerst. Zeker in combinatie met de zoete bosbessensaus uit Lapland!
Denk ook hier aan tijdens een reis naar Lapland
- Neem voldoende warme kledij mee. Het kan hier aardig wat graden onder nul klimmen, dus je bent maar beter voorbereid! Kleed je in laagjes, zo kun je je lichaamstemperatuur makkelijker regelen.
Het spreekt ook voor zich dat je warme en waterdichte schoenen meeneemt, net zoals handschoenen en een aangename muts. Thermisch ondergoed en zelfs skikledij zijn ook geen overbodige luxe! Het kwik zakt hier ’s winters namelijk tot een stuk onder -15°C. - Ga je met je eigen auto naar Lapland? Winterbanden zijn verplicht! En sneeuwkettingen zijn aangeraden.
Als je een wagen in Noorwegen huurt, zullen de banden voorzien zijn van (bijna onzichtbare) spikes. Deze zorgen voor heel goede grip op de weg. Je voelt nauwelijks dat je in de sneeuw of op ijs rijdt. - Lapland is geen goedkope bestemming. Of je nu kiest voor Noors, Fins of Zweeds Lapland, al deze gebieden liggen in Scandinavië. En zoals je misschien al wist, is dit deeltje van Europa bijzonder duur. Reken voor alles (minstens) anderhalf tot twee keer de prijs van wat we in België gewoon zijn.
- Het is altijd handig om een powerbank bij te hebben. Door de extreme koude doen je batterijen soms rare kunstjes. Zo zijn ze in één keer helemaal leeg (maar als ze terug warm worden, weer helemaal vol). Met een powerbank voorkom je dit en kun je altijd foto’s blijven maken.
- Probeer de tours ’s morgens te plannen. Met uitzondering van een nachtelijke safari naar het poollicht, natuurlijk!
’s Morgens en ’s middags heb je nog altijd zonlicht. Daardoor kun je meer genieten van wat je aan het doen bent én mooie scherpe foto’s maken.
Als je op zoek bent naar een nog vrij onbekende winterse bestemming die toch héél veel te bieden heeft, dan is Tromsø precies wat jij zoekt. Het is voor mij zelfs één van de toppers in Europa. Er zijn nog wel meer mooie gebieden in Lapland, maar daar praat ik uitgebreider over in een volgend blogartikel.
Tenzij anders vermeld, foto’s © Sam Van den Haute
Over Check Out Sam
Sam is een wereldreiziger in hart en nieren. Al sinds zijn achttiende trekt hij door de verschillende continenten als een echte “digital nomad”. Héél soms blijft hij even hangen, maar te lang stilzitten kan hij nergens. Overal waar hij komt, vergaart hij informatie om dan in handige reisgidsen te bloggen zodat mensen van top tot teen hun reis zelf kunnen plannen. Bezienswaardigheden, tips, originele overnachtingen en natuurlijk prachtige reisverhalen voorzien van mooie foto’s. Voor reispinspiatie en info moet je maar naar één plek: Check Out Sam!