Avonturier en parapentevlieger Tom de Dorlodot doorkruist zowat alle landen van de wereld. Soms gaat hij naar bestemmingen die onveilig of gevaarlijk worden beschouwd.
Hoe bereidt hij zich voor om problemen te vermijden met de plaatselijke overheden of met de lokale bevolking?
Hieronder geeft hij ons zijn goede raad.
“Ik heb het geluk gehad om te reizen in meer dan 60 landen. Sommige van die landen waren inderdaad heel veilig, maar andere stonden bekend voor hun onveiligheid of konden het best vermeden worden.
Men vraagt mij vaak: « Tom, heb je geen schrik om te reizen naar Pakistan, Soedan of Colombia?”
Eerlijk gezegd, hou ik van die landen en in het bijzonder van de uitzonderlijke gastvrijheid van de locals.
De goede reflexen en de juiste informatie
Wanneer men zich goed gedraagt, de juiste reflexen kent en wat gezond verstand aan de dag legt, ontsnapt men aan veel potentiële problemen.
Ik ging op exploratie in gebieden die bevolkt zijn door plaatselijke stammen in Afghanistan, was op bezoek in de favela’s van São Paulo, heb over gebieden gevlogen die onder controle staan van de Colombiaanse drugskartels en heb 15 uur doorgebracht op de weg van Moyale in Kenia… Telkens heb ik de voorzorg genomen mij goed te in te lichten en voorzichtig te zijn, en nooit heb ik problemen gahad.
Vóór mijn vertrek informeer ik me altijd grondig over de geopolitieke toestand van het land en over de eventuele gebieden die te vermijden zijn. Op dit vlak is de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken zeer volledig. Je kunt alle info vinden door hier te klikken.
Het is ook nuttig om zich in te schrijven op de website travellers online van Buitenlandse Zaken. Zo weet de Belgische overheid in welk land je vertoeft en kan ze indien nodig contact met je opnemen.
Uit ervaring weet ik dat grote steden gevaarlijker zijn dan afgelegen kleine dorpen. Het best leg je contact met de lokale bevolking. Ze kennen de gevaarlijke buurten en weten hoe zich te gedragen. Zo was ik aanwezig in Caïro tijdens de opstanden naar aanleiding van de Arabische Lente. Het Tahirplein mijden was uiteraard de boodschap, maar verder was alles er rustig en kalm.
Basistips om problemen te vermijden
Volgende tips kunnen nuttig zijn om te vermijden dat men het doelwit wordt van diefstal of agressie:
- Wees vriendelijk en respecteer de lokale gebruiken;
- Kies altijd zelf je taxi;
- Loop niet rond met kostbare spullen (een waardevol uurwerk, juwelen, enz.);
- Tracht steeds te betalen met kleine bankbiljetten;
- Blijf waakzaam en laat je niet meeslepen in plannen die verdacht lijken.
Verlaat je de gebaande, “veilige” paden? Informeer je dan zo goed mogelijk op voorhand. Zo ben ik ooit geland midden in een mijnenveld in Griekenland, of heb ik per vergissing gevlogen boven een militaire basis in Ethiopië… Telkens had ik geïmproviseerd en onvoldoende de kaarten van de streek bestudeerd. Ik werd gearresteerd en beschouwd als een spion! Onnodig te zeggen dat ik veel moeite heb gehad om me uit die benarde toestand te redden. Een dergelijke situatie wil men uiteraard nooit meemaken.
Hou waardevolle nummers bij de hand
Vóór het vertrek moet men systematisch denken aan enkele details. Zo registreer ik steeds belangrijke telefoonnummers en hou ik ze bij de hand.
a) Bij een medisch probleem: de telefoonnummers van de belangrijkste hospitalen van de streek. Ze zijn meestal gemakkelijk te vinden in reisgidsen zoals de Trotter (Guide du Routard) of Lonely Planet. Ik noteer ook de noodnummers van het land dat ik bezoek en het telefoonnummer van mijn reisverzekeraar, samen met mijn klantennummer.
b) Bij problemen met mijn bankkaart: ik noteer het oproepnummer van mijn bankinstelling en het nummer van Card Stop. Ik heb natuurlijk ook het nummer van mijn bankkaart en mijn rekeningnummer op zak.
c) Bij juridische of administratieve problemen: het nummer van de Belgische ambassade, van het Belgisch consulaat of van de consulaire dienst (ze zijn terug te vinden op de website van Buitenlandse Zaken).
d) Bij communicatieproblemen: het nummer van een sympathieke en hulpvaardige inwoner die Engels spreekt en die mij kan helpen indien ik problemen heb om mij verstaanbaar te maken of om de plaatselijke taal te vertalen.
Zorg dat je kunt communiceren
Over het algemeen is het mogelijk om in de bezochte landen een simkaart te kopen. Indien je naar gebieden gaat waar geen netwerk voorhanden is, kan je altijd een satelliettelefoon meenemen. Maar die oplossing is vrij duur voor een sporadisch gebruik tijdens een vakantieverblijf. Volgend Belgisch bedrijf verhuurt satelliettelefoons tegen democratische prijzen: http://www.rent2connect.com/
Je kunt ook een satelliet tracker meenemen, zoals van het type Garmin In Reach. Deze kan dan dienen als GPS, noodoproepen uitsturen en sms’en ontvangen of sturen naar je naasten.
Laatste tips
Ik heb altijd de gewoonte om mijn documenten te scannen en ze mij via e-mail door te sturen. Op die manier heb ik gemakkelijk toegang tot alle nuttige reisdocumenten en identiteitsbewijzen (paspoort, visum, reisverzekering, (internationaal) rijbewijs, gezondheidsinformatie (en vaccinatieboekje), vliegtickets, hotelvouchers, enz.).
Zo… niets houdt je nu nog tegen om je vleugels uit te slaan. Ik wens je een fantastische reis toe!
Blue skies and soft landings,
Tom.”
Lees ook de artikels van het dossier “Veilig op reis”
Ontdek de avonturen en de beste tips van Tom in het dossier “Reizen en avontuur”