De vergelijkingswebste TopCompare geeft ons hieronder interessante informatie over de kosten die gelinkt zijn aan het gebruik van een debet- of een kredietkaart in het buitenland:
Het gebruik van een kredietkaart of van een debetkaart tijdens een reis of verplaatsing in het buitenland is een gebruiksvriendelijk en veilig betaalmiddel.
De financiële instellingen factureren echter gebruikskosten die heel uiteenlopend kunnen zijn naargelang u de kaart gebruikt om geld af te halen of om te betalen en of dit binnen of buiten de eurozone gebeurt.
Kredietkaart of debetkaart : wat is het verschil?
Vooreerst een kleine uitleg. Er bestaan twee types betaalkaarten:
- met een kredietkaart kunt u aankopen verrichten of geld afhalen. De betaling ervan zal u op het einde van de maand verrekend worden. U geniet dus een “krediet” tijdens deze periode. Het maximumbedrag van uw krediet is echter beperkt.
- met een debetkaart (bvb. de Maestrokaart) kunt u eveneens aankopen verrichten of geld afhalen, maar uw rekening zal meteen gedebiteerd worden. Sommige debetkaarten laten geen negatief saldo toe.
De gebruikskosten van een kredietkaart of debetkaart
Binnen de eurozone
Wie binnen de eurozone geld afhaalt, moet doorgaans geen extra kosten betalen.
Enkel wie een gratis zichtrekening heeft, betaalt in de meeste gevallen een vergoeding per geldafhaling aan een bankautomaat die geen eigendom is van de bank. Die transactiekosten schommelen dan rond 50 cent per geldafhaling, al zijn er wel een aantal gratis zichtrekeningen waar je aan die kosten ontsnapt, zoals de de Giro+ rekening van Argenta of de Keypack van Keytrade Bank.
De eventuele transactiekosten voor een geldafhaling met een gewone betaalkaart liggen hoe dan ook lager dan die van een kredietkaart. Als we ons licht laten schijnen over de tariefbladen van de vier grootbanken, leren we dat men minstens 5 euro moet afhalen als men zijn kredietkaart aan een geldautomaat gebruikt.
Het merendeel van de banken hanteert de volgende formule om de kosten te bereken: forfaitair bedrag + percentage van het afgehaalde bedrag. Bij sommige banken moet men uitsluitend een bepaald percentage betalen op het geld dat men afhaalt. Hou er wel rekening mee dat de meeste banken een bepaalde ondergrens hanteren.
We nemen de kredietkaarten van ING als voorbeeld. Wie één van die kaarten gebruikt, betaalt 2 procent transactiekosten. De grootbank hanteert weliswaar een minimumvergoeding van 5 euro. Als u dus bijvoorbeeld 50 euro afhaalt, betaalt u sowieso 5 euro en dus niet 1 euro (2% van 50 euro).
Voor betalingen binnen de eurozone moet u zowel met uw krediet- als met uw betaalkaart geen transactiekosten betalen. Hou er wel rekening mee dat een kredietkaart soms gepaard gaat met andere kosten, zoals de interestkosten bij een kredietkaart met een kredietopening. In dat geval betaalt u maandelijks interesten als u de terugbetaling van het kredietbedrag spreidt over meerdere maanden. Wie een kredietkaart zonder kredietopening (het kredietbedrag wordt de maand volgend op de aankopen van uw zichtrekening gedebiteerd) of een prepaidkaart gebruikt, ontsnapt aan de interestkosten.
Zie de vergelijkingstabellen onderaan dit artikel voor een overzicht van de kosten per bank.
Buiten de eurozone
Voor wie een reis plant in Europa buiten de eurozone (zoals in Denemarken, Zweden, Hongarije, Polen, Tsjechië, Bulgarije, Roemenië of Kroatië) of naar verdere bestemmingen (bvb. naar de Verenigde Staten of Azië) ziet de situatie er totaal anders uit. In dergelijke landen wordt er met een andere valuta betaald en moet u dus een wisselkoerscommissie betalen. Die ligt in de meeste gevallen lager bij kredietkaarten dan bij debetkaarten.
De kredietkaart als betaalmiddel
Wie zijn kredietkaart in bijvoorbeeld een winkel of op restaurant gebruikt, moet meestal uitsluitend een wisselkoerscommissie betalen. Die commissie schommelt doorgaans tussen 1,5 en 2 procent. Wie dezelfde transactie doet met een gewone debetkaart betaalt bovenop de wisselkoerscommissie transactiekosten. Hoe die transactiekosten berekend worden, is afhankelijk van bank tot bank. Sommige werken met een percentage, terwijl anderen de voorkeur geven aan een forfaitair bedrag. Nog andere banken kiezen voor een combinatie van een forfaitair bedrag en een bepaald percentage van het afgehaalde bedrag.
Geldafhaling
En wat als u geld afhaalt in het buitenland?
Die situatie is dan iets complexer. Bij sommige banken is het tot een bepaald plafondbedrag interessanter om uw betaalkaart te gebruiken. Dit komt omdat de banken soms complexe formules gebruiken om die kosten te berekenen.
We nemen de marktleider BNP Paribas Fortis als voorbeeld. Voor de berekening van de kosten bij een geldafhaling met een bankkaart gebruikt de grootbank de volgende formule: 0,30% van het bedrag + 2,86 euro + 1,63% (wisselkoerscommissie). Bij een geldafhaling met een kredietkaart hanteert de grootbank deze berekeningswijze: 6 euro + 1,6% (wisselkoerscommissie). Omdat BNP Paribas Fortis bij een geldafhaling met een kredietkaart enkel werkt met forfaitaire kosten is een geldafhaling vanaf 1.000 euro goedkoper met een kredietkaart. Voor kleinere bedragen bent u goedkoper af met uw betaalkaart. De berekeningswijze van de kosten kunt u bij iedere bank terugvinden in het tariefblad.
Zie de vergelijkingstabellen onderaan dit artikel voor een overzicht van de kosten per bank.
Neobanken
Wie regelmatig buiten de Europese Unie reist, kan overwegen om een kijkje te nemen bij één van de zogeheten “neobanken”. Het zijn banken die volledig digitaal zijn en aan een stevige opmars bezig zijn in ons land.
Zo moet u bij N26 geen kosten betalen bij geldafhalingen met uw kredietkaart buiten de Europese Unie als u voor één van de betalende formules kiest.
Revolut biedt dan weer een zichtrekening aan waarbij u betalingen in een vreemde valuta kunt doen tegen de interbancaire wisselkoersen. Daarenboven zijn geldafhalingen gratis tot een bepaald bedrag, afhankelijk van de gekozen formule.
Enkele tips
- Bent u klant bij verschillende bankinstelingen waar u ook een bankkaart van beschikt? Houd dan rekening met de kosten en commissies die u zullen worden aangerekend, zodat u de meest voordelige kaart zou gebruiken.
- Neem contact op met uw bank om de geldende tarieven te vragen.
Vergelijkingstabellen
Bron: Topcompare, gegevens van februari 2020
Zie ook het artikel “De juiste betaalkaart op vakantie”
Klik op de tabel om het beeld te vergroten:
Lees ook:
– Cash en kredietkaarten in het buitenland
– Reisverzekeringen en kredietkaart
Dit artikel werd geschreven door www.topcompare.be in samenwerking met de blog van Europ Assistance.