Wat zijn de eigenschappen van goede skihelmen?
Hoe lang kun je een skihelm blijven gebruiken?
Is een skihelm duur?
Is het raadzaam om er eentje te huren?
Kan je een skihelm na een botsing opnieuw gebruiken?
Het zijn allemaal vragen die je jezelf misschien stelt in het vooruitzicht van je volgende skivakantie.
Sam is reisblogger op Check Out Sam en staat daardoor ieder seizoen wel eens op de latten. Ook bij hem gaat veiligheid voor en dus zocht hij de antwoorden op al deze vragen voor ons uit.
De eigenschappen van een goede skihelm
De beste skihelm is niet alleen veilig, maar ook comfortabel. Je zou het misschien niet verwachten, maar er is over het ontwerp van deze “life savers” serieus nagedacht!
Bovenal is een goede skihelm stevig, is er een goed aansluitende pasvorm en wordt er isolerend materiaal gebruikt om de helm warm te houden én te doen ademen. Maar natuurlijk zijn er nog meer eigenschappen. De ene al belangrijker afhankelijk van de gebruiker.
1. Veiligheid
De belangrijkste reden waarom je een skihelm draagt, is omdat hij veiligheid biedt die je helpt om ongedeerd uit een (stevige) valpartij te komen. De beste manier om de veiligheid van een skihelm na te kijken, is door op zoek te gaan naar Europese veiligheidsnormen en keurmerken. CE, ASTM, EN 1077 en Snell RS-98 zijn de belangrijkste. Deze keurmerken vertellen namelijk dat de skihelmen uitgebreid zijn getest om te zien of ze klappen en schokken kunnen opvangen.
MIPS is niet echt een keurmerk, maar eerder een systeem dat wordt gebruikt om schokken op te vangen vooraleer ze de binnenkant van de helm bereiken. Een helm met deze eigenschap is dus ook zeker een aanrader.
2. Kies voor een sterk materiaal
De veiligheid hangt natuurlijk ook nauw samen met de sterkte van het materiaal. De beste helmen worden gemaakt uit ABS + EPS of In-Mould.
ABS is een héél sterke kunststof met daaronder een laagje EPS, een schokabsorberende laag hardschuim.
In-Mould heeft ook een absorberend laagje EPS, maar hier werd het samengesmolten met polycarbonaat (een sterk en vederlichte kunststof). Deze helmen hebben hierdoor een slanker design en wegen ook minder.
Ben je al begonnen met het vergelijken van skihelmen, maar is er gewoon te veel keuze?
Lees dan zeker ook dit artikel op mijn blog: Beste skihelm: Wat maakt een goede skihelm?
Daarin geef ik tien tips over goed beoordeelde exemplaren, maar ook uitgebreide info over wat belangrijk is bij de aanschaf ervan.
3. Comfort
Als een veilige helm niet comfortabel is, zal je sneller geneigd zijn om hem uit te doen en dan heb je er natuurlijk niets meer aan. Kies daarom ook voor een aangenaam exemplaar!
Ga altijd voor een goed aansluitende helm. Dit is niet enkel belangrijk voor je veiligheid maar het zit ook zó veel behaaglijker. Daarom raad ik aan om een skihelm altijd goed te passen. Tegenwoordig zit er achterin altijd een draaiwiel om het hoofddeksel strakker of minder strak aan te sluiten. Ook de riempjes helpen mee.
Als de skihelm niet wiebelt, dan heb je een winnaar!
Opteer voor een zachte voering die bij voorkeur uitneembaar is. Door vochtopname en zweet kan de helm na een stevige skivakantie namelijk wel een geurtje krijgen. In sommige modellen kun je ook bepaalde pads verwijderen. Handig als je het niet te warm wilt krijgen.
Een helm met geïntegreerde skibril geeft ook meer comfort. Je blikveld is namelijk groter dan een apart aangeschafte bril en brillendragers kunnen onder dit vizier ook nog steeds hun normale montuur dragen.
4. Andere eigenschappen
Uiteraard heeft de beste skihelm nog meer eigenschappen, maar die zijn minder belangrijk voor comfort en veiligheid. Denk daarbij aan kleurtjes, stickers, de mogelijkheid om een action camera op de helm te bevestigen, enz.
De uitstraling van een skihelm kan ook belangrijk zijn, want je wilt er natuurlijk wel goed uitzien op de piste. Toch?!
Het belang van een skihelm bij volwassenen en kinderen
De hoofden van volwassenen en kinderen moeten even goed worden beschermd. Let daarom altijd op de tips die ik hierboven al gaf.
Op vele skipistes wordt de skihelm voor kinderen verplicht. Steeds meer volwassenen dragen ook een helm. En maar goed ook, want hoofdblessures maken gewoonlijk een niet te onderschatten percentage uit van de skiblessures op de piste bij skiërs en snowboarders, vooral bij de allerkleinsten.
Let er bij kinderen extra goed op dat de helm niet wiebelt. Maar al te vaak zie ik jonge wintersporters (snowboarders en skiërs) met een véél te losse helm op de skipiste. Met het draaiwieltje aan de achterzijde van een skihelm kun je dochter- of zoonlief helpen om de helm beter aan te spannen.
Kies eventueel voor een kleurrijk of stoer exemplaar en de kids geraken gegarandeerd sneller overtuigd om dit veilige hoofddeksel op te zetten!
Is er nog steeds gemopper? Bevestig een action camera op de helm om al hun avonturen te filmen.
Mag je een skihelm opnieuw gebruiken na een botsing?
Nee. Eens de skihelm een stevige valpartij, botsing of ander ongeluk heeft meegemaakt is het tijd voor een nieuw exemplaar. Dit is trouwens ook het geval voor een motor- of fietshelm na een ongeval. Zelfs piepkleine (vaak onzichtbare) scheurtjes en deuken zullen de werking van de helm namelijk veranderen en veel minder beveiliging bieden.
Hoe lang kun je een skihelm gebruiken?
Als je helm nog geen crash overleefde, dan hoef je jouw exemplaar natuurlijk niet voor iedere skivakantie te vervangen. Maar hetzelfde hoofddeksel jaar na jaar gebruiken, is dan ook weer niet aangeraden.
Professionals raden aan om een nieuw exemplaar te kopen om de drie à vijf jaar bij licht gebruik (één wintersportreis per jaar).
Dat lijkt snel, maar ook zweet, deuken door stoeltjesliften of speelse tikken tasten de werking op termijn aan.
Hoeveel kost een skihelm?
Men zegt soms weleens dat er op veiligheid geen prijs staat, maar natuurlijk wil je je ook niet blauw betalen! Gelukkig is een goede skihelm erg betaalbaar.
Een goed exemplaar voor kinderhoofdjes vind je al rond 30 eur, maar een blitser exemplaar zal wellicht meer kosten.
Een veilig hoofddeksel voor volwassenen kan al voor 50 eur, maar de betere exemplaren zullen eerder rond 80 euro worden aangeboden.
Meteen ook een tip: na het skiseizoen kun je vaak koopjes doen met gigantische kortingen.
Toch maar een skihelm huren op de piste?
Je hoeft niet meteen een helm te kopen, want bij de skiverhuur is het ook mogelijk om er eentje te huren. Echter moet je het voor de prijs niet laten, want voor een week zit je ook al snel aan 25 euro per persoon.
Een voordeel is natuurlijk wel dat je minder bagage mee moet zeulen (en een skihelm is niet bepaald plaatsbesparend). Daarnaast is het ook ideaal als je eerst even wilt kijken of een helm wel iets voor jou is en of je het comfortabel vindt.
Het grootste nadeel aan huur is natuurlijk dat de staat van de helm niet erg duidelijk is. Misschien viel iemand al eerder, maar is er geen schade langs de buitenkant te zien.. Daarnaast is een gehuurde helm natuurlijk ook al door anderen gedragen en zit er daardoor soms een reukje aan.
De keuze ligt natuurlijk helemaal bij jou, maar een eigen helm – die bovendien ook nog eens perfect op jouw outfit aansluit – draagt wel mijn persoonlijke voorkeur. Zeker omdat ik jaarlijks toch minstens één keer ga skiën!
Veel ski- en/of snowboardplezier!
Over Check Out Sam
Sam is een wereldreiziger in hart en nieren. Al sinds zijn achttiende trekt hij door de verschillende continenten als een echte “digital nomad”. Héél soms blijft hij even hangen, maar te lang stilzitten kan hij nergens. Overal waar hij komt, vergaart hij informatie om dan in handige reisgidsen te bloggen zodat mensen van top tot teen hun reis zelf kunnen plannen. Bezienswaardigheden, tips, originele overnachtingen en natuurlijk prachtige reisverhalen voorzien van mooie foto’s. Voor reispinspiatie en info moet je maar naar één plek: Check Out Sam!
Lees ook onze andere artikels over de ski door hier te klikken.