Onze basistip luidt als volgt: laad uw telefoon op via het stopcontact. Maar om de batterij van uw smartphone te sparen, kunt u ook andere tips toepassen.
Niets is vervelender dan een batterij van een draagbare telefoon die het niet langer dan een dag uithoudt! Stel: het is 16 uur, het niveau van uw batterij staat op 10% en u hebt uw smartphone amper gebruikt…
Gebruikt u uw telefoon wel op een zuinige manier?
Kent u de parameters om zuinig om te springen met de batterij van uw smartphone?
De batterij besparen van uw smartphone door uw applicaties te beheren
De applicaties die u downloadt, verbruiken energie. Sommige applicaties gebruiken zelfs zeer veel energie!
1. Update uw telefoon en de applicaties
We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk en voordelig het is om regelmatig updates uit te voeren. Dankzij regelmatige updates spaart u uw batterij en kunt u uw smartphone langer gebruiken. Ontwikkelaars zoeken immers steeds naar technische middelen die ervoor zorgen dat wat ze op de markt brengen zo weinig mogelijk energie verbruikt.
2. Pak de applicaties aan die steeds actief blijven
Sommige applicaties, zoals berichtenapps of sociale media, blijven doorlopend actief. Het bewijs? U kunt op ieder moment meldingen ontvangen. Die applicaties verbruiken constant energie van uw batterij.
U kunt dit probleem eenvoudig verhelpen in de instellingen van uw applicaties. Daar zet u de optie “applicaties uitvoeren op de achtergrond” uit. U zult versteld staan van het aantal applicaties dat de hele tijd actief is op uw telefoon!
3. Sluit en verwijder applicaties die u niet gebruikt
Wanneer u een applicatie opent, blijft ze actief, zelfs wanneer u ze niet gebruikt. De applicatie verbruikt dus onnodig energie. Sluit dus steeds de applicaties af die u niet meer nodig hebt.
Nog een tip om de batterij te besparen van uw smartphone: voer een grote opkuis uit! Verwijder alle applicaties die u nooit gebruikt.
Stel de instellingen juist af om uw batterij te besparen
Sommige standaardinstellingen kunnen veel energie van uw batterij verbruiken.
1. Sluit de instellingen waarmee u gegevens deelt en verbindingen tot stand brengt
De instellingen die uw smartphone koppelen met andere toestellen verbruiken veel energie. Ze zijn steeds actief en staan klaar om u in enkele seconden te verbinden. Vergeet zeker niet om de volgende instellingen juist af te stellen:
- uw wifi
- uw bluetooth
- uw gps
- uw NFC – Near Field Communication – : dit is de technologie waarmee u contactloos kunt betalen of een abonnement kunt valideren voor het openbaar vervoer.
2. Speel met de intensiteit van de achtergrondverlichting
De helderheid van uw scherm wordt automatisch geregeld zodat u uw telefoon zo comfortabel mogelijk kunt gebruiken. Maar wellicht is het beter om zelf het intensiteitsniveau te kiezen. Wilt u uw batterij sparen? Een scherm met weinig achtergrondverlichting kan hierbij soelaas bieden.
Bekijk zeker ook de instellingen van de stand-bymodus of van de automatische vergrendeling op uw smartphone. Een uitgeschakeld scherm, verbruikt minder batterij dan een scherm dat aan staat.
3. Zet ‘s nachts de vliegtuigmodus aan
Een mens laadt s’nachts zijn (biologische) batterij op. Bij een smartphone is dit net andersom: zelfs zonder iets te doen, loopt de batterij langzaam leeg. We raden dan ook aan om uw smartphone ’s nachts uit te zetten of in “vliegtuigmodus” te zetten.
Gebruik de juiste bekabeling
1. Gebruik de correcte oplader
Het gebeurt wellicht af en toe dat u de oplader van uw tablet gebruikt om uw telefoon op te laden, en omgekeerd. Dit wordt ten sterkste afgeraden. Zoals reeds aangegeven in ons artikel over een oververhitte computer of telefoon, moet u uw smartphone opladen met de hiertoe voorziene oplader.
Het risico? Een ongelijk niveau tussen de kracht van de oplader en de energie die de smartphone mag ontvangen. U hebt misschien de indruk dat uw telefoon sneller oplaadt, maar eigenlijk kan uw batterij die hoge druk niet aan.
Die slechte gewoonte ligt trouwens steeds vaker aan de basis van branden die veroorzaakt worden door oververhitting.
2. Laad op via het stopcontact
Smartphones die via het stopcontact worden opgeladen, zullen sneller opladen dan telefoons die u bijvoorbeeld in de USB-poort van uw computer steekt. Bij een langere oplaadtijd moet de batterij harder werken en gaat ze dus sneller verslijten.
3. Beperk de oplaadtijd
Een te lange oplaadtijd kan de werking van uw telefoon schaden. Wilt u de batterij van uw smartphone sparen? Laad uw telefoon dan niet langer op dan nodig.
Laad uw smartphone ook niet ‘s nachts op. Daar zijn twee goede redenen voor:
- Uw telefoon zal opladen tijdens de hele duur van uw slaap. Om een batterijniveau van 100% te bereiken, is er echter maximaal slechts 2 uur nodig.
- Er kan een storing of een oververhitting optreden met een impact op het elektriciteitsnetwerk of een brand tot gevolg.
Het is uiterst belangrijk om uw telefoon overdag op te laden, al is het maar om uw toestel in de gaten te kunnen houden!
Hoe kan u de batterij besparen van uw laptop?
Wellicht gebruikt u zoals heel wat mensen een laptop, op school, tijdens het thuiswerken of voor privédoeleinden. Het is een draagbaar toestel dat u overal mee naartoe kunt nemen. Net zoals bij de smartphone, zijn we afhankelijk van de opgeladen batterij.
Wat moet u doen om de batterij van uw laptop te sparen?
1. Updaten, updaten en nog eens updaten
Wilt u de batterij sparen van uw laptop? Voer dan regelmatig updates uit! Dankzij de updates optimaliseert u het systeem en de software.
2. Vermijd extremen
Batterijen zijn gemaakt van chemische verbindingen die kunnen breken of gedeactiveerd worden wanneer de batterij van uw computer volledig leegloopt. U kunt zo tot 20% autonomie verliezen. Toch hoeft u niet te panikeren. Laptops zijn zo geprogrammeerd dat ze dat verlies aan autonomie automatisch vermijden.
Anderzijds is het onnodig om uw laptop voor 100% op te laden! Een te volle batterij en een voortdurende of te lange oplaadtijd kunnen schade toebrengen aan de batterij.
3. Verwijder de batterij niet
Tijdens het dagelijks gebruik blijft uw laptop aangesloten via het stopcontact. Bij sommige computers is het mogelijk om de batterij te verwijderen. We raden echter aan om de batterij op haar plaats te laten zitten, zelfs wanneer uw computer stroom krijgt via een stopcontact en de batterij dus niet nodig heeft.
Op lange termijn kan een weinig gebruikte batterij autonomie verliezen. Tijdens een stroompanne en zonder andere oplaadmogelijkheden kan uw laptop snel uitvallen.
Nog een tip: haal de oplader ‘s nachts uit het stopcontact. Dit voorzorgsbeginsel is hetzelfde als bij smartphones. Er kan een elektrische storing optreden die op haar beurt een brand kan veroorzaken.
4. Stel de parameters en de software juist in
Wilt u de batterij van uw laptop of smartphone sparen? Gebruik dan de instellingen en de software op een logische manier:
- zet de functies Bluetooth, locatie of wifi uit wanneer u die niet nodig hebt;
- stel de parameters in voor de batterij, de stand-bymodus, de helderheid van het scherm …;
- vermijd om veel software tegelijkertijd te laten draaien;
- verwijder externe extensies wanneer u ze niet nodig hebt;
- zet de instellingen juist van de software die standaard actief is, zoals uw berichtenapplicaties.
De batterij besparen van uw laptop of van uw smartphone is letten op details. Wanneer u de parameters correct instelt, enkele applicaties verwijdert of het toestel op de correcte manier oplaadt, zult u merken dat uw batterij minder belast wordt!
Nog een horrorsituatie: uw computer geeft geen teken van leven meer! Is het de batterij? Of iets anders? Ontdek hier wat u moet doen bij een computercrash.
Artikel geschreven in samenwerking met We are the Words.
Ontdek ook onze andere artikels over IT-bijstand door hier te klikken.