Weet jij wat je moet doen als je in het buitenland een verloren hond spot?
Of een aangereden hert naast de weg ziet?
In het eerder verschenen artikel “Wat indien u een gekwetst dier vindt?” gaven we enkele bruikbare tips voor het geval u dit in België zou tegenkomen.
Maar in elk van onze buurlanden verschillen de lokale contactnummers om dieren in nood te helpen. Daarom verzamelde onze blogster Lisa voor Europ Assistance nu ook de belangrijkste informatie, tips en hulpcontacten per buurland.
Algemene tips voor dieren in nood
Huisdieren
Mag je een weggelopen huisdier meenemen om naar een dierenarts of asiel te brengen? Dat hangt vooral af van de lichaamstaal van het dier. Benader een verloren gelopen hond of kat altijd voorzichtig.
● Denk aan je eigen veiligheid. Houdt het huisdier afstand of is het te agressief of angstig om meegenomen te worden? Neem dan zo veel mogelijk duidelijke foto’s om te kunnen tonen aan politie, een asiel of een dierenarts.
● Is het huisdier toegankelijk? Check dan de halsband en contacteer de eigenaar van het dier als je zijn contactgegevens hebt gevonden.
● Een internationale website die de vinders en eigenaars van verloren katten samenbrengt is Lost Cat. Er is een specifieke pagina met zoekertjes voor elk van onze buurlanden.
● Een in het buitenland gevonden (verloren) huisdier meenemen naar België kan niet zomaar. Eerst moet je zeker zijn dat hij geen baasje heeft, het dier moet ter plaatse onderzocht worden door een dierenarts en een identificatiebewijs krijgen, nadien moeten er strenge regels worden nageleefd inzake quarantaine en vaccinaties en moet het dier bij aankomst in België door een dierenarts onderzocht en geregistreerd worden. Voor sommige diersoorten of rassen geldt er een importverbod.
Wilde dieren
Mag je zelf een gewond wild dier aanraken om hulp te zoeken?
● Pak enkel kleine wilde dieren op zoals egels, knaagdieren en vogels. Voor grotere dieren zoals vossen, roofvogels, herten en everzwijnen bel je altijd professionele hulp. Niet enkel zou het dier je kunnen bezeren bij het helpen, maar onder meer everzwijnen en vossen kunnen ziektes of parasieten hebben die overdraagbaar zijn op mensen.
● Bij het oppakken van een diertje gebruik je altijd een handdoek of kledingstuk en plaats je het dier liefst in een gesloten kartonnen doos (waar nog steeds lucht binnen kan) zodat het zich niet bezeert en rustig blijft. Wees bij het verplaatsen voorzichtig en oefen geen kracht uit.
● Probeer het dier niet zelf te verzorgen, maar zoek onmiddellijk professionele hulp. Vind je het dier ‘s nachts en kan je geen dierenarts of opvang bereiken? Laat het diertje dan rusten in een gesloten kartonnen doos en zoek de volgende ochtend hulp.
Denk je dat je een verlaten dierenjong gevonden hebt? Britse dierenorganisatie RSPCA dringt aan om het niet onmiddellijk aan te raken, maar je afstand te bewaren omdat (een van) de ouders waarschijnlijk in de buurt zijn. Ook geeft de organisatie tips per diersoort om een verlaten jong te kunnen onderscheiden van een gezond jong dat wacht op zijn ouders.
Hoe zorg je ervoor dat je zelf geen ongeval veroorzaakt met een wild dier? Vermijd het om ‘s nachts te rijden in bosrijk gebied. Als je dat toch doet, hou je dan aan een maximumsnelheid van 60 km/u. Dat is de snelheid waarbij het meeste wild nog tijd heeft om te vluchten.
Op reis naar het buitenland
Ga je op pad in het buitenland? Informeer je over de fauna van het land dat je gaat bezoeken en over de wilde dieren die er leven en die je zou kunnen tegenkomen.
Zo zijn er in de Scandinavische landen veel ongevallen met elanden of rendieren.
Wees ook op je hoede voor wilde dieren. Lees hierontrent het artikel “Reizen en wilde dieren: welk gedrag vertonen?”
Een gekwetst of verloren dier gevonden in onze buurlanden
Nederland
Heb je een verloren kat, hond of ander huisdier gevonden dat gezond lijkt te zijn? Dan kan je op de website van de Dierenbescherming kijken of er een asiel in je buurt is dat het dier kan opvangen. Plaats ook een zoekertje naar de eigenaar op Help! Mijn dier is zoek. Via deze pagina kan je een foto en meer informatie over het gevonden dier plaatsen.
Heb je echter een huisdier of klein wild dier (zoals een egel of een vogel) gevonden dat er gewond uitziet? Bel dan meteen het nummer (0031) 114, het algemene nummer van de Dierenambulance. Bij groot wild bel je best de politie.
Als je een klein wild dier in de Zaanstreek vindt, kan je dat zelf naar Wildopvang Krommenie brengen. In de regio Zuid-Holland kan je zelf gekwetste egels naar de Egelopvang brengen. In elke andere regio bel je de dierenambulance.
Heb je zelf een (wild) dier aangereden? Dan is doorrijden strafbaar in Nederland. Zet je wagen na de aanrijding veilig aan de kant en bel de politie op het nummer (0032) 900-8844, ook als het dier wegvlucht. Beschrijf je locatie zo duidelijk mogelijk en wacht op de komst van de politie of een wildbeheerder.
Frankrijk
Vind je een verloren huisdier? Dan raadt dierenorganisatie 30 Millions d’Amis aan om de lokale gemeente te contacteren. Die zal het dier aan een dierenarts of asiel toewijzen. Een extra optie is om een zoekertje naar de eigenaar te plaatsen via de website van 30 Millions d’Amis of via het overheidsinitiatief I-CAD (Identification des Carnivores Domestiques).
Ook als het huisdier gekwetst is, kan je de gemeente op de hoogte brengen. Die verwijst je dan door naar een lokale dierenarts. Je kan het dier ook zelf naar de dierenarts brengen. De gemeente betaalt in principe de kosten, maar je mag ook zelf voor het onderzoek en de zorgen betalen.
Als je een gewond wild dier gevonden hebt, contacteer je best de OFB (Office Français de la Biodiversité) op het nummer van hun dichtstbijzijnde locatie. Zij zullen je zeggen wat je moet doen.
De online gids van OCF biedt informatie over wat te doen bij specifieke situaties zoals auto-ongevallen of vergiftiging.
De OFB maakt een onderscheid tussen beschermde en onbeschermde wilde diersoorten. De beschermde soorten mogen enkel geholpen of verplaatst worden door de organisatie. Bel hen dus steeds zonder zelf het dier te benaderen. Een onbeschermde diersoort mag je zelf naar een dierenopvangcentrum brengen.
● Overzicht van de dierenopvangcentra
● Lijst van Franse beschermde diersoorten
Duitsland
Ook Duitsland heeft een bekende website waarmee je een verloren huisdier terug in contact kan brengen met zijn of haar eigenaar. Via Findefix kan je een oproep plaatsen voor een gevonden dier en kan je huidige zoekertjes zien van verloren dieren in je buurt. Als je denkt dat je het dier zijn thuis op de website hebt gevonden, kan je bellen naar het nummer (0049) 228 6049635.
Heb je een wild diertje gevonden dat er gekwetst uitziet? Dan kan je via deze pagina een lokaal opvangcentrum vinden waar je het kleine dier naartoe kan brengen. Of kan je uit deze lijst een centrum uitzoeken dat gespecialiseerd is in een bepaalde diersoort.
Wat als je een groot wild dier aantreft dat gewond is? Volgens dierenorganisatie Deutscher Tierschutzbund ben je als chauffeur verplicht om een gewond dier aan de kant van de weg te helpen, ook al heb je het dier zelf niet geraakt. Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat andere chauffeurs het dier op een veilige manier vermijden. Plaats daarvoor een gevarendriehoek of laat je auto’s alarmlichten aan. Daarna bel je de politie en wacht je. Hou daarbij steeds een veilige afstand van het dier.
Luxemburg
Als je een verloren hond vindt, kan de eigenaar vaak snel gevonden worden. In Luxemburg (en de meeste andere Europese landen) is het namelijk verplicht om elke hond te registreren met een microchip. Bij honden en andere gevonden huisdieren wordt het steeds aangeraden om een dierenarts te contacteren.
De Luxemburgse overheid geeft in haar online brochure over het vinden van gekwetste wilde dieren enkele belangrijke contactnummers. De overheid raadt aan om het nummer (00352) 113 te bellen in geval met een auto-ongeval waarbij een wild dier geraakt is. In elk ander geval kan je bellen naar het algemene hulpnummer voor wilde dieren: (00352) 26 51 39 90.
In de online gids vind je ook de contactgegevens van vier opvangcentra die 24 op 7 open zijn om gewonde wilde dieren op te vangen.
Verenigd Koninkrijk
Bij het vinden van een verloren huisdier, bel je best de Britse dierenorganisatie RSPCA op het nummer (0044) 300 1234 999. Ook kan je een zoekertje van het dier plaatsen op de website PetsReunited.
Een klein wild dier gevonden dat gewond lijkt? De RSPCA raadt aan om het zelf naar een lokale wildopvang te brengen. Volgens hen gaat dat sneller dan het wachten op een wildbeheerder. Via deze link van de British Wildlife Rehabilitation Council vind je een opvang in je buurt.
De RSPCA voorziet ook een lijst van grote wilde dieren die niet mogen benaderd worden als ze gekwetst zijn. Onder meer voor vossen, herten, dassen en everzwijnen dien je hun noodnummer te bellen.
Bevind je je op een Brits strand en zie je een gewond zeedier zoals een aangespoelde walvis, dolfijn, haai of een zeeschildpad met een gebroken schild? Dan kan je het specifieke noodnummer van de BDMLR (British Divers Marine Life Rescue) bellen: (0044) 1825 765546.
Bij het aanrijden van grote huis- of veedieren zoals honden, paarden en koeien moet je de politie bellen op het nummer (0044) 20 7230 1212. In elk ander geval contacteer je best de RSPCA.
Over onze blogger Lisa :
Lisa is een freelance blogger die het afgelopen jaar op haar eentje Australië heeft verkend met haar Jeep. Wanneer ze niet aan het reizen is, kan je haar in de zetel vinden met haar konijn Nelson op schoot en een of andere taalcursus in de hand. Je kan haar persoonlijke blogs over Griekse mythologie en Bali vinden op haar website, lisasvividwriting.com.