Dashboardcamera’s zijn steeds meer populair, wat maakt dat er nu heel veel modellen op de markt te vinden zijn.
Wat zijn de mogelijkheden van deze “dashcams”?
Wat mag men doen en niet doen met de opgenomen beelden?
Onze blogger Alain Dierckx zoekt het voor ons uit.
Wat zijn dashcams?
Dashcams of dashboardcamera’s zijn camera’s die in een voertuig geïnstalleerd worden op het dashboard of op de voorruit. Ze zijn bedoeld om beelden op te nemen van het verkeer rond het voertuig. De meeste dashcams beschikken over een bewegingssensor die aanslaat bij onverwachte bewegingen zoals een botsing.
In principe moet een dashcam niet gemanipuleerd worden tijdens een rit, dus dergelijke toestellen leiden een bestuurder niet af zoals een smartphone dat wel kan doen. Een dashboardcamera dient wel zoveel mogelijk buiten het directe gezichtsveld van de bestuurder geïnstalleerd worden.
Welke types dashcams bestaan er?
Er bestaan verschillende types dashcams, gaande van basistoestellen tot geavanceerde apparaten met talloze opties.
De klassieke en eenvoudige dashcam filmt het verkeer dat zich voor het voertuig bevindt en bewaart die beelden op een geheugenkaartje.
Welke opties zijn beschikbaar op een dashcam?
- GPS functie: deze laat toe om de coördinaten vast te leggen van de plek waar de beelden gemaakt werden.
- Parkeermodus: als er een achterste camera is dan kan die hulp bieden bij het achterwaarts parkeren.
- Nachtzicht: deze functie verhoogt de kwaliteit van de beelden die opgenomen worden in het duister.
- WIFI: hiermee kan men de dashcam bedienen met een smartphone en hoeft men de geheugenkaart niet uit de dashcam te halen om de beelden te bekijken. Vanzelfsprekend binnen het bereik van de wifi, zo’n 5 meter.
- Uitbreiding geheugenkaart: dit laat toe om meer beelden op te slagen en die voor langere tijd te bewaren.
- Polarisatiefilter: vermindert de reflecties van de voorruit op de beelden
- Hogere resolutie: de kwaliteit van de beelden verhoogt hierdoor aanzienlijk.
- Hulpdiensten verwittigen: met deze optie worden de hulpdiensten verwittigd ingeval van een ongeval en wordt uw locatie doorgegeven
Hoeveel beelden kan men bewaren op de geheugenkaart?
Hoe hoger de ingestelde resolutie, hoe minder beelden men kan opslagen. De bestanden nemen immers meer geheugen in op de geheugenkaart.
We geven twee voorbeelden:
- In de hoge resolutie 4K + FullHD kan voor ongeveer 4 uur aan video’s opgeslagen worden op de klassieke 64GB geheugenkaart.
- In de lagere resolutie FULLHD + FULLHD met een geheugenkaart van 512GB kan je ongeveer 54 uur aan video’s bewaren.
Hoveel kosten dashcams?
De prijzen variëren uiteraard naargelang het aantal camera’s en de gekozen opties en situeren zich daarom tussen 50€ voor een eenvoudig toestel en 1000€ voor een set van drie dashcamera’s met onder meer een permanente verbinding vanop afstand via internet om het voertuig in de gaten te houden.
Is het gebruik van een dashcam legaal?
De installatie en het gebruik van een dashcam is legaal in de meeste landen in Europa*. In de Verenigde Staten is dat ook het geval maar er kunnen per staat specifieke voorschriften gelden.
In de volgende Europese landen mag een dashcam echter niet gebruikt worden: Griekenland, Portugal, Oostenrijk, Luxemburg.
Wat mag men doen en niet doen met de beelden van dashcams?
U dient steeds de privacywetgeving te respecteren inzake de opgenomen beelden.
In België maakt de Gegevensbeschermingsautoriteit het onderscheid tussen drie soorten gebruik van de beelden:
Recreatief gebruik
In België is er geen bezwaar als de beelden privé bewaard worden en niet openbaar gemaakt worden. Indien u de beelden toch openbaar wilt maken, moet u eerst de toestemming van de gefilmde personen vragen.
Als u uw dashcam de rit laat filmen, is het echter onmogelijk om de toestemming te vragen aan iedereen die op het traject in beeld verschijnt. De beelden mogen in dat geval dus niet openbaar gemaakt worden.
Voor de andere landen binnen Europa raadpleegt u best vooraf de privacywetgeving die geldt in de landen die u zult doorkruisen. De wetten kunnen sterk van elkaar verschillen.
Gebruik als bewijsmateriaal bij een aanrijding, verkeersagressie of vluchtmisdrijf
De beelden van de dashcam mogen gebruikt worden bij een aanrijding of verkeersagressie. De eigenaar van de dashboardcamera dient wel bij het eerste contact met de andere bestuurder aan te geven dat hij over beelden beschikt via zijn dashcam en ze zal gebruiken. Hij geeft dit best ook aan in het proces verbaal of het aanrijdingsformulier.
In het geval van een vluchtmisdrijf is het niet altijd zeker dat de beelden mogen gebruikt worden. Dit hangt af van de beslissing van de rechter die zich daarvoor onder meer baseert op de opnamehoek die gebruikt werd en of de coördinaten kloppen aan de hand van de GPS (als die functie beschikbaar is).
Gebruik in een taxi
Een taxichauffeur kan een dashcam in de taxi installeren voor zijn eigen veiligheid. Het gaat dan over dashcams met twee camera’s: de eerste is gericht op het verkeer en de tweede is gericht op het interieur van de taxi.
Dit type dashcam valt onder de wetgeving van de bewakingscamera’s en niet onder de privacywet. Passagiers moeten via een pictogram op de hoogte gebracht worden van de aanwezigheid van een dashcam én de gegevensbeschermingsauthoriteit moet ingelicht worden voordat de dashcam geïnstalleerd wordt.
Nota: in sommige landen zoals Duitsland mogen de opgenomen beelden enkel privé gebruikt worden. Ze mogen alleen op internet geplaatst worden als kentekenplaten en gezichten onherkenbaar gemaakt worden.
Met welke instanties mag men dashcambeelden delen?
U mag uw beelden delen met de Federale Overheidsdienst Justitie, de Politie en de betreffende verzekeringsmaatschappijen. De beelden kunnen in bepaalde omstandigheden aanvaarden worden en gelijkgesteld worden met verklaringen van getuigen. Let wel: rechters verbieden in sommige rechtszaken het gebruik van de dashcambeelden.
* De informatie die in dit artikel opgenomen worden, zijn van kracht op de dag van publicatie.