Reist u met de wagen? Hier vindt u enkele tips voor een zorgeloos traject.
Tijdens het rijden
- Neem een goede en comfortabele rijhouding aan om de spiervermoeidheid te beperken. Stel de hoofdsteun gelijk met de bovenkant van het hoofd, of indien dit niet kan, zo hoog mogelijk. De armen zijn best licht gebogen. De handen op het stuur, vergeleken met een klok, staan op “kwart voor drie”.
- Ga niet vermoeid op de weg en hou om de twee uur rijden ongeveer 10 minuutjes pauze om de benen te strekken. Beter is nog om tijdens de autorit een tussenstop te voorzien om de streek te bezoeken.
- Hou de kinderen bezig tijdens de rit en hou rekening met een eventuele wagenziekte.
- Opgelet indien u geflitst wordt in het buitenland: akkoorden tussen België en sommige landen laten hen nu toe om alle nummerplaatgegevens uit te wisselen en om de boetes door te sturen naar het thuisadres van de snelheidsovertreder. In Frankrijk rijden meer en meer gebanaliseerde wagens van de wegpolitie rond met radars die snelheidsovertredingen kunnen vaststellen, zelfs in tegengestelde rijrichting.
Informeer u over de verkeersregels van het land waar u doorreist. - Hou er rekening mee dat bepaalde radardetectiesystemen – waaronder GPS systemen – verboden zijn in heel wat Europese landen (specifieke regels per land). Bij gebruik of aanwezigheid ervan in uw wagen kunt u een zware boete krijgen. Het detectiesysteem uitschakelen volstaat meestal niet om aan de boete te ontsnappen.
De wagen
- Let op de temperatuur in de auto: warmte kan voor een slaperig gevoel zorgen.
– Is u wagen lang in de hitte blijven staan? Laat verse buitenlucht circuleren vooraleer u de airco opzet, en dit gedurende enkele kilometers. Zo spaart u uw batterij en uw brandstofverbruik.
– Indien uw wagen uitgerust is met airconditioning, stelt u de temperatuur het best in op 19°C tot 21°C. Een te lage temperatuur kan hoofdpijn en een thermische schok bij het uitstappen veroorzaken indien de buitentemperatuur zeer hoog is. - Neem een fles vers water mee.
- Tankstations buiten de autosnelwegen zijn meestal iets goedkoper. Let op bij het tanken dat u de juiste brandstof kiest. Heel wat autopannes zijn te wijten aan een verkeerde brandstof! Klik hier voor de prijs van de brandstoffen.
- Denk erom om bij het stilstaan van de wagen ook alle apparaten uit te schakelen die op de accu van de wagen zijn aangesloten (DVD speler, PC, elektronische spelletjes…).
- Blijf gedurende de hele reis alert: bij een geladen voertuig is de remafstand aanzienlijk groter.
- Pas uw rijstijl aan indien u met de caravan of de mobilhome reist.
’s Nachts rijden: geen ruimte voor improvisatie
De voornaamste oorzaken van ongevallen zijn snelheid en de slaperigheid van de bestuurder, vooral ’s nachts. Vermoeidheid komt het meest voor tussen 14u en 16u en tussen 2u en 6u ‘s ochtends.
- Rij vooral niet te lang ’s nachts.
- Probeer niet te vechten tegen de slaap, u verliest de strijd nagenoeg altijd.
- Let wel: cafeïnehoudende drankjes voorkomen niet dat u in slaap valt of indommelt wanneer u moe bent!
- Hetzelfde geldt voor het rijden met een open raam.
- De radio of de muziek op maximumvolume afspelen biedt ook geen garantie.
- Vertrek niet na een vermoeiende dag op het werk en las regelmatig een pauze in.
[…] onze tips om een lange autorit zonder zorgen af te leggen en leef de plaatselijke […]