3 minuten: dit is de gemiddelde tijd die u nodig hebt om gewaar te worden van een woningbrand en om uit uw woning te vluchten.
Zou u dit zo snel kunnen?
Een brand! Hoe reageren?
Eind september 2014 vond de 14-daagse van de veiligheid plaats, georganiseerd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Een mooi intitiatief dat de mogelijkheid biedt om even na te denken over de veiligheid van uw woning en vooral om zich de volgende vraag te stellen:
Wat moet ik doen indien de inwoners van mijn huis of appartement dringend moeten vluchten ten gevolge van een beginnende brand ?
Meer dan de helft van de brandgevallen worden veroorzaakt door de mens. Meestal komt er dan een zeer hoge hoeveelheid rook vrij. Die rook zal u niet enkel verhinderen om normaal te ademen, maar ze kan ook bedwelmend of verstikkend zijn en zal uw woning verduisteren en omvormen tot een echt labyrint. Volgens de statistieken van de brandweer is er tussen het ontstaan van een brand en het ogenblik waarop de woning gevaarlijk wordt wegens de brand zelf of door de rookontwikkeling slechts een tijdspanne van 3 minuten… anders gezegd: zeer weinig tijd om te reageren!
Hebt u al geprobeerd om uw woning al tastend in het duister te verlaten?
Bent u hierin geslaagd zonder te botsen tegen meubels of voorwerpen?
Stel u hetzelfde scenario voor, maar dan bij een noodgeval en in volle paniek!
Preventie
Rookmelders
Los van de basisregels en de preventieregels die men als een “goede huisvader” moet naleven om brandrisico’s te vermijden, zijn de rookmelders één van de meest onmisbare preventiemiddelen. Hun gebruik wordt gereglementeerd afhankelijk of u in Vlaanderen, in Brussel of in Wallonië woont.
Plaats in verschillende vertrekken van uw woning rookmelders met CE en EN 14604-labels, en test ze regelmatig.
Een vluchtplan
Een ander preventiemiddel waar heel weining mensen aan denken, is de opmaak van een vluchtplan of evacuatieplan. Een goed vluchtplan moet rekening houden met volgende punten:
- Duid op de plattegrond van u woning de plaatsen aan langs waar u naar buiten kunt vluchten (deuren, vensters, doorgangen).
- Stippel op het vluchtplan de meest eenvoudige weg uit die u moet volgen om de woning zo snel mogelijk te verlaten. Begin bij de bovenverdiepingen en probeer te vluchten langs de straatkant (de hulpdiensten zullen immers langs die kant aankomen).
- Doe dit nogmaals over met een tweede vluchtplan, dit in geval het eerste plan niet uitvoerbaar is wegens de brand.
- Let erop dat de vluchtweg nooit versperd wordt door allerhande voorwerpen (tafels, stoelen, fietsen, buggies, dozen, speelgoed, enz) of door vergrendelde deuren of vensters die moeilijk te openen zijn.
- Vlucht nooit door gebruik te maken van een lift.
- Overloop uw vluchtplan samen met de andere inwoners en spreek enkele punten af:
– wie zal zich ontfermen over de kinderen, de zieke of mindervalide personen, de huisdieren?
– wie verwittigt de hulpdiensten (nr 112) en hoe?
– waar komt men samen buiten de woninig op een veilige plek?
Dit wenst men u niet toe…
Hou rekening met volgende basisregels indien u plots geconfronteerd wordt met een brand:
- Sluit bij het vluchten indien mogelijk de deuren en de vensters van de vertrekken die u verlaat.
- Vermijd zoveel mogelijk de rook in te ademen: bedek uw mond en uw neus met een natte doek. Aangezien de rook naar hoger gelegen verdiepingen zal stijgen, loopt u indien nodig zo laag mogelijk bij de grond en langs de muren.
- Wees zeker dat een vertrek waar u naartoe wil vluchten niet reeds ten prooi is gevallen aan de brand (in dit geval zullen de deur en de deurklinkers warm aanvoelen).
- Wanneer u veilig en wel uit uw woning bent gevlucht, tracht u beter niet om er terug te keren om één of ander voorwerp te gaan halen. Indien een persoon in het huis is gebleven, zal de brandweer het best uitgerust en opgeleid zijn om de hulpoperatie uit te voeren.
Een spelletje dat levens kan redden
Maak gebruik van een rustig moment om samen met uw gezin een plattegrond te tekenen van uw woning en laat uw kinderen deelnemen aan de opmaak van het vluchtplan. Voor hen zal dit een leuk spelmoment zijn, voor u en uw gezin zal dit misschien ooit levens redden!