De laatste tijd hoort men steeds meer spreken over de Bitcoins: een digitaal betaalmiddel dat zich onderscheidt van het traditionele banksysteem.
Hieronder geven wij u wat uitleg over deze vreemde munt en haar voor- en nadelen als betaalmiddel om een reis te boeken.
Wat zijn Bitcoins?
De Bitcoin is een cryptografische munt, of anders verwoord, digitaal geld. Cryptovaluta halen hun waarde uit versleutelingssystemen waarbij het geld ‘ontgrendeld’ kan worden door het kraken van een code. De Bitcoin werkt volgens hetzelfde principe: de betalingen gebeuren via het internet en de bestemmeling moet de code ontgrendelen om de betaling te ontvangen. Dankzij een peer-to-peer-netwerk maakt iedere gebruiker integraal deel uit van het Bitcoin-netwerk. De werking van Bitcoins onderscheidt zich van het traditioneel banksysteem door de snelheid van de transacties. Alle overschrijvingen staan in een openbaar transactieboek, ‘blockchain’ genoemd. Door deze decentralisatie kan de overschrijving van Bitcoins gebeuren op slechts 2 minuten in plaats van 2 dagen voor traditionele bankverrichtingen.
Is een reis boeken met Bitcoins interessant?
Reisagentschappen, vervoermaatschappijen, hotels of residenties die Bitcoins aanvaarden zijn momenteel nog niet zo talrijk, maar hun aantal stijgt elke dag. Sommige landen, zoals El Salvador, hebben de Bitcoins zelfs opgenomen als officieel betaalmiddel.
3 voornaamste voordelen:
- Geen transactiekosten: De Bitcoin is een internationale munt die overal ter wereld verhandeld kan worden. Bij een traditionele internationale bankoverschrijving of online aankoop moet u transactiekosten betalen. Dit is niet het geval met Bitcoins aangezien ze rechtstreeks van uw adres naar een Bitcoin-ontvangstadres worden overgedragen. Op die manier kan u uw verblijf boeken zonder extra kosten. Indien er toch transactiekosten van toepassing zouden zijn, zouden ze hooguit een paar eurocent bedragen.
- Snelheid: Geldverrichtingen van of naar het buitenland nemen gewoonlijk enkele dagen in beslag. Dit is niet het geval met Bitcoins, die slechts in enkele minuten worden overgemaakt. Dankzij het peer-to-peer-systeem worden de transacties rechtstreeks gevalideerd door de “Bitcoingemeenschap”.
- Geen tussenpersonen: Indien u bijvoorbeeld vliegtickets boekt met het traditioneel systeem, gebeurt de betaling via de bank die als tussenpersoon fungeert. Met Bitcoins is er geen derde partij betrokken bij uw bankoverschrijvingen, wat de privacy verhoogt (maar soms ook geen beroep mogelijk maakt in geval van fraude).
De verkooppunten die Bitcoins aanvaarden, worden elke dag talrijker. U vindt ze gemakkelijk terug door een eenvoudige opzoeking op het internet.
3 voornaamste nadelen:
- Gebrek aan bekendheid : de munt wordt nog maar weinig erkend of aanvaard voor de betaling van reizen, vervoermiddelen, enz.
- Gebrek aan controle en stabiliteit: er is een vrij grote onzekerheid gelinkt aan de koers van de Bitcoin en een gebrek aan een gecentraliseerd controleorgaan. Aangezien Bitcoinstransacties niet onderworpen zijn aan een controleorganisme, zijn malafide praktijken niet uitgesloten. Wees dus voorzichtig als u voor dit betaalmiddel kiest.
- Gebrek aan verzekeringsgaranties: de meeste kredietkaarten houden tal van verzekeringen in. Sommige bieden zelfs speciale verzekeringspakketten aan met reisbijstand of annulatieverzekeringen. Informeer u dus goed op voorhand en vergelijk de kredietkaarten vooraleer u tot de boeking overgaat.
Hoe werkt het Bitcoin-systeem?
Als u tot de wereld van de Bitcoin wil toetreden, zal u eerst een elektronische Bitcoinportefeuille moeten aankopen. Hierin bevinden zich alle sleutels om transactiecodes te ontgrendelen. Uw portefeuille bestaat dus niet echt uit Bitcoins. Bij een verrichting wordt via een internetconnectie een code doorgestuurd naar het adres van de bestemmeling. Deze zal vervolgens de sleutel in zijn portefeuille zoeken om de code te ontgrendelen. Na de ontgrendeling wordt de bestemmeling eigenaar van de Bitcoin. De begunstigde kan een ontvangstadres aanmaken voor elke transactie.
Waar kan men Bitcoins kopen?
Bitcoins kan men op verschillende manieren kopen. Er zijn enkele offlinemogelijkheden, zoals het gebruik van een Bitcoinautomaten (2 in Antwerpen, 1 in Gent en 1 in Hasselt) of via een persoonlijke transactie.
Een eenvoudige optie is gebruik maken van wisselkantoren, zoals BTCdirect, HappyCoins en Bitonic waar u kan betalen met Bancontact. De kantoren zullen een commissie aanrekenen die doorgaans 2% bedraagt van de huidige Bitcoinkoers. Een bitcoin ruilbeurs zoals CEX.IO, Kraken (zie ook hun handleiding) of Paymium, is ook een veelgebruikte manier om aan bitcoins te geraken, en werkt op dezelfde manier als de beurs. U moet aangeven welke hoeveelheid en tegen welke prijs u bitcoins wil kopen (of verkopen). U moet wel attent zijn op mogelijke prijsverschillen tussen de verschillende beurzen, aangezien de prijsvorming van de Bitcoin door vraag en aanbod tot stand komt.
Tenslotte kan u ook een kijkje nemen op online Bitcoinmarktplaatsen, waaronder Bitcoin-otc.com. Er bestaan tal van online forums waar u gemakkelijk met mensen in contact kan komen die graag Bitcoins willen kopen of verkopen. Via een advertentie kan u laten weten dat u op zoek bent naar Bitcoins. Tussen alle aanbiedingen vindt u vast wel een bod dat u interessant lijkt.
Dit artikel werd geschreven door TopCompare.be in samenwerking met Europ Assistance.