Dankzij de nieuwe app Be-alert, wordt u door de overheid snel op de hoogte gebracht in geval van een noodgeval of een ramp.
Een persoonlijk alarm bij noodgeval
Ons land kan te allen tijde te kampen hebben met een noodgeval of een ramp van grote omvang, zoals een hevige explosie, een aardbeving, een vliegtuigcrash, een terroristische daad, een kernongeval, enz. In dat geval moet de bevolking zo snel mogelijk op de hoogte gebracht worden zodat ze zich kan beschermen en in veiligheid kan brengen, of zodat ze geïnformeerd wordt over de te nemen maatregelen.
De dringendheid is des te groter indien u zich bevindt of indien u woont binnen of rondom het gebied van het ongeval of in gevoelige zones (zoals in de nabijheid van een kerncentrale of van een “Seveso-bedrijf”).
Een alarm kan ook noodzakelijk zijn naar aanleiding van een verkeersongeval of een ongeval op het spoor of op een waterloop (bvb. een crash of een botsing waarbij toxische stoffen vrijkomen die zich in de omgeving verspreiden).
Hoe wordt u door de overheid op de hoogte gebracht van een noodgeval?
Een netwerk van sirenes
Ons land beschikt over een netwerk van 540 sirenes die opgesteld zijn in de buurt van Seveso-bedrijven en van kerncentrales. Bij noodgeval kunnen die sirenes een geluidsignaal uitzenden of een gesproken boodschap omroepen (bvb. “blijf binnen”, “sluit ramen en deuren”, enz).
Dit netwerk wordt dagelijks gecontroleerd door stille tests en om de drie maanden door geluidstests (huiltoon).
Politiepatrouilles, interventies van de civiele bescherming of van de brandweer, …
De overheid kan de bevolking verwittigen door boodschappen via luidsprekers uit te zenden of door rechtstreeks aan te bellen aan de woning van mensen die aan het risico zijn blootgesteld.
Die werkwijze vergt echter een zware logistiek en neemt veel tijd in beslag.
Be-alert: een nieuw, efficiënt verwittigingsmiddel
Het Be-alert-systeeem is een alarmsysteem waarmee de overheid snel een bericht kan sturen naar de betrokken personen.
Om een alarmboodschap te kunnen ontvangen, dient u zich echter voorafgaandelijk te hebben geregistreerd op www.be-alert.be.
U kunt dan kiezen om verwittigd te worden :
- per e-mail;
- per sms op mobiele tefefoon;
- via een gesproken boodschap op mobiele of vaste telefoon;
- via een boodschap op een sociaal netwerk;
- per fax.
Andere middelen
Tegelijkertijd zullen de overheden natuurlijk ook gebruik maken van andere middelen, zoals een crisiscentrum (oproepnummer en internetsite die geopend worden naar aanleiding van de ramp), de media (radio’s, televisie, internetsites over actualiteit of websites van de overheden) en hun eigen sociale netwerken (Facebook, Twitter).
De 5 reflexen bij een noodgeval
Als een sirene of een boodschap van de overheid u op de hoogte brengt van een ramp of van een dreigend risico en u verzoekt zich in veiligheid te brengen, is het nuttig om met volgende 5 regels rekening te houden:
- Breng uzelf en uw naasten in veiligheid binnen een gebouw (een gebouw in de onmiddellijke omgeving) en wacht op het einde van het alarm.
- Sluit ramen en deuren, blijf op het gelijkvloers en op veilige afstand van de ramen.
- Blijf op de hoogte (via de media, internet, be-alert).
- Bel niet indien het niet absoluut noodzakelijk is. Mobiele telefoonnetwerken dreigen heel snel verzadigd te geraken. Het is dus aangeraden ze niet nodeloos te overbelasten zodat ze operationeel blijven voor degenen die ze echt nodig hebben.
- Laat de kinderen op school. De scholen zullen dezelfde veiligheidsmaatregelen treffen als uzelf en zullen uw kinderen in veiligheid brengen. Door uw kinderen op school te willen gaan halen, kunt u zich nodeloos aan het risico bloodstellen. Wacht op het einde van de alarmfase, neem contact op met de school en ga na welke middelen ingezet worden opdat u uw kinderen veilig kunt gaan afhalen.
Nuttige links:
https://www.be-alert.be
https://www.seveso.be
Lees ook de artikels van het dossier “Veilig op reis”