Niet iedereen doet het even graag maar het is echt wel nodig. Het wassen van de auto is zeer belangrijk voor het koetswerk, en bij de fiets of de e-bike voor het goed functioneren ervan.
Maar hoe gaat u het best te werk als u het zelf wilt doen?
En wat mag u zeker niet doen?
Onze blogger Alain Dierckx geeft ons zijn beste tips.
Waarom is het goed om regelmatig zijn voertuig te wassen?
Als u nooit uw auto of (elektrische) fiets schoonmaakt, riskeert u schade op de langere termijn. Van een auto bijvoorbeeld heeft de laklaag erg veel te lijden onder vogelpoep, insecten, regen, boomhars, strooizout, enzovoort. Als u dat hardnekkige vuil niet regelmatig verwijdert, heeft dit een nefaste invloed op de levensduur en de restwaarde van uw voertuig. Bovendien moeten nummerplaten en de voor- en achterlichten in alle omstandigheden proper en zichtbaar blijven.
Hoe wast u uw wagen of (elektrische) fiets volgens de regels van de kunst?
Eerst dit: als u uw voertuig niet zelf wilt wassen, is de carwash zeker een mogelijkheid. Hou dan wel rekening met een kostprijs die kan oplopen als u er regelmatig gebruik van maakt.
Hieronder enkele tips voor degenen die handmatig hun auto of (elektrische) fiets willen wassen volgens de regels van de kunst:
Als u een e-bike hebt, verwijder best vooraf de accu en de display of – als dit niet kan – dek ze af. Deze onderdelen kunt u later met een droge doek even schoonmaken.
Indien uw voertuig echt vuil is, spuit dan het grootste vuil weg met een tuinslang. Gebruik daarvoor liefst regenwater als u die mogelijkheid hebt (dit is goedkoop en ecologisch).
Bij een elektrische fiets is het gebruik van een hogedrukreiniger niet aangeraden omdat die de lak kan beschadigen en ervoor zorgen dat er vuil in de kwetsbare onderdelen van de e-bike terechtkomt. Bovendien riskeert u dat er vet weggespoten wordt, vet dat net bedoeld is om water en vuil uit de lagers weg te houden.
Als u toch beslist om een hogedrukreiniger te gebruiken, respecteer dan altijd een afstand van minstens 20 centimeter en richt de straal in een hoek van 45 graden. Net als bij het afspuiten met een tuinslang, gebruikt u best ook regenwater.
Gebruik steeds twee emmers water. De eerste emmer vult u met een mix van autoshampoo en warm water. De tweede emmer vult u enkel met warm water.
Gebruik geen spons, maar een microfiber washandschoen. Vuil en zand kunnen zich namelijk in een spons ophopen en daardoor krassen veroorzaken. Werk steeds van boven naar beneden en spoel de auto of de fiets na het wassen nog even na om alle zeep- en vuilresten te verwijderen.
Na het afspoelen is het zaak om alle oppervlakken zo snel mogelijk droog te krijgen om vlekken te voorkomen. Droog alles af met een microvezel droogdoek of met een zeemvel.
Hoe wast u de ruiten van een auto?
Meng een afwasmiddel, schoonmaakazijn of een specifieke glasreiniger met handwarm water. Lap de ramen met een schone spons en zorg ervoor dat de kozijnen droog zijn. Kies voor een kwalitatief goede raamtrekker en maak daarmee steeds S-vormige bewegingen om strepen te voorkomen.
Waar moet u zeker op letten bij het wassen van een voertuig?
Gebruik liefst geen allesreiniger of afwasmiddel omdat hierdoor de beschermlaag van de lak wordt aangetast. Een afwasmiddel met citroenzuur is ideaal om vettige dingen te reinigen, maar haalt ook belangrijke oliën uit de lak.
Blijf bij e-bikes weg van remblokken, remschijven en wielnaven omdat daar het vet behouden moet blijven.
In welke omstandigheden wast u best uw voertuig (niet)?
Was uw auto niet in volle zon want de metalen panelen van de wagen geleiden de warmte zeer goed. Dat zorgt ervoor dat veel producten minder goed gaan werken of te snel opdrogen. Een goed moment is wanneer het net heeft geregend want dan is de auto eigenlijk al een eerste keer gespoeld. Hierdoor zal het vuil gemakkelijker loskomen.
De auto moet ook in de winter gewassen worden. Strooizout en natte sneeuw hechten zich namelijk aan het voertuig en kunnen ernstige schade toebrengen. Opgelet, was de auto niet bij vorst! Het water vriest dan meteen aan op de ruiten en het koetswerk. Ga dan eerder voor een veilige wasbeurt in een ruimte waar de temperaturen positief zijn of in een carwash.
Tips voor het wassen van uw auto
- Een shampoo met wax zorgt ervoor dat het vuil zich minder snel vastzet.
- Leg op vogelpoep een natte doek of een nat stuk keukenrol. Na een paar minuten zal u het gemakkelijker kunnen verwijderen. Gebruik geen scherp voorwerp of een schuurspons, u zou uw koetswerk kunnen krassen.
- Microfiberdoekjes kunt u gebruiken voor zowel het interieur als het exterieur van auto’s.
- Het volstaat niet om uw washandschoen uit te spoelen onder de kraan als u klaar bent. Steek ze in de wasmachine.
- Koop een speciale velgenreiniger en gebruik er een aparte doek voor. De velgen maakt u het best pas op het einde van de wasbeurt schoon.
- De ruitenwissers schoonmaken doet u met een emmer water met daarin een scheut witte azijn. Met een doek wrijft u dat mengsel over uw ruitenwissers. Maak gebruik van de gelegenheid om het reservoir van ruitenwissersvloeistof bij te vullen.
Tips voor het wassen van uw elektrische fiets
- Kuis de wielen van een e-bike van naaf naar velg en spoel grondig na met zuiver water.
- Met een kleine of doormidden geknipte spons kunt u bij een e-bike de hoeken van het frame beter bereiken.
- Vergeet na het schoonmaken van de e-Bike niet om de ketting te smeren.
- Laat bij een e-bike de contactpunten van de accu drogen voordat u ze terugplaatst.
- Lees ook het artikel “Het onderhoud van de fiets”
Algemene tips
- ls er Saharastof op uw voertuig beland, gebruik dan zeker geen spons want dan gaat u krassen maken. De enige oplossing is veel water te gebruiken.
- Check de website van uw woonplaats want sommige gemeentes verbieden het wassen van voertuigen op de openbare weg. In perioden van langdurige droogte kan het wassen van het voertuig (met drinkwater) ook worden verboden.