De Cloud en de Cloudopslag: weet u wat het is?
Om u wegwijs te maken, geven wij u de definitie en lichten wij de voordelen en nadelen toe.
Wat is de Cloud?
De Cloud (letterlijk “wolk”) is een gedematerialiseerd opslagsysteem: gegevens nemen geen plaats in op uw computer. Bestanden die op de server bewaard worden, zijn steeds en overal toegankelijk. De enige voorwaarde om toegang te hebben tot de Cloud is een internetverbinding en een software waarmee u de gegevens opslaat en raadpleegt.
Dankzij de Cloud kunt u persoonlijke gegevens opslaan maar ook toegang krijgen tot en gebruik maken van de software. De basisdiensten van Cloudsystemen zoals Google Drive of iCloud zijn bovendien gratis. Mogelijk gaat u iets moeten betalen als u over een grotere opslagruimte wil beschikken.
De voordelen van de Cloudopslag
1. Een onbeperkte opslagruimte
De Cloudopslag is onbeperkt en u bent niet gebonden aan de maximale grootte van een bestand. Indien u Gmail gebruikt voor uw e-mailverkeer, dan is het handig om een grote bijlage in de Cloud op te slaan vooraleer ze geraadpleegd wordt en via de Cloud door te sturen naar de bestemmeling.
2. De opgeslagen gegevens nemen geen ruimte in op uw computer
Wanneer u uw bestanden en gegevens in de Cloud opslaat, bespaart u ruimte op uw harde schijf. U hebt bovendien altijd en overal toegang tot uw gegevens. Het is de ideale plaats om foto’s of video’s te bewaren omdat dit meestal bestanden zijn die veel ruimte innemen.
Vergeet niet dat een computer met een volle harde schijf trager kan gaan werken.
3. De Cloudopslag is veilig
Wees niet bezorgd, want uw gegevens zijn beveiligd in de Cloud. Clouddiensten zoals Google Drive, One Drive of Dropbox hanteren zeer strikte regels zoals dubbele authenticatie om toegang te krijgen tot de gegevens en geëncrypteerde bestanden. Veiligheid garanderen is hun basisvereiste.
Dat geldt ook voor Datacenters. Dit zijn locaties die vol servers staan met informaticabestanden. De fysieke toegang tot deze centra wordt uiterst streng gecontroleerd en iedere kleine kabel staat onder strenge bewaking. Slechts een handvol mensen heeft er toegang toe.
4. Uw gegevens zijn altijd en overal toegankelijk
In twee of drie klikken hebt u toegang tot uw gegevens en bestanden. Eigenlijk hoeft u alleen maar een internetverbinding te hebben om uw gegevens te kunnen raadplegen. Of u zich in Brussel, New York of op de Filipijnen bevindt, om 6 uur ’s ochtends of om 17 uur, u zal er altijd toegang toe hebben.
Uw bestanden zijn gekoppeld aan een account dat u met uw e-mailadres hebt gecreëerd. Bijgevolg hoeft u niet noodzakelijk uw eigen computer of smartphone te gebruiken om toegang te krijgen. U kunt bijvoorbeeld inloggen op de computer van uw ouders, van familie of van vrienden aan de andere kant van de wereld.
Een kleine tip: Indien u zich aanmeldt op een computer die niet van u is, vergeet dan niet om u nadien ook af te melden!
De nadelen van de Cloudopslag
1. De gegevens worden wel degelijk op Aarde opgeslagen, niet in een wolk
De bekende Franse wetenschapper Lavoisier zei ooit: « Rien ne se perd, rien ne se crée, tout se transforme.” (“Niets gaat verloren, niets wordt geschapen, alles verandert”). Computergegevens volgen diezelfde logica. De gegevens in de Cloud worden wel degelijke ergens opgeslagen. Ze nemen misschien geen plaats in op uw computer maar wel op servers.
Deze opslagruimtes lopen potentieel wel degelijk risico op schade of zelfs op volledige vernietiging. In maart 2021 veroorzaakte een brand in het OVH Datacenter in Straatsburg het verlies van belangrijke en bedrijfskritische gegevens.
Gelukkig komt dit heel zelden voor. Datacenters zijn in het algemeen bijzonder goed beveiligd en alle variabelen (temperatuur, vochtigheid) worden nauwlettend in de gaten gehouden. Uw gegevens staan immers op het spel.
Net omdat de bescherming van gegevens zo belangrijk is, bestaan er ook “Cloud-to-Cloud”-systemen. Dat zijn Cloudsystemen die op hun beurt andere Cloudsystemen bewaren, wat nuttig kan zijn bij technische pannes.
2. De opslag in de Cloud verbruikt veel energie
De fysieke opslag van de gegevens in de Cloud gebeuren in datacenters, ook “server farms” genoemd. Het zijn oneindig lange gangen met grote machines die dag en nacht gevoed worden door het elektriciteitsnet. De Cloud is dus niet echt een milieuvriendelijk alternatief te noemen.
Recente bronnen vermelden dat bijvoorbeeld in Nederland de datacenters alleen zo’n 4% van het stroomverbruik voor hun rekening nemen. Volgens schattingen zou dat aandeel wereldwijd tegen 2030 richting de 30% gaan.
3. De Cloudopslag is niet 100% veilig
De opslag in de Cloud blijft één van de meest veilige manieren van om gegevens te bewaren maar is niet volledig gevrijwaard van pogingen tot hacking. Hackers verschijnen immers onder verschillende gedaantes. Soms gaat het om één persoon en soms om organisaties (zelfs overheidsorganisaties!) die slechte bedoelingen hebben.
Heel wat inbraken worden verijdeld maar af en toe glipt er een poging tot hacking door de mazen van het net. Een voorbeeld is de hacking in 2014 in de Verenigde Staten waarbij heel wat privéfoto’s van sterren openbaar werden gemaakt.
Wilt u in alle gemoedsrust verder kunnen werken, zelfs wanneer uw computer wordt gehackt? Ontdek dan onze bijstand Safe & Connected.
De Cloudopslag in enkele cijfers
- In 2019 gebruikte 43% van de Belgen de Cloud voor privédoeleinden.
- De wereldwijde markt van Cloud Computing zal tegen 2023 zo’n 623 miljard dollar waard zijn.
- De gegevens die de mensheid produceert, zouden tegen 2025 een volume hebben van zo’n 175 zettabytes. Dat is een astronomisch hoog cijfer: 1 zettabyte is gelijk aan 1 miljard terabyte (een 1 gevolgd door 21 nullen!). Ter vergelijking, 1 terabyte komt overeen met 500 uren HD-video.
- 42% van deze 175 zettabytes aan gegevens zou tegen 2025 in de Cloud kunnen terechtkomen
De oorsprong van de Cloud Computing
In de jaren ‘60, in volle Koude Oorlog, dachten de Amerikanen Licklider en McCarthy na over de technologische ontwikkelingen en over manieren om informatie te laten circuleren. In 1962 werkte Licklider aan een “Intergalactic Computer Network”, een zeer vroege voorloper van het onderling verbonden web.
De eerste computernetwerken zijn uiteindelijk pas in de jaren ‘80 ontstaan. Het zijn netwerken die taken kunnen uitvoeren die door een gewone computer niet kunnen worden uitgevoerd.
In 1997 is er voor het eerst sprake van de term “Cloud” door Professor Chellappa die het omschrijft als een “nieuw informatieparadigma”.
Het Cloudsysteem wordt voor het eerst gebruikt in de Verenigde Staten in het systeem ARPANET. Dit systeem was een informatienetwerk dat verschillende overheidsinstellingen in de Verenigde Staten met elkaar verbond en aanzien wordt als de voorloper van het internet.
Uw gegevens die in de Cloud zijn opgeslagen, kunnen nog beter beveiligd worden met een veilig wachtwoord.
En om volledig gerust te zijn, kunt u een beroep doen op de bijstand Safe & Connected.
Artikel geschreven in samenwerking met We are the Words.
Ontdek ook onze andere artikels over IT-bijstand door hier te klikken.