Voor roadtrips naar de bergen dook Yannick van de reisblog “Soms ook heimwee” een paar jaar geleden steevast in zijn omgebouwde campervan met Charlotte en hun kindje Sue.
Hij vertelt ons zijn avontuur en deelt ons zijn ervaringen. Hij geeft enkele nuttige tips voor reizigers die zoals zij op rondreis wil vertrekken met een (zeer) jong kindje.
Op roadtrip met jong kindje en tent
Busje volstouwen, vertrekken. Done!
Sinds de geboorte van onze Sue, nu zo’n twee jaar geleden, besloten we van het ‘net dat tikkeltje aangenamer’ te hebben in de wagen. We ruilden onze spatieuze kampeerbolide in voor een comfortabele gezinswagen. Naar de oma en de crèche rijden, gaat nu een stuk vlotter. De bergen, dat hoeft niet meer…
Dit dachten we. Maar blijkt dat we de jeuk naar een roadtrip niet op één-twee-drie weggekrabd krijgen. De betere vingernagel vinden we in deze decennia-oude killer combo: gezinswagen + tent. Klinkt perfect. Dat is het ook. Maar hoe begin je aan zo’n avontuur? Wij trokken alvast naar de buurt van Briançon voor een testcase.
Hierbij onze tips:
1. Rustig inpakken
Pak nauwkeurig je biezen en valiezen, maar neem vooral een babysit.
Inpakken is een meticuleuze klus die best wat stress met zich meebrengt. Tussen het zoeken naar alle spullen door, heb je geen zin om bezig te zijn met de kleine. Een jengelende bengel kan je op dat moment missen als kiespijn. In ons geval had de bengel zelf kiespijn. Geen aanrader.
Gun jezelf dus de nodige rust en regel een babysit. Na vijf minuten van inpakken was het bij ons duidelijk dat oma to the rescue moest komen. Terwijl zij zich met het luieren en kuieren bezighoudt, konden wij ons focussen op onze taak: niks vergeten!
Met een kind erbij is het nog belangrijker dat je alles dubbelcheckt. Een paar sokken vergeten is vergeeflijk. Die koop je onderweg wel of je trekt je plan. Je luiers thuislaten is een ander verhaal. Je wilt niet het koppel zijn dat ‘in geuren en kleuren’ moet uitleggen hoe de auto twee uur lang naar exact dat geroken heeft.
2. Regel je rijtijd
Rijtijd vs relativiteit: zet je horloge trager op weg naar de bestemming.
Cowboyverhalen van het dag en nacht doorrijden met de wagen zijn weliswaar episch. Helaas wel verleden tijd als je een jong kindje hebt. Met een baby kan je dit soort fratsen niet meer uithalen. Je weet niet hoe je kind zal reageren op de lange rit. Misschien slaapt het de hele tijd, misschien huilt het onafgebroken. “Jammeren” mag dan iets minder ingrijpend zijn, na een paar uur komt ook die jam uit je oren gelopen.
Vermijd een mini-burnout nog voor je op de bestemming bent aangekomen. Koop een trager uurwerk en ga net zoals Einstein aan de slag met tijd. Take it easy. Alles, excuseer, Álles, gaat trager met kind. Reken voor het rijden de normale tijd maal twee. Neem pauzes zoveel als er nodig zijn. Probeer dan ook van door te rijden zolang de baby slaapt of rustig is.
Frankrijk puilt uit van de ‘aires’. Iedere tien minuten kan je er stoppen langs de kant van de weg om even tot rust te komen, iets te eten of voor een sanitaire stop. Meestal zijn de aires voorzien van babyvriendelijke faciliteiten zoals verzorgingskussens en speeltuinen. Heb je het niet voor de snelweg? Zoek jezelf eender welke afrit. De kans op een idyllische afloop is groot.
Hou er rekening mee dat je op bestemming je tent nog moet opzetten. Geef jezelf genoeg tijd en daglicht om dit te doen.
3. Maak goede plannen
Maak geen gekke plannen. Hou je verwachtingen laag.
Roadtrippen met een baby gaat in de eerste plaats om je baby. Net zoals thuis, moet je er altijd zijn om in alle behoeften te voorzien. De tijd die overblijft, kan je gebruiken voor ontspannende activiteiten met het gezin.
Wat onze reis betrof: Briançon bulkt van de outdoor. Proef ervan, maar met mate. Als je op wandeltocht gaat, beperk dan het aantal kilometers. Als je met je kapoen de kajak induikt, ga dan niet meteen urenlang op de Durance dobberen. Pauzes, pauzes, pauzes.
Rondrijden op de Alpencols is altijd een winnaar. Je kan elk kwartier wel halt houden aan een mooi uitzicht. Zo kan iedereen, maar vooral de baby, even de tenen strekken. Tegelijkertijd kan je genieten van de verademende vergezichten.
4. Kies de goede bestemmig
Blijf dicht bij je bestemming.
Ook wat bestemmingen betreft: hou het simpel. Zoek een paar campings die uit het oog springen en probeer deze te gebruiken als uitvalsbasis voor je dagelijkse plannen.
Ga je op reis voor twee weken? Zoek dan maximum vier campings, liefst relatief dicht bij elkaar.
Het begrip ‘roadtrip’ heeft een andere connotatie met een kind erbij. Urenlang rijden tussen de verschillende plekken is geen goeie call. Teveel verandering kan bovendien zwaar wegen op je baby en de slaap. Uiteindelijk dus ook op die van jou.
Let erop dat campings op verschillende hoogtes kunnen liggen in de bergen. Bij ons lag de ene camping 600 meter hoger dan de andere. Dat geeft een verschil van zo’n zes graden in temperatuur. Overdag was het altijd wel warm, maar vooral ‘s nachts kan het plots een klets koeler zijn dan gedacht. Let ook op de bergziekte die een andere impact heeft op een kindje dan op een volwassene. Neem voor je kleintje verschillende slaapzakken en kleren mee, zodat je voorzien bent op alle omstandigheden.
5. Kies de juiste tent
Welke tint van tent neem ik mee?
Denk goed na over het type van tent dat je gaat meenemen.
Slaapt je kind thuis alleen, probeer dan ook op reis om voor twee aparte tenten te gaan. Op die manier kan je in je eigen tent nakletsen over de dag zonder schrik te hebben dat je de baby gaat wakker maken.
Slaap je thuis in dezelfde kamer, neem dan een grote tent mee in plaats van twee kleine tenten. Wees realistisch en neem geen standaard driepersoonstent. Dat is te klein. Het is fijn om te kunnen rechtstaan in het voorcompartiment. Zo heb je ruimte om te verzorgen, koken en om simpelweg al je spullen te zetten.
6. Kies de goede activiteiten
Buiten kunnen = blije baby (en blije ouders)
De sleutel naar een succesvolle roadtrip met een baby zit in de mindset. Indien je alles op het gemak doet en ruime tijdsmarges neemt, komt alles goed. Je hebt zelf dan ook écht een vakantiegevoel.
Doe zoveel mogelijk buiten, en vertrek alleen als het goed weer wordt. Niets is frustrerender dan vast te zitten in de regen of in de vochtigheid, in een tent. Net zoals bij Sue, gaat ook jouw kindje de buitenlucht volledig tot zich nemen en met een brede glimlach de natuur ontdekken. Een blije baby volgt vanzelf.
Over Yannick en Charlotte
Yannick en Charlotte reizen samen met hun zoontje Sue de wereld rond. Ze schrijven op hun mooie blog Soms Ook Heimwee en zijn al enkele jaren trouwe partner van Europ Assistance. Soms Ook Heimwee is een visuele reisblog die “bange hartjes” dankzij inspirerende reisverhalen en pakkende storytelling over de streep wil trekken om er ook op uit te trekken. Maar de route, die zal je zelf moeten uitstippelen want ze schrijven geen kant en klare reisgidsen En jij, twijfel je nog? Je moest al weg zijn!