Veel mensen houden van snowboarden, maar sommigen kiezen nu ook voor het sandboarden of zandsurfen.
Wat is het en waar doet men het?
“Sandboarding” en “sandsurfing”
Zoals de naam het zegt, betekent “sandboarding” of “sandsurfing” dat men op het zand surft.
Deze nieuwe vorm van skaten is ontstaan nabij Malibu (Californië) in de jaren ’60. Het werd toen beschouwd als een ideaal alternatief wanneer de golven op zee niet krachtig genoeg waren om te kunnen surfen.
Sinds de jaren 2000, werd het “surfen op het zand” beschouwd als een volwaardige vrijetijdsbesteding en sportbeoefening. Vandaag wordt er “gezandsurft” op plaatsen met hoge duinen zowat overal ter wereld. Sedert 2006 worden er ook internationale zandsurfcompetities gehouden.
Sandboarden blijft echter minder populair dan snowboarden. Dit is begrijpelijk, want het is moeilijker of zelfs onmogelijk om “skiliften” te bouwen in de duinen. Bijgevolg moeten de surfers de duinen te voet beklimmen op plaatsen waar het meestal ook zeer warm is. Ze moeten dus in een uitstekende fysieke conditie zijn zowel voor de beklimming als voor de afdaling!
Het sandboard, de plank die gebruikt wordt om te surfen, is niet helemaal hetzelfde als het snowboard. Hij is gemaakt van harder materiaal dat beter aangepast is om op het zand te schuiven. De was die gebruikt wordt om de plank beter te doen glijden is eveneens speciaal ontworpen om op zand gebruikt te kunnen worden.
Waar kan men zandsurfen ?
Om te kunnen zandsurfen heeft men hoge duinen nodig zonder begroeiing en zonder rotsen. Dergelijke plekken zijn er in de wereld echter genoeg, de meest bekende zijn in Brazilië, de “Little Sahara” in Australië, Egypte, Marokko, de woestijn van Namibië, Zuid-Afrika, Oregon (USA), Peru, Chili, Nicaragua, Frankrijk (dune de Pilat), …
Zandsurfen is een goed alternatief voor skaters die liever niet op de koude sneeuwpistes willen sporten. En zij die niet echt voor het “sandboarden” zijn, kunnen nog altijd gaan “sandskiën”!
Hieronder kunt u een zandsurfatleet aan het werk zien in Peru: