Het levenseinde is een periode waaraan we niet graag denken.
Toch willen velen hun laatste wensen kenbaar maken vóór het te laat is, meer bepaald inzake palliatieve zorgen, euthanasie, orgaandonatie of begrafenis.
Welke documenten laten u toe om uw wilsbeschikking kenbaar te maken en hoe kunt u ze officieel laten registreren?
1. Palliatieve zorgen, euthanasie en orgaandonatie
De procedures die van toepassing zijn op palliatieve zorgen, euthanasie en orgaandonatie volgen specifieke (wettelijke) regels.
- Indien u deze handelingen voorafgaandelijk wilt regelen, kunt u voor elke handeling een verklaring invullen bij uw gemeentelijke administratie (dienst bevolking).
Deze verklaring zal vervolgens geregistreerd worden in de registers van het ministerie van Volksgezondheid waartoe het medisch korps in geval van nood toegang heeft. Dit is de veiligste procedure. - Naast de wilsverklaring bij uw gemeentelijke administratie, is het uiteraard ook nuttig om uw naasten op de hoogte te brengen van uw wensen en hen mee te delen wie uw vertrouwenspersoon is die in geval van nood kan tussenkomen en over de officiële documenten beschikt.
- In Vlaanderen werd enkele jaren geleden de “LEIFkaart“ in omloop gebracht. De kaart heeft de afmeting van een bankkaart en kan dus gemakkelijk in de portefeuille worden bewaard. Ze verwijst naar uw identificatienummer en uw wilsverklaring aangaande orgaandonatie, euthanasie en begrafenis. Ze vermeldt ook de gegevens van uw contactpersoon.
2. De begrafenis
- Zoals voor bovenstaande punten, is het mogelijk om uw wensen aangaande uw begrafenis te laten optekenen door uw gemeentelijke administratie (dienst bevolking). U kunt aangeven of u begraven of gecremeerd wilt worden (al dan niet met asverspreiding) en of u een religieuze uitvaart wenst.
- Een zelfde type wilsverklaring kunt u ook invullen bij de begrafenisonderneming die u voor uw uitvaart heeft gekozen. Zorg er dan wel voor dat uw vertrouwenspersoon of uw naasten op de hoogte zijn van de contactgegevens van uw begrafenisondernemer.
- Het is uiteraard altijd aanbevolen om uw naasten op de hoogte te brengen van het type begrafenis dat u verkiest.
- U kunt uw wensen aangaande de begrafenis ook laten opnemen in uw testament. Maar houd dan wel rekening met het risico dat het testament pas na de begrafenis zou kunnen geopend worden.
3. Het testament
- Er bestaan verschillende soorten testamenten, waarvan de meest gekende het eigenhandig en het authentiek testament zijn. Het eigenhandig testament (door de erflater met de hand geschreven) moet niet noodzakelijkerwijze door een notaris worden bewaard. Een vertrouwenspersoon mag dit document dus bijhouden en voorleggen bij de procedure van de nalatenschap. Indien u beslist om dit document bij u thuis te bewaren, kunt u uw naasten of uw vertrouwenspersoon best hiervan op de hoogte brengen.
- De notaris blijft echter de meest aangewezen persoon om een (eigenhandig) testament te bewaren of om een authentiek testament op te maken in aanwezigheid van de erflater en twee getuigen. Let wel: een authentiek testament houdt echter notariskosten in.
Breng uw naasten of uw vertrouwenspersoon op de hoogte van de contactgegevens van uw notaris.
Nuttige links voor meer informatie:
http://www.belgium.be/nl/gezondheid/gezondheidszorg/levenseinde/
http://leifkaart.nu/leifkaart/
https://www.notaris.be/