Ben je van plan om eropuit te trekken in Europa en je tent op eender welke mooie, natuurlijke locatie op te slaan? Mag dit zomaar of zijn er regels?
Wij vroegen het aan Yannick, van de blog Somsookheimwee, die het zelf heeft uitgeprobeerd en er op zijn blog een artikel over gewijd heeft.
Wildkamperen of volop genieten van de vrijheid
Als mens verlangen we allemaal naar vrijheid en de mogelijkheid om te genieten van de prachtige wereld die aan onze voeten ligt. Het lijkt alsof het bloed van onze nomadische voorouders nog door onze aderen stroomt, want wildkamperen is de perfecte manier om vrijheid te ervaren en avontuur op te zoeken dat we zo hard nodig hebben. Het is de ideale manier om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en te genieten van de natuurlijke schoonheid van Europa. Of je nu alleen reist of met vrienden of familie, wildkamperen biedt een onvergetelijke ervaring die je nog lang zult koesteren.
Voor onze reisblog Soms Ook Heimwee hebben we de afgelopen tijd al erg veel gekampeerd en de mooiste avonturen onder de blote sterrenhemel beleefd. In deze blogpost delen we onze hard-earned kennis over wildkamperen in Europa. Van de meest idyllische locaties en de beste landen voor een onvergetelijke ervaring, tot de belangrijke regels en wetten die je moet kennen voor een verantwoord wildkampeeravontuur. Waar kan je nog wildkamperen in Europa?
In welke landen mag men wildkamperen?
Als je van plan bent om te gaan wildkamperen in Europa, zijn er een aantal praktische tips waar je rekening mee moet houden.
Ten eerste is het belangrijk om te weten waar je wel en niet mag wildkamperen. In sommige landen, zoals Noorwegen, Zweden en Finland, is wildkamperen toegestaan onder bepaalde voorwaarden, terwijl het in andere landen strikt verboden is.
Daarnaast moet je weten welke uitrusting je nodig hebt en hoe je deze het beste kunt gebruiken. Denk hierbij aan het kiezen van de juiste tent, slaapzak, matras en andere benodigdheden.
Het Allemansrecht in Scandinavië
Wildkamperen in Noorwegen, Zweden en Finland
De regels voor wildkamperen in Scandinavië zijn simpel:
- Slaap niet in de open lucht, gebruik altijd een tent.
- Zet je tent niet op privéterrein of openbare parkeerplaatsen.
- Laat alles achter zoals het was en neem je afval mee.
- Hou minimaal 150 meter afstand van bebouwing.
- Blijf maximaal twee nachten op één plek.
- Vuur maken mag meestal, maar wees altijd voorzichtig. Van half april tot half september mag je geen vuur maken in de buurt van een bos.
- Natuurreservaten en nationale parken vallen niet onder het allemansrecht, maar hebben hun eigen regels. Neem zeker een kijkje op hun website of informeer je bij het lokale bezoekcentrum wat de voorwaarden zijn, voordat je je tentstokken in elkaar puzzelt.
Wildkamperen in Schotland
Er zijn verschillende Europese landen waar wildkamperen is toegestaan. Een van deze landen is Schotland, waar wildkamperen legaal is onder de Schotse Outdoor Access Code. Dit houdt in dat kampeerders toestemming hebben om te kamperen op de meeste onbebouwde gronden, inclusief de bergen, heuvels, valleien en kustlijnen. Het is echter belangrijk om de natuur te respecteren en de omgeving schoon en onbeschadigd achter te laten.
Tip: Zet zeker Isle of Skye op je lijstje, het landschap hier is om nooit meer te vergeten.
Wildkamperen in IJsland
Het prachtige en ruwe IJsland is een ander land waar wildkamperen is toegestaan op openbaar land. Het is toegestaan om je tent op te zetten op een plek waar geen verbodsborden staan. Het is echter wel belangrijk om rekening te houden met het feit dat het klimaat in IJsland zeer onvoorspelbaar kan zijn en dat het belangrijk is om te weten waar je mag kamperen om de omgeving niet te beschadigen. Zo zijn de IJslanders niet happig om onvoorbereide toeristen die komen kamperen en nadien in de problemen raken door de felle wind te komen helpen. Eigen schuld…
Wildkamperen in België en Nederland
In Nederland is wildkamperen niet toegestaan. Er zijn echter wel verschillende campings waar je in een natuurlijke omgeving kunt kamperen, zoals bijvoorbeeld op boerderijen of in het bos. Het is wel belangrijk om te weten dat kamperen op openbare gronden of privé-land zonder toestemming strafbaar is in Nederland.
In België is het jammer genoeg niet toegestaan om wild te kamperen. Het mag enkel op campings en kampeerterreinen. Jammer toch!
Je kan wel als alternatief in België gaan paalkamperen (in een bivakzone) op een van de aangewezen plaatsen hiervoor. Deze paalkampeerplekken zijn wel niet zo talrijk en liggen voornamelijk in de Ardennen. Op die locaties zijn er wel regels waar je je aan moet houden, zoals het beperken van geluidsoverlast en het respecteren van de natuur. Belangrijk is ook dat je je op tijd in schrijft om een plaatsje te claimen. Dat kan ter plaatse of via de website van https://www.bivakzone.be/.
Wildkamperen in andere Europese landen
In Estland en Bosnië en Herzegovina is wildkamperen toegestaan op openbaar land voor een periode van maximaal 24 uur. Houd er echter rekening mee dat kamperen in de buurt van huizen, wegen of bebouwde grond wordt afgeraden. Een kampvuur maken is doorgaans niet toegestaan.
Ook in Letland, Litouwen, Bulgarije en Roemenië is wildkamperen toegestaan, al kan toestemming van de eigenaar van het land nodig zijn. Let er wel op dat het maken van een kampvuur zonder toestemming niet is toegestaan.
Wildkamperen in Frankrijk en Duitsland is in principe niet toegestaan.
Zoals in België is het in Frankrijk alleen toegestaan om te kamperen op officiële campings of op speciaal daarvoor aangewezen gebieden. In sommige delen van Frankrijk is het ook mogelijk om te overnachten op een zogenaamde ‘bivakzone’, een plek waar je zonder tent en zonder auto maximaal één nacht mag verblijven. Al hadden wij ook al vaak succes bij het gewoon aankloppen bij een boer en vragen of je een nachtje op z’n veld mag staan.
In Duitsland is wildkamperen over het algemeen verboden, behalve in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld als je een langeafstandswandeling maakt, kan het zijn dat je in sommige gebieden toestemming krijgt om wild te kamperen.
In beide landen kun je overigens wel terecht op campings of in natuurparken waar je midden in de natuur de nacht kunt doorbrengen.
Albanie
Albanië is een land aan de adembenemende Adriatische kustlijn en de avontuurlijke Albanese Alpen! Het is de perfecte plek om je tent op te zetten en te genieten van de ongerepte natuur. Maar pas op, wildkamperen in Albanië gebeurt niet zonder regels en restricties. Het Albanese Agentschap voor Toerisme heeft bepaalde regels opgesteld om de bescherming van het milieu en de veiligheid van kampeerders te waarborgen.
Plan je een wildkampeersafari in Albanië? Prima, het is toegelaten. Let wel dat je niet mag wildkamperen in nationale parken en beschermde natuurgebieden. Maar geen zorgen, er zijn nog genoeg prachtige plekken om te kamperen in dit mooie land!
Wanneer je een geschikte kampeerplek hebt gevonden, moet je ervoor zorgen dat je minimaal 100 meter van de openbare weg, huizen en waterbronnen verwijderd bent. Zorg er ook voor dat je geen vuur maakt in de buurt van droog gras en dat je altijd voldoende water bij de hand hebt om eventuele brandjes te blussen.
Het is ook goed om te weten dat het overal in Albanië is toegestaan om maximaal drie nachten te kamperen op dezelfde plek. Na drie nachten moet je verder trekken en op zoek gaan naar een nieuwe wildkampeerplek. Wildkamperen in Albanië is beren-gezellig!
Tip: een wandelvakantie in Albanië is een absolute aanrader
Kroatië
In Kroatië is wildkamperen officieel niet toegestaan, behalve op specifieke plekken die zijn aangewezen door de overheid, zoals in sommige natuurparken. Het is echter bekend dat er veel wildkamperen plaatsvindt langs de kust en op de eilanden. Als je toch wil gaan wildkamperen, hou dan rekening met de volgende regels:
- Je mag alleen kamperen op openbare grond die niet privé-eigendom is, en je moet op minimaal 50 meter afstand van de openbare weg of de zee blijven.
- Het is verboden om vuur te maken buiten de aangewezen vuurplaatsen, en tussen 1 maart en 1 oktober is het volledig verboden om vuur te maken in natuurgebieden.
- Je moet je afval netjes opruimen en meenemen, zodat de natuur niet wordt aangetast.
- In sommige gebieden, zoals de nationale parken, is wildkamperen volledig verboden.
Montenegro
In Montenegro is wildkamperen officieel verboden, maar er zijn wel enkele uitzonderingen en mogelijkheden. Als je wilt wildkamperen in Montenegro, hou dan rekening met de volgende regels:
- Je mag alleen kamperen op openbare grond die niet privé-eigendom is, en je moet op minimaal 1,5 km afstand van de dichtstbijzijnde nederzetting of toeristische faciliteit blijven.
- Het is verboden om vuur te maken buiten de aangewezen vuurplaatsen, en tussen 1 juni en 1 oktober is het volledig verboden om vuur te maken in natuurgebieden.
- Je moet je afval netjes opruimen en meenemen, zodat de natuur niet wordt aangetast.
- In sommige gebieden, zoals het Durmitor Nationaal Park, is wildkamperen toegestaan mits een speciale vergunning.
Bovenstaande is geen heilige en allesomvattende lijst, aangezien de wetten en wetten voor wildkamperen veranderen per regio of zelfs per lokale overheid binnen een land. Super belangrijk is wel om de specifieke richtlijnen te bekijken voor je je reis plant, en eens je ter plaatse bent respect te hebben voor de regels, de natuur en de inwoners.
Foto’s © Yannick De Pauw
Over Yannick en Charlotte
Yannick en Charlotte reizen samen met hun zoontje Sue de wereld rond. Ze schrijven op hun mooie blog Soms Ook Heimwee en zijn al enkele jaren trouwe partner van Europ Assistance. Soms Ook Heimwee is een visuele reisblog die “bange hartjes” dankzij inspirerende reisverhalen en pakkende storytelling over de streep wil trekken om er ook op uit te trekken. Maar de route, die zal je zelf moeten uitstippelen want ze schrijven geen kant en klare reisgidsen En jij, twijfel je nog? Je moest al weg zijn!