Er gaat niets boven een goed antivirus om u optimaal te beschermen tegen virussen. Toch loeren talrijke gebreken van antivirusprogramma’s steeds om de hoek.
Hoe beschermt u zich het best?
U werkt steeds meer op uw thuiscomputer, op uw laptop op school of op uw computer tijdens het thuiswerken. Een PC is een onlosmakelijk deel van ons leven geworden. Maar wie computer zegt, zegt ook informaticavirus. De meest recente virussen zijn ingesteld om overgedragen te worden van de ene computer naar de andere computer, zonder menselijke tussenkomst. Is het dan toch mogelijk om die virussen op te sporen en te verslaan?
De eerste logische stap is de installatie van een antivirus. Voordat u een dergelijke software installeert, is het echter nuttig om te weten dat antivirussen steeds gebreken kunnen vertonen.
De detectiemethodes:
voornaamste gebreken van de antivirussen
Er bestaan heel wat manieren om een virus te detecteren. Een vaak voorkomend gebrek van een antivirus is dat het u wapent met detectiemethodes die niet doeltreffend zijn of die verouderd zijn.
Eerste methode: de scanner
De scanner is de meest voorkomende manier om een virus te detecteren. Wanneer uw antivirus uw toestel scant, dan gaat hij de verschillende codes analyseren en zoeken naar schema’s die op een viruscode lijken.
Deze methode heeft echter twee grote gebreken:
- foutieve analyse: toch vals alarm slaan wanneer een “gezond” schema sterkt lijkt op een viruscode;
- niets detecteren: indien het om een nieuw virus gaat en het antivirus het schema nog niet (her)kent, kan een antivirus het niet opsporen. Daarom is het belangrijk om uw antivirus regelmatig te updaten en over de laatste versie te beschikken om te kunnen strijden tegen kwaadaardige software.
Tweede methode: de CRC
CRC staat voor ‘Cyclic Redundancy Check’. Het is een algoritme dat veranderingen in bestanden detecteert. De CRC is vooral gericht op bestanden met de extensie *.exe, m.a.w. uitvoerbare bestanden die u o.a. bij Windows vindt.
Het probleem is dat de CRC slechts veranderingen kan detecteren als het programma ook de basisbestanden en -systemen van uw computer kent. Met andere woorden: een virus dat al aanwezig was op de computer vóór de installatie van een CRC, zal niet gedetecteerd worden.
CRC + Scanner + Verifyer + heuristische analyse = goed antivirus
De antivirussoftware die de beste resultaten oplevert, is een software die tegelijk een scanner en een CRC gebruikt. Maar dat is niet alles. Voor een optimaal resultaat gebruikt u ook:
- een “Verifyer”-programma dat een diepgaande analyse uitvoert van iedere gedetecteerde code, zodat men zeker is dat het om een virus gaat (deze procedure vervangt dus de rol van de scanner);
- Een heuristische analyse, een methode uit de geneeskunde. Deze analyse detecteert of bevestigt het bestaan van een virus door te zoeken naar symptomen of typische kenmerken van een virus op uw computer.
Zonder deze technische hulpmiddelen kan een antivirus sneller gebreken vertonen.
Ander gebrek van het antivirus:
confliten op de computer veroorzaken
De installatie en de activatie van een antivirusprogramma heeft een impact op het geheugen van uw computer alsook op uw harde schijf. Het scanproces kan dus conflicten veroorzaken: uw computer begint dan trager te werken en er kunnen zelfs verbindingsproblemen optreden.
Wanneer een dergelijk conflict opduikt, zal u geneigd zijn om van programma te veranderen of om een bijkomende antivirus te installeren. Maar opgelet: verschillende antivirusprogramma’s kunnen met elkaar in conflict gaan en bijgevolg niet het gewenste resultaat opleveren.
Zorg in ieder geval voor een (degelijk) antivirus of controleer de onderlinge compatibiliteit van de verschillende softwareprogramma’s voordat u ze installeert.
Phishing, ransomware …
aanvallen om in acht te nemen
Hebt u ons artikel over de belangrijkste vormen van cyberdreiging gelezen? Dan kent u deze termen: phishing is een techniek om uw persoonlijke gegevens te verzamelen, ransomware is dan weer een virus dat uw computer blokkeert en waarbij de hacker losgeld vraagt.
Deze twee vormen van cyberdreiging zijn sterk aanwezig op het internet. U moet kunnen rekenen op uw antivirus om u te beschermen. Wanneer u een antivirus installeert (ongeacht of het een gratis of een betaald antivirus is), controleer dan zeker of de verschillende parameters correcte zijn ingesteld.
Een bijstandspakket om gebreken van traditionele antivirussen te verhelpen
Geniet u reeds de bijstand Safe & Connected?
Dan kunt u een systeem voor IT-bescherming aanvragen. Deze bevat:
- een softwarepakket dat traditionele gebreken van antivirussen kan verhelpen: een phishblock, een gegevenswisser, een anti-ransomware …
- een monitoring om toe te zien op alle gegevens die u wilt beschermen
- een waarschuwingssysteem dat meldingen stuurt wanneer er een risico op hacking is.
De bijstand Safe & Connected is 24u/24 en 7d/7 beschikbaar.
Wij bieden een computerbeveiliging tot 5 licenties.
Wilt u meer weten over onze bijstand? Lees meer details op onze productpagina Safe & Connected!
Artikel geschreven in samenwerking met We are the Words.
Ontdek ook onze andere artikels over IT-bijstand door hier te klikken.