Krokusvakantie 2019: cijfers en tendensen
- Tijdens de krokusvakantie 2019 ontving Europ Assistance 4.476 oproepen, met een (traditionele) piek op maandag: 856 oproepen op maandag 4 maart.
- Ondanks de goede sneeuwval, was de sneeuwkwaliteit niet overal even goed, en dit vooral wegens de hoge dagtemperaturen. Omwille van deze wisselende skiomstandigheden werden er meer medische skidossiers geopend (175, +7%) dan in 2018 voor dezelfde periode. 10% van de dossiers resulteerde in een ziekenhuisopname (t.o.v. 13% in 2018).
- 40% van de geblesseerde wintersporters is jonger dan 20 jaar, waarvan voornamelijk jongens.
- Knie- (43%), schouder- (15%) en polsblessures (8%) komen zoals elk jaar het vaakst voor. Dankzij het dragen van een helm, staat het aantal geblesseerden met een hoofdletsel op 3%.
- Naast de meer dan 250 gerepatrieerden (geblesseerde skiërs en familie) door Europ Assistance tijdens deze krokusvakantie, werden er op vrijdag 8 maart 29 personen, voor wie een dringende interventie niet noodzakelijk was, gerepatrieerd naar België.
- Sterke daling van het aantal technische interventies op weg naar de skigebieden (-38% t.o.v. 2018).
Klik hier om onze infografiek te bekijken
Een groot aantal ongevallen op de pistes
- Naar jaarlijkse gewoonte stelt Europ Assistance een piek van ongelukken vast in het midden van de week. Skiërs voelen zich dan al wat meer zelfzeker op de piste, hun alertheid vermindert en de (spier)vermoeidheid duikt op. Dit jaar moest 10% van de gekwetsten in het ziekenhuis worden opgenomen (t.o.v. 13% in 2018 en 12% in 2017), wat erop duidt dat de blessures over het algemeen minder ernstig waren.
- De skiongelukken deden zich hoofdzakelijk voor in Frankrijk (51%, vs. 57% in 2018), Oostenrijk (24%, vs. 16% in 2018), Zwitserland (13%, vs. 12% in 2018), Italië (12%, vs. 15% in 2018)
- Uit het tijdstip waarop de ongevallendossiers geopend worden, stelt Europ Assistance vast dat de meeste ongelukken in de namiddag gebeuren, met een oproeppiek rond 16-17u, en dus een ongeval één of twee uren voordien. Deze tendens wordt door de hulpposten op de skipiste bevestigd. Naast de hierboven beschreven roekeloosheid kan de vermoeidheid of een middagpauze met alcoholconsumptie hier wellicht ook een verklaring voor zijn.
Het type kwetsuren en de leeftijd van de slachtoffers
- Het zal niemand verbazen dat snowboardblessures zich vooral voordoen bij de jongere en skiblessures vooral bij de oudere wintersporters.
- De allerjongsten (jonger dan 10 jaar) begeven zich steeds talrijker op de piste. Dit jaar vertegenwoordigen zij een derde van het aantal gekwetsten.
- De meest voorkomende letsels bij de jongeren van 5 tot 20 jaar zijn knie- (28%), pols-/hand- (23%) en schouderblessures (17%). Bij 11-20 jarigen hebben veel blessures te maken met het snowboarden. De 21-30 jarigen lopen grotendeels blessures op die gelinkt zijn aan het skiën en snowboarden: knie (54%), arm en pols (17%), en schouder (13%).
- Daar waar jonge kinderen en tieners vaker het slachtoffer worden van een ongeluk tijdens het snowboarden, worden 31-40 jarigen en 41-50 jarigen vaker getroffen door skiongelukken. Hetzelfde stellen we vast bij de +51-jarigen. De meest voorkomende blessures in de leeftijdsgroep 31-70 jaar zijn de traditionele skiblessures: knie (51%), enkels en voeten (17%), schouder (13%), benen (13%).
De Gipsvlucht 2019
Europ Assistance organiseert traditiegetrouw sinds meer dan 40 jaar een collectieve repatriëring om de onfortuinlijke vakantiegangers in alle veiligheid en comfort terug naar België te brengen. Een indrukwekkende operatie met een maandenlange voorbereiding die de bijstandsverlener als enige in België al sinds 1978 opzet!
In 2019 werden op deze manier in totaal 29 onfortuinlijke vakantiegangers vanop de luchthaven van Grenoble naar België overgevlogen met de Gipsvlucht van Europ Assistance. In samenwerking met Brussels Airlines zullen ze uit de Franse en Zwitserse skigebieden gerepatrieerd worden.
De “Gipsvluchtoperaties” worden in goede banen geleid door een groep van “Europ Assistance professionals”, waaronder artsen, verplegers, brancardiers, assistenten,… Aan boord komt zorg steeds op de eerste plaats en alles wordt in het werk gesteld om het de slachtoffers zo comfortabel mogelijk te maken. Zo worden de vliegtuigen speciaal uitgerust naargelang de aard van de skiblessure. Zwaar gekwetste personen worden liggend vervoerd. Wie een lichtere blessure heeft, beschikt over een speciaal aangepaste zetel om het been of de arm in alle comfort te laten rusten. De overige slachtoffers kunnen een standaardzitplaats innemen. Ook aan de gezinsleden wordt gedacht, want zij kunnen eveneens plaatsnemen in de “Gipsvlucht” van Europ Assistance. Een niet onbelangrijk punt, aangezien 40% van de gekwetsten jonger dan 20 jaar is.
Lees hier de getuigenissen van Céline en Nicolas, medewerkers van Europ Assistance die de Gipsvlcht 2019 hebben meegemaakt.
De zonbestemmingen even zeer populair
Heel wat Belgische vakantiegangers trokken tijdens de krokusvakantie naar verre zonbestemmingen: 56% van de dossiers gaan over medische problemen die plaatsvonden op deze bestemmingen.
- Europese zonbestemmingen: Spanje en de Canarische eilanden (16%, +6 ptn.), Frankrijk (15%, -1 pt.) en Italië (9%, +5 ptn.).
- Verre zonbestemmingen: Thailand is goed voor 5 van de medische oproepen vanuit verre bestemmingen (-3 ptn.), 5% vanuit de Verenigde Staten (+2 ptn.), 4% vanuit Canada (idem in 2018) en 3% vanuit zowel de Dominicaanse Republiek en Indonesië (idem in 2018).
De meest voorkomende blessures bij deze zonvakanties zijn breuken en/of kneuzingen (41%), gevolgd door infecties (15%), problemen met het maagdarmsysteem (7%) en hartaandoeningen (5%).