Hoe kiest u het meest geschikte opslagmedium voor uw datagegevens? In dit artikel overlopen we onder meer de levensduur, de capaciteit en de veiligheid van verschillende opslagmedia.
Welk is het beste opslagmedium voor uw gegevens?
De opslagruimte van computers is niet oneindig. Indien u graag bestanden, foto’s en video’s bijhoudt, dan moet u aangepaste manieren vinden om uw gegevens op te slaan. U kiest het best voor een gegevensopslagmedium met de volgende eigenschappen:
- een capaciteit die aangepast is aan uw behoeften: bestanden, foto’s, video’s en back-ups nemen niet allemaal dezelfde ruimte in;
- een optimale levensduur: u wilt uw bestanden zo lang mogelijk kunnen bewaren;
- een maximale veiligheid: uw bestanden moeten fysiek en digitaal beschermd worden.
Op basis van die verschillende punten maakten wij een vergelijking van:
- De externe harde schijf
- De SD-kaart
- De USB-stick
- De cd/dvd
- De Cloud
We kiezen er bewust voor om het niet over servers of over andere netwerk-gebaseerde opslagmedia (NAS) te hebben. U gebruikt deze opslagruimtes wellicht tijdens het thuiswerken maar die zijn eigenlijk niet geschikt voor een particulier gebruik.
Wat cyberveiligheid betreft: elk medium dat op uw computer is aangesloten, kan met een virus worden besmet als uw pc is gehackt. Uw gegevens, zelfs als ze op de media zijn opgeslagen, kunnen worden beschadigd, gestolen of vernietigd.
Wij raden u aan uw USB-sticks, externe harde schijven of CD/DVD’s uit uw machine te verwijderen zodra u klaar bent met het opslaan van uw bestanden. Om virussen tegen te gaan, voert u van tijd tot tijd virusscans uit!
(Klik op het beeld om het te vergroten)
1. Gegevensopslag op een externe harde schijf
Wie het over gegevensopslag heeft, plaatst bijna altijd de externe harde schijf op nummer één: u kunt er een indrukwekkende hoeveelheid informatie opslaan. Bij de meeste externe harde schijven wordt de beschikbare opslagruimte in terabyte (TB) uitgedrukt. Ter herinnering, een recente standaardcomputer heeft een capaciteit van één terabyte en dat komt ook overeen met 500 uren HD-video of één miljoen megabyte.
Een externe harde schijf heeft echter nog andere voordelen dan louter de opslagruimte. Dit opslagmedium is ook duurzaam in de tijd als u er goed zorg voor draagt. Een realistische inschatting van de levensduur is tussen 2 en 5 jaar.
Een laatste element is dat de externe harde schijf net zo praktisch is als een USB-stick of een cd. Dankzij het lichte gewicht en de kleine afmeting kan u de externe harde schijf eenvoudig overal mee naartoe nemen. Door de grotere afmeting in vergelijking met een USB-stick is het risico echter klein dat u dit opslagmedium zou verliezen!
De prijs van een externe harde schrijf, op basis van 1 TB, ligt rond de 70 €.
2. Gegevensopslag op een SD-kaart
Iedere fotograaf weet wat een SD-kaart is. U steekt dit kleine rechthoekige kaartje in een toestel om foto’s te kunnen opslaan. De SD-kaart wordt ook wel een “externe geheugenkaart” genoemd.
Dit opslagmedium heeft een capaciteit van honderden GB aan foto’s of video’s. Een SD-kaart van 128 GB kan 4 uur HD-video’s of 15.000 foto’s in hoge resolutie opslaan.
De SD-kaart blijft de beste oplossing om uw foto’s en video’s op te slaan. Bovendien kunt een SD-kaart in de handel aanschaffen tegen schappelijke prijzen (vaak minder dan 30 euro voor 64 GB)!
Het zijn vooral de verbindingen die een nadeel vormen. U kunt uw SD-kaart niet zomaar overal aan koppelen. Zelfs bij computers die uitgerust zijn met ingangen voor dit soort opslagmedium zult u meestal nog een adapter moeten gebruiken.
Bovendien zijn het net die verbindingen waarmee uw foto’s verloren kunnen gaan: de ongecontroleerde datastromen in beide richtingen tussen de computer en het fototoestel maken de SD-kaart kwetsbaar.
3. Gegevensopslag op een USB-stick
Een USB-stick hoeven we niet meer aan u voor te stellen. Net zoals de muis of het toetsenbord is deze extensie een vertrouwd beeld geworden bij iedere computer. U vindt USB-sticks in alle maten, alle formaten en er zijn versies met een opslagruimte tot wel 256 GB en die toch slechts een duimbreed groot zijn.
De USB-stick is een toegankelijk opslagmedium: het is klein, eenvoudig mee te nemen, kan veel informatie bevatten en overal op aangesloten worden. Ieder toestel heeft minstens één USB-ingang, en dan hebben we het niet alleen over computers, denk maar aan televisies, spelconsoles, Blu-ray-spelers,… USB is echt wel de norm.
De praktische kant van USB-sticks heeft echter ook een keerzijde. Ze kunnen verloren geraken in broekzakken, in tassen, onder het bed of in de wasmachine.
USB-sticks kunnen na een bepaalde tijd ook gewoon te oud of onleesbaar worden waardoor ze niet meer herkend worden door computers.
4. Gegevensopslag op een CD/DVD
Het tijdperk van de cd’s en de dvd’s loopt stilaan ten einde. Recente draagbare computers beschikken vaak zelfs niet meer over een cd-speler. Ook de capaciteit is niet meer van deze tijd: een schijf kan slechts 8 GB aan gegevens opslaan. Vergelijk dat eens met de 256 GB van een USB-stick: dat is een serieus verschil!
Een schijf is ook zeer kwetsbaar: het oppervlak dat de gegevens opslaat is niet beschermd tegen externe invloeden. Een kleine kras kan grote schade aanrichten en zelfs uw bestanden vernietigen. Een cd of dvd in goede staat gaat ongeveer 3 tot 10 jaar mee.
Tip: verplaats al uw bestanden, foto’s of video’ van uw schijven (cd’s en/of dvd’s) naar een ander opslagmedium (externe harde schijf of USB-stick).
5. Gegevensopslag in de Cloud
U kent reeds de voor- en nadelen van de Cloud. Graag herinneren we u aan het volgende:
- De Cloudopslag is geen materiële opslag;
- De Cloudopslag is onbeperkt (weliswaar dan meestal tegen betaling);
- Uw gegevens zijn voor 99,99% beschermd: de enige manier waarop uw gegevens kunnen verdwijnen is ofwel door een schadegeval (zoals een brand) ofwel door het vernuftig werk van hackers.
U hebt begrepen dat wij buiten de Cloud, de nummer één voor gegevensopslag, vooral gewonnen zijn voor de externe harde schijf.
Uiteraard heeft ieder opslagmedium van datagegevens eigen voordelen en een eigen gebruik.:Indien u graag fotografeert, dan is de SD-kaart uw beste vriend. Indien u weinig fysieke ruimte nodig heeft, dan is de USB-stick de beste optie.
Net zoals de diskette is ondertussen ook de schijf (cd/dvd) niet meer van deze tijd: het is een kwetsbaar opslagmedium dat bovendien weinig opslagruimte biedt. Deze vorm van gegevensopslag staat dan ook helemaal onderaan de lijst.
U hebt ongetwijfeld gekozen voor uw favoriete opslagmedium. Maar weet u wat u moet doen wanneer uw persoonlijke gegevens worden gestolen door een hacker?
Artikel geschreven in samenwerking met We are the Words.
Ontdek ook onze andere artikels over IT-bijstand door hier te klikken.