Dromen uw kinderen ervan een brief te schrijven of een tekening te sturen naar Sinterklaas? Hoe moeten ze tewerk gaan en wat is zijn adres?
Hoe schrijf je naar de sint?
Het Sinterklaasfeest (6 december) is de ideale gelegenheid voor de kinderen om geschenkjes te vragen aan hun patroonheilige en om hem te beloven dat ze het hele jaar door braaf zullen zijn. Hij komt immers speciaal naar ons land om de kinderen te ontmoeten en om ze te verwennen. Hij deinst er zelfs niet voor terug om dit te doen tot in het huis waar ze wonen.
Zijn adres?
Dankzij Bpost kennen wij het adres van Sinterklaas. Uw kinderen kunnen tot 27 november een brief of een tekening sturen naar volgend adres. De brief moet niet gefrankeerd worden.
Vergeet niet uw adres te vermelden, een antwoord is gegarandeerd!
Sinterklaas
Spanjestraat 1
0612 Hemel
Klik hier voor de website.
Sinterklaas
De historische figuur…
Volgens de historici is Sint-Nikolaas (of Sinterklaas) geboren in de jaren 270 na J.C. in Klein-Azië, waar tegenwoordig Turkije ligt. Rond het jaar 300 werd hij bisschop van Myra (Turkije). Het jaar van zijn overlijden is niet met zekerheid gekend, maar wel de precieze dag, nl een 6de december. In 1087 werden de relikwieën van de heilige overgebracht naar Bari, in Italië.
… en zijn legende
Sinds de 6de eeuw, heeft Sint-Nikolaas een reputatie opgebouwd die heel snel een stevige legende is geworden. Zo werd hij de beschermheer van de zwakkeren en de verstotenen (gevangenen, prostituees, …), en ook van de kinderen, van de kooplieden, de schippers, de zeevaarders…
Enerzijds schrijft men hem talrijke mirakels toe (bvb. een hevige storm doen bedaren, reizigers genezen, zeelieden of vissers redden, ongelukkige kinderen beschermen), en anderzijds werd hij bekend voor zijn streng optreden naar degenen die “het rechte pad hadden verlaten” (bvb. de dieven) of zij die in hun handelingen onvoldoende discipline aan de dag legden (kooplieden, zeelieden, … maar ook sommige scholieren!).
Doorheen de eeuwen werd Sinterklaas heel populair in onze landen : talrijke steden en gemeenten hebben een gebedsplaats ter ere van de heilige, of zelfs gebouwen of bruggen die onder zijn bescherming staan. Hij blijft heel bekend en aanbeden in vele landen, gaande van Zuid-Nederland, België en Noord-Frankrijk tot de landen van Oost-Europa.
De voornaam Nikolaas, Klaas, Nick, en alle andere afgeleide vormen zijn nog steeds veel in trek.
In zijn Duitse vorm werd Sint-Nikolaas uitgesproken als « Sankt Niklaus, « Santiglaus », … wat uiteindelijk de naam « Santa Claus » heeft doen ontstaan: de naam die aan de kerstman wordt gegeven in de Angelsaksische landen.
Er bestaan heel wat legenden over Sinterklaas. Vele kinderliedjes zijn heel bekend geworden en werden van generatie op generatie doorgegeven. U zult ze op het internet gemakkelijk terugvinden.
Vandaag is Sinterklaas – onder andere – de patroonheilige van de scholieren. In die rol beloont hij dan ook de “brave en gehoorzame kinderen”.
Foto cover: jan kranendonk / Shutterstock.com
hallo sinterklaas ik wil zoals caudo een iphone 4
Dag,
Ik ben een oude man en ik heb niet altijd een goed geheugen.
Stuur je mij nog een brief met je vraag? Zo zal Zwarte Piet dit bekijken en het in mijn boek schrijven.
Mijn adres is:
Sinterklaas
Spanjestraat 1
0612 Hemel
Tot binnenkort!
Sinterklaas
Sinterklaas, ik nodig je uit in mijn huis in 2060 antwerpen Abdullah