Tijdens de lockdowns heeft de fiets enorm aan populariteit. Waarom dan niet de (elektrische) fietsen meenemen als je met de auto op reis gaat? Maar hoe doe je dat concreet? En lukt dat ook met elektrische fietsen?
In dit artikel geeft onze blogger Alain Dierckx een overzicht van de verschillende mogelijkheden plus enkele handige tips voor aankoop en gebruik van fietsendragers.
Hoe vervoer je je fiets(en) met de wagen?
Als je met de auto op reis gaat, en je wil fietsen meenemen, is een fietsendrager de ideale oplossing. Er bestaan vier verschillende types fietsendragers, elk met hun voor- en nadelen. Dus moet je wel even nadenken om te bepalen wat voor jou de beste keuze is. Die keuze hangt onder meer af van het type auto dat je bezit en of je al dan niet over een trekhaak beschikt. De prijs van een fietsendrager varieert tussen 40€ en 500€ naargelang de gekozen oplossing en de eventuele accessoires.
1. Een fietsendrager in de koffer
Je kunt natuurlijk gewoon de zetels achteraan dichtklappen en je fiets in de koffer steken. Niet altijd aangeraden, want het kan je fiets (en je auto beschadigen) en de zichtbaarheid beperken.
Sommige types fietsendragers kunnen ook in de koffer bevestigd worden. Dit is waarschijnlijk het minst gekende systeem. Het bestaat uit een staaf met bevestigingselementen die op de bodem van je koffer wordt vastgeschroefd. Daarop zet je je fiets vast. Het spreekt voor zich dat dit alleen mogelijk is in wagens die over een ruime kofferruimte beschikken. Het voor de hand liggende nadeel van deze methode is dat de staaf en de fiets(en) veel plaats innemen in je koffer, waardoor er minder ruimte overblijft voor bagage (en passagiers).
2. Een fietsendrager op de trekhaak
Als je over een wagen met een trekhaak beschikt, kan je kiezen voor een fietsendrager die daarop bevestigd wordt. Dit systeem is in principe toepasbaar op alle types auto’s omdat de fietsendrager niet op de auto zelf gemonteerd wordt. De fietsen bevinden zich dus achter je voertuig. Dit houdt wel in dat de totale lengte van je voertuig aanzienlijk verhoogt. Hou hier zeker rekening mee als je parkeert of achteruit rijdt.
Met dit type fietsendrager kan je van 1 tot vier fietsen vervoeren. Daarbij is het van groot belang dat je de maximale belasting van je trekhaak niet overschrijdt. Dat cijfer (het aantal kilogram) staat op je trekhaak vermeld. Om het juiste gewicht te berekenen, moet je het gewicht van de fietsen en dat van de fietsendrager samentellen. Een fietsendrager op de trekhaak is een zeer handige oplossing, maar is meestal ook de duurste .
3. Een fietsendrager op de achterklep van de wagen
Een andere optie is een fietsendrager die op de achterklep van je wagen wordt bevestigd. Dit heeft als voordeel dat je niet over een trekhaak moet beschikken. Bovendien is het een goedkopere en een snellere oplossing qua montage. Als je voor dit type kiest, onthoud dan wel dat je je koffer niet kunt openen.
Ook voor campers zijn er dergelijke fietsendragers te koop. Die worden gewoon op de achterwand van de camper bevestigd. Omdat er vandaag veel elektrische fietsen verkocht worden, en omdat die zwaarder zijn dan gewone fietsen, hebben de fabrikanten dit type van fietsdragers wel nog meer verstevigd.
4. Een fietsendrager op het dak
Dit type fietsendrager, een dakdrager genoemd, wordt op de dakrails van de auto bevestigd. Het voordeel ten opzicht van systemen op de trekhaak of op de achterklep is dat je een beter zicht naar achter hebt. Er zijn echter ook enkele nadelen aan verbonden. Het brandstofverbruik is bijvoorbeeld hoger door de grotere luchtweerstand veroorzaakt door de fietsen op het dak. En je moet natuurlijk de fietsen hoog optillen om ze op het dak te kunnen vastzetten.
Zijn bovenstaande fietsdragers geschikt voor alle types fietsen?
Neen. Door het hogere gewicht van een elektrische fiets wordt voor dit type fiets enkel een fietsendrager op trekhaak aangeraden. Voor mountainbikes, racefietsen en gewone fietsen kan je je keuze maken tussen de andere systemen.
Er zijn overigens ook specifieke accessoires beschikbaar om je het leven gemakkelijker te maken. Zo voorzien sommige fabrikanten oprijgoten zodat je de fiets niet moet optillen. Dit is vooral handig voor elektrische fietsen omdat die veel zwaarder zijn dan een gewone fiets. Voor mountainbikes zijn er dan weer fietsendragers op de markt die beschikken over extra brede goten die bestemd zijn voor de bredere banden eigen aan deze fietsen.
Wat zegt de wegcode?
In de wegcode, meer bepaald in Artikel 45 en 46 vind je meer informatie over de regels die je moet respecteren bij het gebruik van fietsendragers. Daar staat bijvoorbeeld vermeld dat de maximale breedte van je auto inclusief de fietsen en fietsendrager 2,55 meter bedraagt.
De horizontale afstand tussen het achterste gedeelte van de uitstekende lading en de achterkant van je voertuig mag dan weer niet meer bedragen dan 1 meter. Tenslotte moet de fietsendrager tevens voorzien zijn van de nodige verlichting als de verlichting van je auto niet zichtbaar is door de fietsen en de fietsendrager, wat meestal het geval is.
10 tips in verband met fietsendragers
- Kies voor een fietsendrager waarbij de delen die je auto raken bekleed zijn met rubber om schade te voorkomen.
- Kies voor een model van fietsendrager dat compact kan opgeborgen worden.
- Kies voor een model met 13-polige aansluiting zodat je naast knipperlichten, achterlichten en remlichten ook beschikt over achteruitrijlichten en een mistlamp (bij een 7-polige aansluiting zijn deze twee laatste niet mogelijk).
- Test de geladen fietsendrager uit tijdens een korte rit. Vergeet niet dat een lading op je wagen de wegvastheid van je voertuig kan beïnvloeden, zeker bij sterke wind.
- Controleer vóór je vertrekt en best ook onderweg of alles stevig bevestigd is en de goede werking van de richtingaanwijzers en alle lichten.
- Haal kinderzitjes, fietstassen en desgevallend de accu van de fietsen om het gewicht te verlagen.
- Investeer in een beschermhoes die je fiets(en) beschermt tegen de weersomstandigheden.
- Bescherm de fietsen tegen diefstal door de fietsendrager en ook de fietsen zelf te vergrendelen.
- Achteraan mag de fietsendrager maximum één meter uitsteken.
- Check vooraf de hoogte van de doorgang in de tolstations die zich op je route bevinden, vooral als je gekozen hebt voor een dakdrager. Doe hetzelfde als je een parking of garage binnenrijdt.
Op zoek naar gemoedsrust? Maak kennis met BIKE, de (elektrische) fietsverzekering van Europ Assistance.