Welke eerste handelingen moet u stellen indien u getuige bent van een skiongeval?
1. De plaats van het skiongeval afbakenen en veiligstellen
Zorg er in de eerste plaats voor dat u zelf geen kwetsuur oploopt.
- Ga voorzichtig naar de plek van het ongeval, kijk hierbij uit naar andere naderende skiërs of potentiële gevaren op de piste.
- Steek de ski’s, de skistokken (of de snowboards) gekruist in de sneeuw op een vijftal meter afstand van de plek van het ongeval in een hoger gelegen gedeelte om de plaats aan te geven aan de andere skiërs en aan de hulpdiensten.
2. De eerste hulp bieden
- Controleer of het slachtoffer vrij kan ademen via neus en mond en of het bij bewustzijn is. Tracht na te gaan of het slachtoffer geen ernstige blessure heeft.
- Indien de blessure niet ernstig is: breng de gekwetste indien wenselijk of mogelijk naar een veilige plek. Zorg voor een stabiele en aangename ligging van het slachtoffer.
- Bij een ernstige blessure: houd rekening met een eventuele hoofd- of nekkwetsuur of een blessure aan de voet of de enkel. Vermijd in dit geval alle beweging van de nek en trek de skihelm of skischoenen niet uit.
3. Hulp zoeken
- Indien u zelf geen mobiele telefoon op zak hebt of u het plaatselijke noodnummer niet kent, stuurt u een andere persoon om de hulpdiensten (of het dichtstbijzijnde contactpunt zoals een skilift of een restaurant) zo snel mogelijk te verwittigen. Best is om de nummers van de hulpdiensten altijd bij de hand te hebben.
- Laat een gekwetste nooit alleen achter.
- Blijf kalm en organiseer de hulp rondom het slachtoffer zo rustig mogelijk. Stel het slachtoffer gerust.
4. De gekwetste warm houden
- Behoed het slachtoffer van onderkoeling tot de aankomst van de hulpdiensten. Leg eventueel en indien mogelijk iets onder de persoon of dek de persoon toe. Een gekwetste persoon in de sneeuw kan snel onderkoelingsverschijnselen vertonen, zeker als het slachtoffer een kind is.
- Geef het slachtoffer niets te eten of te drinken (en zeker geen alcohol), want dit zou de verdere medische verzorging kunnen bemoeilijken.
Nadat de hulpdiensten ter plaatse de eerste hulp hebben verleend, zal het slachtoffer of zijn medereizigers zo snel mogelijk contact kunnen opnemen met de bijstandscentrale van de reisverzekering die de verdere stappen zal ondernemen en de bijstandsverlening tot een goed einde zal brengen.
Lees ook: “14u00 : een gevaarlijk uur op de skipiste” en de artikels van ons dossier “Wintersporten”
Download ons e-book “Op wintersportvakantie zonder zorgen”
Eerste publicatie: 01.2015 - Update: 02.2022