Tom de Dorlodot, aventurier en paraglider onthult 3 van zijn meest geliefde, nabije bestemmingen aan degenen die het avontuur anders en niet te ver van huis willen beleven.
Het avontuur anders beleven
Sinds ik begon te paragliden, ben ik de wereld rondgereisd op zoek naar de mooiste plekken waar ik mijn vleugels kon uitslaan. Met “mooiste plekken” bedoel ik plekken die door de mens nog onaangeroerd, goed bewaard en weinig bekend zijn. Deze plaatsen spreken me aan omdat ze me eraan herinneren hoe prachtig de natuur is, maar ook hoe kwetsbaar. De kans hebben om over maagdelijke bergen te vliegen of over indrukwekkende woestijngebieden zetten mij ertoe aan om ons milieu te beschermen zodat toekomstige generaties ook kunnen getuigen en genieten van de pracht van onze planeet. Ik vroeg vrij snel af hoe ik tijdens mijn reizen zo weinig mogelijk sporen kon achterlaten. Milieubewust reizen is een belangrijke verantwoordelijkheid geworden en ik wil graag enkele tips met u delen die u tijdens uw volgende reis in de praktijk kunt brengen.
Iets wat ik snel besefte, is dat men niet ver hoeft te gaan om zich ver van huis te wanen. Europa telt een groot aantal bestemmingen die meer dan het ontdekken waard zijn! Te beginnen met ons eigen land. 😉
Mijn 3 meest geliefde Europese bestemmingen
België: de Transardennaise
De Transardennaise (of Transardense route) is een 160 km lange wandeling in 7 delen doorheen de Ardennen die La Roche-en-Ardenne verbindt met Bouillon via Saint-Hubert en Nassogne. Het is een prachtige route. Ik heb het al te voet en zelfs met de mountainbike afgelegd. Een 100% lokale, 100% milieuvriendelijke en zeer goedkope activiteit! Ik raad u aan dit in de vroege herfst te doen, de kleuren zijn dan prachtig en het klimaat is nog steeds mild. Vergeet niet om enkele nuttige voorwerpen mee te nemen, zoals een tent, een rugzak, een slaapzak, een goed paar wandelschoenen, wandelstokken, een goede “goretex” en een degelijke biologische zonnecrème.
Alle informatie over de Transardennaise vindt u op de volgende website: http://walloniebelgiquetourisme.be/fr-be/content/la-transardennaise-de-la-roche-en-ardenne-a-bouillon-en-7-etapes
Slovenië: van de Triglav tot de Soçarivier
Slovenië was mijn mooiste ontdekking van 2015. We hebben de kans gehad om er naartoe te gaan tijdens een project waarbij we 4 jongeren begeleidden om hun avontuurlijke dromen waar te maken, van het hoogste punt in Slovenië tot aan de zee.
Slovenië is voor mij het Nieuw-Zeeland van Europa. Dit land is ongelooflijk rijk aan natuurlijke rijkdommen. Ik raad u ten zeerste aan om naar de top van de Triglav te klimmen. De beklimming gebeurt gedeeltelijk via de Via Ferrata (niveau “gemakkelijk/middelmatig”) naar de Triglav Lodge in Kredarica. Het is de hoogste berghut van het land (2.515 m) en het eten is er super lekker. De volgende ochtend bereikt men de top binnen enkele uren. Het uitzicht is prachtig!
Om van deze ervaring een echt succes te maken en zonder risico’s te laten verlopen, raad ik altijd aan om met een goede gids te vertrekken. Op het Explore and Share platform vindt u de gids die het best bij u past.
De Soçarivier (138 km) is de mooiste rivier van Slovenië. Een echt pareltje met een transparante blauw-groene kleur in het midden van de bergen. Top is er om in packraft (een zeer licht opblaasbare kajak) op te varen.
De Pyreneeën
Ik heb een passie voor het bivakvliegen (hike & fly). Lange bergketens volledig autonoom oversteken met een paraglider is voor mij de beste manier om mij van alle stress te verlossen en mijn accu’s op te laden!
Enkele jaren geleden heb ik besloten om de Pyreneeën alleen over te steken. Ik ben begonnen bij de vuurtoren van Hondarribia aan de Atlantische kust tot de vuurtoren van Cap de Creus aan de Middellandse Zee. De Pyreneeën kunt u doorkruisen door de GR-paden te volgen, wat altijd praktisch is als u niet wilt verdwalen. 😉
Qua materiaal had ik enkel een kleine rugzak met mijn paraglider en wat geld meegenomen. Ik stopte in schattige kleine dorpjes om voeding te voorzien. Als drank koos ik voor het natuurlijke bronwater onderweg, en ‘s nachts sliep ik in mijn paraglider. Als de omstandigheden extreem zijn, vindt men in het hooggebergte tal van mooie kleine toevluchtsoorden om de nacht door te brengen. Deze reis is één van mijn mooiste herinneringen geworden, naast het feit dat ik geen enkele impact op het milieu heb gehad. Ik liftte naar Spanje en kwam terug met de trein.
Lees in dit verband ook het artikel over dit avontuur door hier te klikken.
De CO2-uitstoot compenseren
Ook al probeer ik zoveel mogelijk vluchten te vermijden, soms moet ik het vliegtuig nemen als ik een hoogterecord wil breken in de Himalaya of open vliegplaatsen in Afrika wil ontdekken. In dit geval werk ik met CO2 Logic.
CO2-logic helpt u om de CO2-uitstoot van uw reizen te neutraliseren. Hun plan is efficiënt en op maat gemaakt. Afhankelijk van uw activiteit, zullen zij in staat zijn om u de beste oplossing voor te stellen. Alle informatie vindt u op hun website: https://www.co2logic.com/nl
Goede reis!
Tom
Als u andere goede tips wilt om uw ecologische voetafdruk te beperken, kunt u volgende artikels lezen:
- De CO2-uitstoot van uw reis compenseren
- Tips om ecologisch te reizen
- De ecologische voetafdruk van een avontuurlijke reis beperken
- Open brief van “Rise for Climate”
Ontdek de andere artikels van Tom de Dorlodot door hier te klikken.
Coverfoto : © John Stapels, Slovenië