Gaat uw kind alleen of onder begeleiding met de fiets naar school?
Wat zijn de aandachtspunten om de rit veilig af te leggen?
Volgens het Vias-instituut werden in 2017 elke dag (!) een tiental kinderen jonger dan 15 jaar het slachtoffer van een verkeersongeval. En dit cijfer neemt alleen maar toe nu het gebruik van de fiets steeds populairder wordt.
Enkele regels om veilig naar school te fietsen
1. De juiste keuze van de fiets
- Kies een fiets die overeenstemt met de gestalte van het kind. Men ziet al te vaak kinderen naar school vertrekken op een te kleine of te grote fiets. Dit maakt het fietsen niet alleen oncomfortabel, maar soms ook gevaarlijk.
Tijdens het schooljaar zal uw kind blijven groeien: hou hiermee rekening bij de aankoop van een nieuwe fiets. - Hou bij aankoop rekening met het gewicht, de stevigheid, de toebehoren (accessoires), de mogelijkheid om gemakkelijk de zadelhoogte te regelen, de veiligheid van de fiets.
- Zorg ervoor dat de fiets over alle veiligheidsaccessoires beschikt: verlichting, flikkerlampjes, reflectoren, bel, … en dat de ketting en de remmen in goede staat zijn. Sommige fietsen beschikken over een vlaggetje die men achteraan langs de zijkant kan openzetten: ze zetten de autobestuurders aan om een veiligheidsafstand te houden wanneer ze de fiets voorbijsteken.
2. De uitrusting van uw kind
- Geef uw kind een helm die aangepast is aan zijn hoofd. Om hem nog beter te beschermen bij een valpartij, kunt u hem ook van handschoenen en elleboog- of kniebeschermers voorzien.
- Uw kind moet gezien worden! Laat hem reflecterende kleding dragen of eventueel een reflecterende armband of gordel, evenals een fluohesje.
3. Vóór het vertrek
- Controleer de goede werking van de fiets (waaronder de remmen en de banden). Geef de fiets ook regelmatig een onderhoudsbeurt.
- Stel de hoogte van de zadel goed af. Uw kind moet probleemloos aan de trappers kunnen en een voet op de grond kunnen zetten zonder de fiets uit evenwicht te brengen.
- Zorg ervoor dat de boekentas op de rug wordt gedragen of goed vastgemaakt is op de bagagedrager. Hang de boekentas nooit aan het stuur, hij zou de fiets uit evenwicht kunnen brengen.
4. De reisweg
- Kies voor de veiligste reisweg met fietspaden, wegen waarop autobestuurders hun snelheid moeten matigen, geen drukke wegen (vooral wat vrachtauto’s betreft). Vermijd gevaarlijke doorgangen of kruispunten (in dat geval steekt men best te voet over!).
Soms is die “ideale” reisweg niet de kortste. - Maak uw kind attent op ongevallen die veroorzaakt worden door de dode hoek van auto’s, bussen, vrachtwagens, …
- Test de reisweg in reële omstandigheden samen met uw kind vooraleer hij zich alleen op de weg begeeft.
- Informeer u om te weten of andere kinderen dezelfde weg met de fiets afleggen: in groep rijden biedt meer veiligheid inzake zichtbaarheid en in geval van problemen.
- De weersomstandigheden wijzigen in de loop van het jaar afhankelijk van de seizoenen. Voorzie dus een alternatief transportmiddel indien de omstandigheden niet meer veilig zijn (stormweer, hevige regen, ijzel, sneeuw, …).
- Zorg voor een antidiefstalsysteem (bvb. fietsslot) en ga na waar het kind zijn fiets in de school kan achterlaten.
5. Indien u uw kind met de fiets begeleidt
- Indien uw kind weinig ervaring heeft, kunt u hem best naar school begeleiden. Rij in dit geval aan zijn linkerkant zodat hij beschermd wordt van het voorbijrijdend verkeer. Indien dit niet kan, plaatst u zich achter hem zodat u hem in de gaten kunt houden en de gevaren kunt anticiperen.
- Bij het rijden moet uw kind uw bevelen opvolgen, zoals “Stop”, “Rij minder snel”, Blijf langs je kant”, “Pas op voor de voetganger”, enz.
- Leef de verkeersregels na zodat uzelf het goede voorbeeld geeft aan uw kind.
- Goed om te weten: indien hij minder dan 9 jaar oud is en een fiets gebruikt met een wieldiameter van max. 50 cm, mag uw kind op het voetpad rijden.
6. Indien uw kind alleen met de fiets vertrekt
- Hiervoor moet uw kind voldoende vertrouwd en ervaren zijn met het verkeer en het gebruik van zijn fiets. Hij moet de gevaren goed kennen, de risico’s kunnen inschatten (snelheid van het wegverkeer, voorrangsregels, …) en de verkeersregels naleven (met de arm aangeven dat hij zal draaien, achter zich kijken zonder zijn evenwicht te verliezen, over een anticipatievermogen beschikken, enz.).
- Geef hem een middel om u te verwittigen in geval van problemen (een GSM of plaatsen waar hij u kan verwittigen in geval van nood). Steek uw contactgegevens in zijn boekentas of in zijn portefeuille. Vraag hem desnoods om u te verwittigen (SMS) wanneer hij aangekomen is.
Nuttige link : https://www.vias.be/nl/newsroom/elke-dag-raken-10-kinderen-gewond-in-het-verkeer-in-ons-land/
Eerste publicatie: 09/2015 - Update: 08/2022