
Vertrekt u op vakantie met een elektrisch voertuig? Dan raden wij u aan om uw reis goed voor te bereiden want op het vlak van laadpalen en betaalmogelijkheden bestaan er nog grote verschillen tussen de verschillende (vakantie)landen. Met de nodige planning, de juiste laadpassen en onze tips kan u echter onbezorgd genieten van uw verlof.
In dit artikel geeft onze blogger Alain Dierckx u
- enkele goede tips om op vakantie te gaan met een elektrisch voertuig
- de huidige toestand in de door de Belgen meest bezochte landen met de wagen: Frankrijk, Spanje, Italië, Nederland, Duitsland, Portugal
Enkele goede tips om met een elektrisch voertuig op vakantie te gaan
- Breng de laadmogelijkheden voor uw vertrek in kaart: de openbare laadstations, maar ook de laadstations op privéterrein (bvb hotel).
- Neem extra laadpassen mee
- Baseer uw traject op 80% van de actieradius van uw voertuig. Zo bouwt u een marge in voor onverwachte gebeurtenissen zoals een laadstation dat buiten gebruik is of een laadpaal aan het hotel die niet toegankelijk is.
- Gebruik regeneratief remmen. Door licht op uw rempedaal te duwen, remt u enkel op de elektromotor en wordt de batterij opgeladen tijdens het rijden. Vergeet niet voor uw vertrek het regeneratief rijden op de hoogste stand in te schakelen.
- Neem de laadkabel van thuis mee
- Vermijd wegen waar lange files kunnen ontstaan. Kies daarom eerder de secundaire wegen tijdens de drukste dagen. De laadstations zullen er ook (iets) minder druk zijn.
- Zorg ervoor dat uw smartphone steeds opgeladen (reservelader) is om apps te kunnen gebruiken
- Schaf een milieusticker aan (ook verplicht voor elektrische wagens)
- Denk aan een goede pechverhelpingscontract
Met een elektrisch voertuig naar het buitenland
Hieronder geven wij u de stand van zaken wat de laadcapaciteiten betreft in de door de Belgen meest bezochte toeristische landen (toestand in juli 2025).
Op deze website vindt u een kaart met laadpunten: https://blog.chargemap.com/en
Met een elektrisch voertuig naar Frankrijk
In Frankrijk heeft een inhaalbeweging ervoor gezorgd dat de batterij van uw elektrisch voertuig opladen aan veel meer laadpalen kan gebeuren dan in het verleden. Vandaag kan u terecht bij zo’n 90.000 laadpunten waarvan er 15.000 snelladers zijn. Hou er wel rekening mee dat het in de verlofperiode heel druk is op snelwegen, vooral op zaterdagen, en dat er dus files ontstaan aan de laadstations.
Opgelet, er zijn in Frankrijk nog steeds laadpalen met de oude 3c aansluiting waar u de gewone stekker niet kan gebruiken. Gelukkig worden die verdrongen door de standaard die ook in andere landen geldt (Type 2, Mennekes voor AC-laden en CCS (Combined Charging System) of CHAdeMO-standaard voor DC-snelladen.
De kost van het opladen in Frankrijk ligt rond het gemiddelde in Europa maar de tarieven van de laadpalen aan hotel of campings kunnen soms wel oplopen. Informeer u best vooraf.
Met een elektrisch voertuig naar Spanje
Spanje kende een achterstand qua aantal laadpalen maar vandaag zijn er toch al ongeveer 35.000 openbare laadpunten waarvan 13.000 snelladers, vooral in de steden en langs de snelwegen. Aan de toeristische kusten van Spanje is het netwerk veel uitgebreider dan in het binnenland waar het soms echt moeilijk kan zijn om een laadpaal te vinden.
De type 2 laadkabel (Mennekes) is ook in Spanje de standaard dus op dat vlak zijn er geen problemen. De laadtarieven in Spanje zijn redelijk voordelig ten opzichte van andere landen. Op sommige plekken is laden zelfs gratis.
Met een elektrisch voertuig naar Italië
In Italië zijn er ongeveer 50.000 openbare laadpalen waarvan 15.000 snelladers. De meeste laadstations vind je in het noorden van het land. In het zuiden kan het soms moeilijk zijn om een laadpaal te vinden.
Hou er rekening mee dat de kost om de batterij op te laden er hoger ligt dan in de meeste Europese landen. In Italië is ook de ‘blokkeertijd’ aan de dure kant (de tijd dat uw voertuig er nog staat als het al helemaal opgeladen is), vooral bij snelladers. Tenslotte is de capaciteit van de snelladers die uitgebaat worden door lokale aanbieders niet zo hoog waardoor uw voertuig langer zal stilstaan om op te laden.
Opgepast, als u in Italië uw elektrische auto op een veerboot wil zetten, mag de batterij voor maximum veertig procent opgeladen zijn.
Met een elektrisch voertuig naar Nederland
Als u naar Nederland rijdt met een elektrische auto, gaat u normaal gezien geen enkel probleem ondervinden. Nederland is immers de koploper in Europa op het vlak van openbare laadpunten, er zijn er al niet minder dan 200.000. De groei van het aantal snelladers is wat beperkter. Vandaag zijn er zo’n 5.500 beschikbaar. Maar ook de oplaadtarieven zijn lager dan in de omringende landen dus Nederland is echt wel een voorbeeld voor de andere Europese landen.
Met een elektrisch voertuig naar Duitsland
In Duitsland zijn er 84.000 laadpunten beschikbaar om uw batterij op te laden. 19.000 daarvan zijn snelladers. Het netwerk is dus heel uitgebreid en is eigenlijk al voorzien op meer elektrische voertuigen dan er vandaag rondrijden. Daardoor zijn veel laadpunten lange tijd onbezet en zijn files zijn daardoor eerder uitzonderlijk. Daartegenover staat dat de kost voor snelladen in Duitsland hoger is dan gemiddeld.
Met een elektrisch voertuig naar Portugal
In Portugal is het netwerk van openbare laadpalen nog niet goed uitgewerkt. Vooral rond Porto en Lissabon vindt u de meeste laadstations maar in het noorden van het land en in Algarve is het aantal jammer genoeg nog beperkt. Dit houdt in dat er in de verlofperiodes files aan de laadpunten kunnen voorkomen.
Bovendien kan de manier waarop de kabel wordt aangesloten op de laadpaal in Portugal verschillen ten opzichte van de manier waarop dat gebeurt in andere landen. Lees daarom steeds de gebruiksaanwijzing op de laadpaal of check het online op de website van de uitbater. Wij raden u alleszins aan om uw kabel van thuis mee te nemen om in geval van nood te kunnen opladen aan een stopcontact.