Het is voor niemand nog een geheim dat reizen vervuiling veroorzaakt. Toerisme is op dit ogenblik verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. De Vakantiebarometer 2019 van Europ Assistance heeft aangetoond dat 4 Belgen op de 10 bereid zijn om hun vakantiewijze aan te passen om minder op het milieu te wegen. Als de bescherming van het klimaat voor u belangrijk is, vindt u hieronder enkele vragen die u zich moet stellen om uw ecologische voetafdruk tijdens uw vakantie zo beperkt mogelijk te houden.
Enkele vragen bij het plannen van uw reis
1. Welk type bestemming kiezen?
Het spreekt voor zich dat hoe minder kilometers u aflegt, hoe minder uw ecologische voetafdruk zal zijn. Volgende vragen kunnen nuttig zijn bij de keuze van uw vakantiebestemming:
- Een stad bezoeken? Als u kiest voor een citytrip, ga dan eerst op ontdekking in de grote steden die niet te ver weg zijn. We hebben vaak de neiging om zo ver mogelijk te willen gaan, terwijl plaatsen die korter bij liggen links gelaten worden. Gebruik het openbaar vervoer, ga te voet of kies voor lichte vervoermiddelen. Wens je de omgeving van de stad te verkennen, neem dan het openbaar vervoer in plaats van een auto te huren. Deze oplossing is ook veel goedkoper.
- Naar de kust? Vermijd activiteiten die een impact hebben op het klimaat, zoals het jetskiën en andere gemotoriseerde “zeeactiviteiten”. Geniet eerder van het wandelen en het fietsen. Laat uw afval niet achter op het strand.
2. Welk type reis?
Uw type reis is afhankelijk van uw budget en het aantal reizigers.
Reist u in groep? Zorg dat iedereen het eens is over het soort reis dat u wilt maken: een trektocht, een verblijf op het platteland, in de stad of liever een vakantie aan het strand? Kies ervoor om voedsel ter plaatse te kopen (lokale markt) in plaats van het mee te nemen. Neem niet teveel spullen mee. Elke onnodige last (dus elk onnodig gewicht) zorgt ervoor dat u meer energie verbruikt.
Dezelfde redenering geldt wanneer u met uw gezin reist. Als u graag op trektocht gaat, houd dan rekening met iedereen en pas uw reis aan, vooral als u kinderen hebt. Het is immers noodzakelijk om een compromis te vinden tussen éénieders wensen en het totale vakantiebudget. Wandelvakanties zullen uiteraard goedkoper zijn dan hotelvakanties. Kamperen kan ook een goed compromis zijn.
3. Welk vervoer?
- De trein: Als u voor Europa kiest, van plan bent om tussen de 150 en 800 km te reizen en geen haast hebt, kies dan eerder voor de trein i.p.v. het vliegtuig. Het is gemakkelijk om met de trein door Europa te reizen. Dit vervoermiddel zal 35 keer minder CO2 uitstoten dan het vliegtuig! Bovendien is het reizen met de trein over het algemeen sneller dan met de bus of de auto. De reis is ook comfortabeler en het is een manier om andere reizigers of de lokale bevolking te ontmoeten. Helaas is het spoor op dit moment nog steeds een zeer duur vervoermiddel.
- De auto (indien nodig): Als u geen andere keuze hebt dan met de auto te reizen, zijn autosnelwegen een oplossing als u kiest voor dagen met vlot verkeer. Vermijd bovendien het overmatig gebruik van de airconditioning, want dit kan leiden tot een stijging van 15 tot 20% van het brandstofverbruik. Het bezit van een elektrische auto is ook een voordeel. Er zijn in Europa steeds meer plaatsen waar u de autobatterij kunt opladen. Klik hier om alle plaatsen te zien in Europa waar u een batterij kunt opladen. Carpoolen is ook een goede oplossing om de ecologische impact te beperken, o.a. via platforms zoals BlaBlaCar.
- Met het vliegtuig? Het vliegtuig wordt pas interessant als u een afstand van meer dan 1000 km moet afleggen. Als u besluit om te vliegen, kies dan indien mogelijk voor een directe vlucht in plaats van een vlucht met tussenstops. De vliegtuigen vervuilen namelijk het meest tijdens het opstijgen. Beperk ook het gewicht van uw bagage. Elke kilogram die onnodig wordt vervoerd, verhoogt het brandstofverbruik. Voor lange afstanden zijn er luchtvaartmaatschappijen die milieuvriendelijker zijn dan andere.
Enkele vragen bij het boeken
De keuze van de accommodatie
Het is aangewezen om luxehotels te vermijden en de voorkeur te geven aan goedkopere lokale accommodatie. Bosrijke gebieden en ongeschonden stranden worden vaak vernield om luxehotels te bouwen. De stranden zijn ook meestal geprivatiseerd door sommige hotels en zijn alleen toegankelijk voor de hotelklanten. Bovendien verbruiken grote hotels veel water omwille van de dagelijkse grote wasbeurten.
Als u in Europa reist, is het ook mogelijk om een hotel te kiezen met een Europees ecolabel. De hoteliers moeten aan zeer strenge eisen voldoen om dit label te mogen gebruiken (o.a. minder energieverbruik, waterverbruik, afvalproductie, gebruik van hernieuwbare energie, …). Wereldwijd bestaat er ook het “Green Key International”-label, dat overeenkomt met het Europese label.
Een goedkopere optie is ook om bij de lokale bevolking te verblijven.
De goedkoopste oplossing is echter nog steeds de camping. Het Europees Centrum voor Toerisme (ECEAT) heeft meer dan duizend adressen van “groene” campings en accommodaties in heel Europa verzameld
Op uw vakantiebestemming
Winkelen en eten
- Neem, in plaats van plastic flessen te kopen voor uw uitstapjes, een herbruikbare fles mee, bij voorkeur een fles die het water filtert. Hoewel de aankoopkosten ervan een stuk duurder zijn dan een plastic fles, bespaart u op de lange termijn toch geld uit.
- Als u buitenlandse producten koopt, controleer dan of de verpakking recycleerbaar is.
- Eet lokaal en koop uw voeding op de plaatselijke markten.
- Vermijd voedsel dat palmolie bevat. In sommige streken worden hele wouden gekapt om palmolie te verbouwen.
- Neem herbruikbare tassen mee om te winkelen. Laat niets achter en gooi uw afval in recycleerbakken.
Gedraag u ecologisch
- Gebruik op het strand biologisch afbreekbare zonnefilters (bijv. zonnecrème van BioSolis) en geen olie. Oliën drijven op het wateroppervlak en vormen er een laag waardoor ze de fotosynthese van onderwaterplanten vertragen. Ze kunnen ook schadelijk zijn voor de fauna.
- Probeer ook “langzaam” te reizen en langer op dezelfde plek te blijven. Vermijd bijvoorbeeld een blitzbezoek aan 3 landen in 3 weken.
- Als u korte tot middellange afstanden moet afleggen, vermijd dan het gebruik van gemotoriseerde transportmiddelen. Kies ervoor om te voet, met de fiets, de elektrische scooter, … Als u langere afstanden moet afleggen, neem dan de trein of de bus.
- Respecteer de natuur en blijf op de afgebakende paden.
- Laat geen afval achter op de plaats die u bezocht hebt of waar u gepicknickt hebt (bvb. het strand, de duinen, …). Beter nog: verwijder het zwerfvuil op de plaats waar u zich bevindt (plastic, flessen, drankblikjes, enz) en volg hiermee het voorbeeld van de “Trashpackers” (https://trashpackers.org/).
Apps om te helpen zijn ecologische voetafdruk te verkleinen
- For Good is een gratis app. Ze geeft tips om de CO2-uitstoot op korte termijn met gemiddeld 15% te verminderen.
- Geco is een app die u bij elke autorit kunt gebruiken. Ze onderzoekt uw rijgedrag. Hiermee kunt u tot 15% besparen op uw brandstofverbruik en evenvele CO2-uitstoot.
Lees ook :