Sporten en Covid-19: hoe past men zich aan?

Sporten en Covid-19: hoe past men zich aan?

Covid-19 heeft onze levensstijl serieus door elkaar geschud. Als topsporter, globetrotter en avonturier is ook Tom de Dorlodot niet gespaard gebleven. Nadat hij enkele weken aan de andere kant van de Atlantische Oceaan afgezonderd op zijn boot had geleefd, maakte Tom een solo-oversteek en bracht hij 31 dagen door op zee voordat hij terug in België was.
In dit artikel legt hij uit hoe hij en andere atleten al die tijd hun plannen en voorbereiding moesten herorganiseren. Hij geeft ook enkele gouden regels mee voor de andere sportievelingen.

Covid-19 en sportprestaties

Wat ons vooruit helpt, zijn onze doelstellingen en wat we in het werk stellen om ze te bereiken. Dit geldt heel zeker ook voor topsporters: zij bereiden zich voor op wedstrijden en maken een trainingsplan dat rekening houdt met deze deadlines.
Covid-19 heeft dit patroon volledig verstoord, in die zin dat alle wedstrijden, alle evenementen, ongeacht hun omvang, één per één zijn afgelast of uitgesteld. Als gevolg daarvan zijn we al onze oriëntatiepunten en de organisatie die we vroeger rond deze evenementen hebben opgebouwd, kwijtgeraakt.

6 tips om in vorm te blijven

Welk je sportniveau ook is, hier volgen een 6-tal tips om de motivatie niet te verliezen en te blijven trainen:

  1. Rust even uit!
    Het lijkt misschien paradoxaal, maar het is één van de beste manieren om vooruitgang te blijven boeken. Rust is een integraal onderdeel van de opleiding en deze periode is ideaal om meer rust te vinden dan tijdens een periode van echte, sportieve voorbereiding.
  2. Luister naar je lichaam, eet en drink gezond.
    Dit is minstens zo belangrijk als de voorbereiding. Want uiteindelijk is de enige echte sleutel tot vooruitgang het feit dat jij jezelf leert kennen en jij je tijd en voorbereiding organiseert, rekening houdend met jezelf.
  3. Stel jezelf persoonlijke of “virtuele” doelen.
    Indien je geen motivatie hebt of drijfveer mist, kan je terecht op heel wat platformen die je in staat stellen je trainingen vast te leggen en op te volgen. Zo kan ik met mijn Garmin-horloge de historiek van elke training én mijn persoonlijke vooruitgang bijhouden.
  4. Sport online.
    Covid-19 heeft ervoor gezorgd dat veel evenementen “online” plaatsvinden. Het enige wat je hoeft te doen, is je prestatie registreren via bijvoorbeeld een app. Dat is wat ik deed toen ik de “Wings For Life World Run” liep terwijl ik aan de andere kant van de Atlantische Oceaan was. Dit wereldwijde evenement vindt elk jaar plaats, begin mei, op precies hetzelfde moment voor iedereen die meedoet.

    © John Stapels
  5. Roei met de riemen die je hebt.
    Beoefen je sport met de middelen waarover je beschikt. Ook als je thuis moet blijven, zijn er veel manieren om te trainen en fit te blijven. Hierover bestaan veel websites en applicaties. Ik zal hier wat verder in dit artikel meer over vertellen: mijn vriend Max Richard, een kajakkampioen, heeft een aantal geweldige tutorials over dit onderwerp gemaakt en gepost op de Red Bull Instagram-pagina.
  6. Indien mogelijk: kom naar buiten!
    Als je verder gaat dan de plek waar je woont, sta je al snel versteld van hetgeen je kunt doen en ontdekken. Als je de indruk hebt dat je steeds hetzelfde doet, dat je rondjes blijft lopen, verander dan het tijdstip waarop je traint. ‘s Avonds of ‘s nachts, bijvoorbeeld, krijgt alles een andere dimensie.

Zo heb ik mezelf georganiseerd

Na de lockdown heb ik ervoor gekozen om niet direct op nieuwe ontdekkingstochten te gaan. Het was de gelegenheid om meer in België te blijven of om me te beperken tot korte reizen in de aangrenzende landen.

© Maeva Giacometti

Voor het paragliden hadden we vrij uitzonderlijke vliegomstandigheden boven België en ik maakte van de gelegenheid gebruik om trajecten te maken van meer dan 170 km, vliegend over gebieden die ik heel goed ken. Het is een ongelooflijk gevoel om al deze plaatsen te herontdekken tijdens het paragliden! Ik ben ook in de Alpen gaan vliegen, waar ik momenteel een nieuw, nog lichter harnas aan het ontwikkelen ben voor de volgende Red Bull X-Alps in juni 2021. Hopelijk worden de volgende lange-termijn-projecten niet gedwarsboomd door het virus!

Andere getuigenissen

Wanneer ik rondom mij kijk naar andere atleten die ik regelmatig ontmoet, geloof ik dat zij op gelijkaardige manier reageren. Ik vroeg aan Maxime Richard en Martin Maes om mij te vertellen hoe zij op hun niveau hun sport konden combineren met Covid-19.

© Antoine Sedran

Maxime Richard is 4-voudig wereldkampioen kajakken. De mededelingen van de Nationale Veiligheidsraad zorgden ervoor dat kajakken plots veel media-aandacht kreeg. Een vreemde situatie. En toch heeft Max ook de voorkeur gegeven aan nieuwe manieren om te trainen. Hij deed zijn gewichttraining thuis, wat zelfs geleid heeft tot een nieuwe column op de Red Bull Instagram pagina: de “Wednesday Workout”. Max reisde ook minder, en hij oefende zijn sport het liefst op de Lesse of de Maas, in de buurt van Dinant, zijn geboortestad.

© Valcariz

Ook Martin Maes, een pro enduro- en downhill-mountainbikerijder, maakte goed gebruik van deze gedwongen rustperiode. Wetende dat de Enduro World Series niet meteen zouden opstarten, besteedde Martin meer tijd aan de renovatie van zijn huis.

En voor zijn trainingen gaf hij voorrang aan uitstapjes dicht bij huis. Daarvoor hebben we het geluk dat we op veel plaatsen in ons kleine landje een ongelooflijke diversiteit aan speelvelden hebben, met nogal wat hoogteverschillen.

Martin heeft ook een trainingsveld in zijn tuin aangelegd! Hij heeft het zijn Maes’Yard genoemd: 2 sporen met een reeks op maat gemaakte hobbels… Genoeg om zijn sport te blijven beoefenen, ook in het geval de lockdown nog strikter zou worden. Anticiperen is kenmerkend voor topsporters!
Er is een grote kameraadschapsgeest tussen de atleten van Red Bull. Zo heeft bvb. Seppe Smits, wereldkampioen slopestyle, Martin een bezoek gebracht om zijn hobbelig parcours uit te testen!

Keep dreaming and moving

Tijdens de Covid-19-periode moet je zowel de juiste formules vinden om te trainen en zelfs om vooruitgang te boeken, als je aan deze nieuwe situatie aanpassen. Het is duidelijk dat deze pandemie in veel opzichten een ramp is. Maar als avonturier en als resoluut optimistische persoon probeer ik de positieve kant van de dingen te zien wanneer ik geconfronteerd ben met het onverwachte en met wat ik niet kan veranderen.

Tot ziens voor het relaas van nieuwe avonturen te land, ter zee of in de lucht!

Zorg intussen goed voor jezelf en de anderen, blijf actief, keep dreaming and moving!

Tom

Volg de avonturen van Tom en Sofia en lees hun tips in ons dossier “Reizen en avontuur

vakantie

Coverfoto: © Tom de Dorlodot

Tom de Dorlodot |

Athlète & entrepreneur.
Job : aventurier, pilote de parapente et de paramoteur. Leader de l’équipe SEARCH Projects.
Études : Baccalauréat encommunication et master en photographie & cinéma.
Parcours : Expéditions et vols-bivouac en parapente et paramoteur dans plus de 40 pays (Pakistan, Mali,Pérou, Polynésie française…). 5 participations au Red Bull X-Alps (une des courses d’aventure les plus exigeantes au monde).Création du projet Lotto Young Adventurers (2015) et de Search Projects (2011), qui est un hub d’experts liés au monde de l’aventure.

Een lange autorit zonder zorgen
Autovakanties

Een lange autorit zonder zorgen

Reist u met de wagen? Hier vindt u enkele tips voor een zorgeloos traject....

Read More »
Maakt vakantie u echt gelukkig?
Gezondheid

Maakt vakantie u echt gelukkig?

Wat is de invloed van vakantie op uw gezondheid en op uw geluksperceptie? Maakt vakantie u echt gelukkig? Hoe lang blijft dit...

Read More »
4 manieren om op reis goedkoop te logeren
Geld

4 manieren om op reis goedkoop te logeren

Onze globetrotters, geven ons vanuit hun reiservaring 4 manieren om tijdens een rondreis goedkoop te logeren....

Read More »

Laat een antwoord