Op reis in Zuid-Afrika: praktische informatie

Op reis in Zuid-Afrika: praktische informatie

ZUID-AFRIKA

Hoofdstad: Pretoria (administratief), Kaapstad (wetgevend), Bloemfontein (gerechtelijk)
Taal: Naast het Afrikaans en het Engels, zijn er nog meer officieel erkende talen in Zuid-Afrika: zulu, xhosa, ndebele, noordelijke sesotho, sesotho, swati, tsonga, tswana en venda.
Munt: Zuid-Afrikaanse rand. Wisselkoers  : 1 ZAR = ± 0,06 EUR
Toeristische dienst Zuid-Afrika: southafrica.net

Wist u dat? Zuid-Afrika kent in de zomer geen tijdsverschil met België. Alleen in de winter is het een uurtje later.

Documenten en douane in Zuid-Afrika
Om het land binnen te komen, hebt u zowel een visum als uw paspoort nodig met een geldigheid van ten minste 30 dagen vanaf de datum van uitreis en met ten minste 2 lege pagina’s. Tot 90 dagen reizen wordt het toeristenvisum direct bij aankomst aan de grens afgeleverd. Indien uw reis meer dan 90 dagen duurt, moet u zich wenden tot het consulaat. Op de invoering van vreemde valuta in Zuid-Afrika zijn er geen beperkingen. Voor de export van lokale valuta (rand), goud en kostbaarheden zijn er echter wel beperkingen en moet u een specifieke vergunning hebben.

Meer informatie over de douaneformaliteiten in Zuid-Afrika vindt u op de SARS website.

Het gezondheidssysteem in Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika zijn de openbare ziekenhuizen niet altijd optimaal van kwaliteit. Daarom raden wij u aan een beroep te doen op privéfaciliteiten, die over het algemeen veel gespecialiseerder zijn en van goede kwaliteit. Privéklinieken in het land vragen vaak een belangrijke financiële garantie. Kies dus zorgvuldig uw verzekeringspolis om uzelf en uw medereizigers te beschermen tegen hoge medische kosten.

Een vaccin tegen gele koorts is verplicht in Zuid-Afrika wanneer u uit een land komt waar u de ziekte endemisch is, in het bijzonder wanneer uw tussenstop meer dan 12 uur heeft geduurd. Een vaccinatie tegen hondsdolheid wordt aanbevolen als u tijdens de reis in contact kan komen met besmette dieren (bvb. honden, vleermuizen, …).

Ongeacht uw verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Zuid-Afrika aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio), mazelen en hepatitis A. Wanneer u langer dan 3 maanden in Zuid-Afrika verblijft, worden inentingen aangeraden tegen hepatitis B, rabiës, en in sommige gevallen tuberculose.

Voor meer informatie over de vaccinaties, raadpleeg de website van het Tropisch Instituut https://www.itg.be/N/reisgeneeskunde

Veiligheid in Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika moet men oppassen voor criminaliteit, vooral in de stedelijke gebieden. Wees daarom altijd alert. Wij raden u aan om te verblijven in gekende hotelketens en in veilige gebieden. Vermijd het dragen van flitsende kostbaarheden als juwelen, en bewaar uw documenten en reisdocumenten op veilige plaatsen zoals de kluis in uw hotel.

Lees voor uw vertrek zeker nog eens het laatste reisadvies voor Zuid-Afrika op de website van Buitenlandse Zaken.

Er wordt aangeraden om een reis naar Zuid-Afrika te registreren op Travellers Online. Zo kan FOD Buitenlandse Zaken u contacteren indien er zich een noodsituatie voordoet.

Welke reisverzekering neem ik voor een reis naar Zuid-Afrika?

Bij Europ Assistance kunt u zowel een tijdelijke als een jaarlijkse reisverzekering onderschrijven.

Alle reisverzekeringen hebben volgende voordelen:

  • Terugbetaling van de medische kosten
  • Organisatie en begeleiding van uw repatriëring en die van uw medereizigers indien nodig
  • Vervroegde terugkeer in geval van hospitalisatie of overlijden van een verwant in België       
  • Bijstand bij verlies van documenten

 

vakantie
 

Als u maar één keer per jaar naar het buitenland reist, kan een tijdelijke reisverzekering handig zijn. Indien u meerdere keren per jaar op reis en citytrip gaat, zal een jaarlijkse reisverzekering de meest voordelige optie zijn.

Klimaat en religie
Aangezien de warme temperaturen in Zuid-Afrika in de zomer, is de beste periode om het land te bezoeken in het voorjaar of in de winter. Het Christendom is in Zuid-Afrika de meest beoefende religie, met een prevalentie van protestanten en een minderheid van katholieken. Ongeveer een derde van de bevolking volgt traditionele en animistische riten, en er zijn ook grote hindoeïstische en Islamitische gemeenschappen.

De Zuid-Afrikaanse keuken
Onder de specialiteiten die u niet mag missen zijn enkele vleessoorten die u in België nauwelijks zult vinden, de meest unieke zijn het vlees van wrattenzwijn, kudu (antiloop) en krokodil. Om de lokale culinaire specialiteiten te ontdekken, kunt u het beste eens deelnemen aan een braai, dit is een Zuid-Afrikaanse sociale gelegenheid die zich afspeelt rond de gelijknamige barbecue.

Het ontbijt heeft duidelijk Britse invloeden en bestaat dan ook meestal uit roerei, worst en toast met marmelade. Ook worden er veel ontbijtgranen met melk of yoghurt gegeten. Er zijn ook worsten (boerewors) en andere gestoofde vleesgerechten zoals bredies en sosatie.

 

Laat een antwoord