Op reis in Turkije: praktische informatie

Op reis in Turkije: praktische informatie

TURKIJE

Hoofdstad: Ankara
Taal: Turks
Munteenheid: Nieuwe Turkse Lire. Wisselkoers = ± 0,28 EUR
In veel populaire badplaatsen kunt u echter ook met de Euro betalen.
Munt: Nieuwe Turkse lire
Toeristische dienst Turkije: goturkiye.com
Ambassade van België in Turkije: turkiye.diplomatie.belgium.be
Rijbewijs:

  • Met uw Belgisch rijbewijs kan u in Turkije rijden gedurende 1 jaar vanaf de datum van aankomst in het land rijden. Na die periode heeft u een Turks rijbewijs nodig
  • Turkije is gedekt door alle Europese groene kaarten

Noodnummers:

  • Politie: 155
  • Brandweer: 110
  • Ziekenwagen: 112

Card Stop (verloren of gestolen kaart):  + 32 78 170 170
Doc stop (Belgische identiteitskaart, paspoort verloren of gestolen): 00800 2123 2123 of + 32 2 488 2123
Bijstand: Europ Assistance (Belgium)

Basis woorden/ zinnen:

  • Hallo – merhaba – mer-ha-ba
  • Dank u wel – teşekkür ederim – te-sjek-kuur ederim
  • Goedendag – iyi günler – i-ji guun-ler
  • Tot ziens – hoşça kal – hosj-tsja kal
  • Goedemorgen – günaydın – guun-aj-dǝn
  • Ja – evet – e-wet
  • Nee –hayır – ha-jır
  • Eet smakelijk – Afiyet olsun – aa-fi-jet ol-soen
  • De rekening, alstublieft – Hesap lütfen – he-sap luut-fen
  • Ober! – Garson, bakar mısınız! – gar-son ba-kar mǝ-sǝ-nǝz

Wist u dat?

De naam Turkije komt van het Turkse woord ‘Türk’ dat ‘sterk’ betekent, en het Arabische achtervoegsel ‘Iyaa’ wat zoiets betekent als ‘eigenaar’. Voeg deze twee samen, en er ontstaat het woord Turkije, oftewel ‘sterke eigenaar’.

Gaat u op reis naar Turkije? Hier vindt u enkele nuttige tips:

Documenten en douane

Wanneer u naar Turkije reist, dient u over een geldig paspoort of identiteitsbewijs te beschikken. Dit geldt ook voor kinderen vanaf 12 jaar. Een paspoort dient tenminste 150 dagen (6 maanden) geldig te zijn bij aankomst. Een identiteitsbewijs zoals een ID-kaart moet geldig zijn in de periode dat u in Turkije verblijft. Daarnaast dient u een verplicht reisvisum aan te vragen, dit kan online via het ministerie van buitenlandse zaken in Turkije.

De Turkse douane is vrij strikt in de uitvoer van waardevolle (oude) Turkse voorwerpen. Let daarom goed op wat u meeneemt als souvenir. Uiteraard is de invoer van drugs strafbaar. Let zeker ook op bij medicatie: sommige medicijnen kunnen als drugs worden aanzien. Voorzie daarom altijd  een doktersverklaring in het Engels.

Raadpleeg voor meer informatie over de douanebeperkingen volgende website: http://www.kultur.gov.tr/EN-120416/duty-free-goods.html

Het gezondheidssysteem in Turkije

Hoewel de privéziekenhuizen in het algemeen betrouwbaarder zijn en een hogere kwaliteit bieden, is de openbare gezondheidszorg in Turkije van voldoende niveau. Voor toeristen kunnen de medische kosten voor dringende ziekenhuisopnames, medische onderzoeken of de aankoop van medicijnen, zeer hoog oplopen. Het is dus raadzaam om een verzekering af te sluiten voor u vertrekt, zodat u onbezorgd op reis kunt gaan. Voor toeristen die naar Turkije reizen, is er geen verplichte vaccinatie.

Veiligheid in Turkije

In Turkije is na de staatsgreep van 2016 de rust weer grotendeels teruggekeerd. Het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is aangepast aan deze situatie. De situatie in het land blijft echter onvoorspelbaar. Daarom raden wij u aan om alerter te blijven en plaatsen te vermijden waar veel mensen samenkomen.

Vermijd ook het zuidoosten van Turkije, waar de toestand nog altijd instabiel blijft. De veiligheidssituatie is in dit gebied al een stuk verbeterd, maar de spanningen nemen de laatste tijd weer toe. Daarnaast zijn niet-noodzakelijke reizen rondom de gebieden aan de grens van Syrië en Irak sterk af te raden, omdat hier aanslagen, ontvoeringen en gewapende conflicten kunnen voorkomen.

Raadpleeg zeker het laatste advies van Buitenlandse Zaken voordat u uw reis boekt.

FOD Buitenlandse Zaken raadt de reizigers aan om zich te registreren op de website  https://travellersonline.diplomatie.be/  zodat ze gecontacteerd en geholpen kunnen worden in geval van crisis, aanslagen of natuurrampen in het land waarin u reist.

In grote steden kan het verkeer hectisch of onoverzichtelijk zijn. Zo wisselen auto’s in Turkije sneller van rijbaan om in de snelste rijbaan te komen en gebeuren er over het algemeen meer ongelukken. Sommige wegen kunnen ook in een slechte staat zijn.  Bent u van plan een auto te huren, informeer dan op voorhand bij de bekende autoverhuurmaatschappijen in Turkije wat u moet doen in geval van schade en bij een ongeval.

*Bron: visumbuitenland.be

Klimaat en religie in Turkije

De beste periode om Turkije te bezoeken is de lente of de herfst, de temperatuur is dan zeer aangenaam. De Turkse stranden zijn in het midden van de zomer erg druk vanwege de grote hitte. Oost-Turkije is meer geschikt in het zomerseizoen omdat het er in de winter zeer koud is, en de hevige sneeuw de circulatie van de wegen kan blokkeren.

De belangrijkste religie in Turkije is de Islam.

De Turkse keuken

De Turkse keuken is het meest bekend om zijn beroemde kebab. Turkije heeft echter veel meer te bieden op culinair vlak. Toch kan kebab gezien worden als de hoeksteen van de Turkse traditie, en is het proven mer dan waard. In Turkije zijn er twee versies van kebab: de döner kebab die bestaat uit lamsvlees, en de sis kebab dat eigenlijk gewoon een vleesbrochette is. Mis zeker ook geen köfte, gekruide gehaktballen. Indien u een echte culinaire ontdekkingsreiziger bent, probeer dan ook de Kokoreçci: geroosterde lamsdarm en gekruid volgens een eeuwenoude traditie.

Welke reisverzekering neem ik voor een reis naar Turkije?

Bij Europ Assistance kan u zowel een tijdelijke als een jaarlijkse reisverzekering onderschrijven.

Alle reisverzekeringen hebben volgende voordelen:

  • Terugbetaling van de medische kosten
  • Organisatie en begeleiding van uw repatriëring en die van uw medereizigers indien nodig
  • Vervroegde terugkeer in geval van hospitalisatie of overlijden van een verwant in België       
  • Bijstand bij verlies van documenten

 

vakantie
 

Als u maar één keer per jaar naar het buitenland reist, kan een tijdelijke reisverzekering handig zijn. Indien u meerdere keren per jaar op reis en citytrip gaat, zal een jaarlijkse reisverzekering de meest voordelige optie zijn.

Laat een antwoord