Op reis in Namibië: praktische informatie

Op reis in Namibië: praktische informatie

NAMIBIË

Hoofdstad: Windhoek
Taal: Duits en Engels
Munteenheid: Zuid-Afrikaanse rand, Namibische dollar. Wisselkoers: 1 NAD = ± 0,06 EUR
Toeristische dienst: namibiatourism.com.na

Wist u dat? De Kalahari is de zesde grootste woestijn ter wereld met meer dan 930.000 vierkante kilometer, en de tweede grootste in Afrika na de Sahara. Het is ook één van de droogste woestijnen. Desondanks kan de oryx, een soort antilope, zeer goed overleven in de woestijn dankzij een systeem van bloedvaten dat de hersenen beschermt tegen hitte, en neusgaten die de ingeademde lucht kunnen koelen.

Gaat u op reis naar Namibië? Hier vindt u enkele nuttige tips:

Documenten en douane
Staatsburgers van België hebben geen toeristenvisum nodig voor een bezoek aan Namibië. Een geldig paspoort of identiteitskaart is wel altijd vereist om het land binnen te komen. Om zonder problemen door de douane te komen, raden wij u ook aan om het adres van de plaats waar u naartoe gaat bij de hand te houden. Mochten er zich problemen voordoen, kunt contact opnemen met het Belgisch consulaat in de hoofdstad Windhoek. 

Het gezondheidssysteem in Namibië
Alhoewel ambassades vaccins voor hepatitis en tetanus aanbevelen, zijn er geen verplichte vaccinaties. Het is raadzaam om een reisverzekering te nemen die de kosten van de gezondheidszorg in Namibië zal dekken. Zeker door het soms barre klimaat en de aanwezigheid van wilde dieren tijdens excursies, kan de mogelijkheid van letsel of infectie niet volledig uitgesloten worden. De gezondheidsfaciliteiten zijn over het algemeen matig te noemen, kies daarom bij voorkeur voor een privé-ziekenhuis.

Veiligheid onderweg
Over het algemeen is Namibië een veilig land om doorheen te reizen. De afgelopen jaren is er echter een toename van criminaliteit tegen toeristen, vooral in de buitenwijken van de hoofdstad. Met name diefstal van waardevolle spullen, babydragers, smartphones en camera’s. Het is raadzaam om in gezelschap van een groep of een ervaren gids te reizen.

Lees voor uw vertrek zeker nog eens het laatste reisadvies voor Namibië op de website van Buitenlandse Zaken.

Wanneer u een volledig georganiseerde reis boekt bij een touroperator, profiteert u van ervaren chauffeurs en de best beschikbare transportmogelijkheden. Wanneer u echter besluit een auto te huren om zelf door Namibië te  reizen, moet u enkele regels van voorzichtigheid in acht nemen. Zo zijn de meeste wegen die het land doorkruisen niet in uitstekende staat. Het zijn zandwegen en moeilijk berijdbaar. Daarom is het belangrijk om een off-road voertuig te hebben. Een andere waardevolle tip is om ten minste twee reservewielen mee te nemen, en altijd voldoende brandstof.

Er wordt aangeraden om een reis naar Namibië te registreren op Travellers Online. Zo kan FOD Buitenlandse Zaken u contacteren indien er zich een noodsituatie voordoet.

Welke reisverzekering neemt u best voor uw reis naar Namibië?

Bij Europ Assistance kunt u zowel een tijdelijke als een jaarlijkse reisverzekering onderschrijven.

Alle reisverzekeringen hebben volgende voordelen:

  • Terugbetaling van de medische kosten
  • Organisatie en begeleiding van uw repatriëring en die van uw medereizigers indien nodig
  • Vervroegde terugkeer in geval van hospitalisatie of overlijden van een verwant in België       
  • Bijstand bij verlies van documenten 

 

vakantie
 

Als u maar één keer per jaar naar het buitenland reist, kan een tijdelijke reisverzekering handig zijn. Indien u meerdere keren per jaar op reis en citytrip gaat, zal een jaarlijkse reisverzekering de meest voordelige optie zijn.

Klimaat en religie in Namibië
De beste tijd om Namibië te bezoeken is tijdens onze zomer (mei-oktober), omdat er een milder klimaat heerst. Voor liefhebbers van safari’s is het droge seizoen (overeenkomend met onze winter) zeker niet aan te raden vanwege de mindere aanwezigheid van dieren.

De overgrote meerderheid van de mensen in Namibië is christelijk, zo’n 80 tot 90 procent. De overwegende stroming binnen deze christelijke gemeenschap is het Duitse Lutheranisme. Daarnaast zijn er territoriale gemeenschappen die nog steeds sjamanistische en animistische overtuigingen beoefenen die eeuwenoud zijn.

De Afrikaanse keuken
De basis voor de traditionele keuken van de inheemse volkeren in Namibië bestaat uit exotische groenten en fruit, maar ook verschillende soorten vlees zoals wild, struisvogel, antilope en in het bijzonder koedoe. In de meeste restaurants en lodges vindt u echter traditionele Europese gerechten, voornamelijk Engels of Duits. Bovendien zijn er ook uitstekende wijnen van Zuid-Afrikaanse oorsprong, die tot de beste van het continent behoren.

 

Laat een antwoord